reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Jak na zimní rychlení pažitky? Začněte už v říjnu a vypěstujte bylinku plnou vitaminu C

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 02.10.2020
Je čas začít s rychlením pažitky na zimu
Autor: istock.com Je čas začít s rychlením pažitky na zimu
Venku na zahradě pomalu končí sezona svěží zelené pažitky. Ale kdo chce mít svou vlastní čerstvou pažitku pořád po ruce i v zimě a v bytě, může na podzim trsy pažitky ze záhonu vyrýt a připravit k domácímu rychlení. Poradíme vám, jaké odrůdy pažitky jsou nejlepší, a především prozradíme, jak a kdy se do zimního rychlení oblíbeného zeleného koření i léčivé byliny pustit.

reklama

Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum), lidově šnytlík, šnytlink, šnytlich, šnytloch, šnytlok, šnitlink, šnitlík, šnydlink, šnytlik, vošlejch či ošlejch, se do Evropy dostala z okolí sibiřského Bajkalu, kde se považovala za mocné afrodiziakum. U nás tvořila součást kytičky tzv. spanilých bylinek, které se ve staročeské kuchyni dávaly do polévek, omáček, o svátcích i pod maso. Jídlu vylepšily chuť a dodaly mu svěží vůni i důležité vitaminy a minerály.

Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum), lidově šnytlík, šnytlink, šnytlich, šnytloch, šnytlok, šnitlink, šnitlík, šnydlink, šnytlik, vošlejch, ošlejch...
Autor: Jan Prášil Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum), lidově šnytlík, šnytlink, šnytlich, šnytloch, šnytlok, šnitlink, šnitlík, šnydlink, šnytlik, vošlejch, ošlejch...

Pažika je zelené koření a léčivá bylina

Pažitka je neocenitelným zeleným kořením ve studené kuchyni, nasekaná nať se přidává do pomazánek, salátů i bylinkových másel, využívá se ke zdobení pokrmů. Charakteristická vůně pažitky pochází od alicinu, který se uvolňuje z glykosidu allinu. Typickou chuť jí pak dávají éterické oleje vázané se sírou. Pažitka je cenným zdrojem minerálů, hlavně vápníku, železa, sodíku a draslíku. V pažitce jsou také bohatě zastoupeny vitaminy skupiny B, vitaminu C je v pažitce mezi 50 až 100 mg ve 100 g, tj. až třikrát víc než v rajčatech. Podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, je účinná proti střevním parazitům a snižuje krevní tlak. Má protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek.

Pažitka je neocenitelná ve studené kuchyni, nasekaná nať se přidává do pomazánek,  salátů i bylinkových másel, využívá se ke zdobení pokrmů
Autor: istock.com Pažitka je neocenitelná ve studené kuchyni, nasekaná nať se přidává do pomazánek, salátů i bylinkových másel, využívá se ke zdobení pokrmů

Rychlení pažitky

Listy pažitky na podzim odumírají a rostlina do jara přežívá díky kořenovým částem. Pokud pažitce dopřejeme krátký odpočinek, můžeme si na nati plné vitaminů pochutnávat díky přirychlení mnohem dříve, než by na jaře vyrašila na záhonech.

K rychlení se především hodí rané, vysoce výnosné odrůdy Erecta, Praga (dříve Pražská) či Bohemia, které mají pevnou a vzpřímenou nať – tato vlastnost, zdánlivě bezvýznamná, je důležitá při rychlení pažitky v květináčích.

PAŽITKA: Jak vypěstovat zelené koření a udělat tvarohovou pomazánku

PAŽITKA: Jak vypěstovat zelené koření a udělat si pomazánku

Pažitka s delikátní chutí

Pažitka – nenáročná bylinka s tradicí a delikátní chutí

7 tipů, jak správně připravit pažitku k zimnímu rychlení

  1. Pažitku k zimnímu přirychlení můžeme začít připravovat od začátku října. Nejprve si na záhonku vybereme pěkné a zdravé trsy.
  2. Před příchodem prvních mrazů vybrané trsy opatrně vyjmeme z půdy za pomoci rycích vidlí, rozdělíme je na menší části a oklepeme přebytečnou zeminu.
  3. Při dělení trsů dáváme dobrý pozor, abychom jednotlivé cibulky nepoškodili. I sebeméně poškozené cibulky odstraníme.
  4. Trsy zasadíme do květináčů o průměru 10 až 12 cm a zahrneme kvalitní zeminou nebo zahradnickým substrátem tak, aby rostlina byla pevně ukotvena. Nať teď již neodřezáváme.
  5. Vysazovat nesmíme hlouběji, než původně pažitka rostla na záhonu.
  6. Potom trsy necháme postupně v chladu zaschnout a promrznout. Teplotě pod bodem mrazu bychom měli rostliny vystavit nejméně na 3 dny! Běžně se květináče s pažitkou zakládají do studeného skleníku nebo do jiné chladné místnosti.
  7. Rostlinám dopřejeme minimálně měsíc klidu a teprve pak začneme s přirychlováním.
Zimní rychlení pažitky: jednou z odrůd vhodných k rychlení je raná Erecta
Autor: sortiment Semo Zimní rychlení pažitky: jednou z odrůd vhodných k rychlení je raná Erecta

6 pravidel zimního rychlení pažitky

  1. Pro rychlejší nastartování růstu květináč s pažitkou vložíme do vodní lázně o teplotě 26 až 30 °C.
  2. Rychlené rostliny potřebují dostatek světla a tepla, nesvědčí jim však prudké slunce na jižním parapetu. Ideální je stanoviště s dostatečným množstvím rozptýleného světla o teplotě v rozmezí 15 až 22 °C.
  3. Nať pažitky můžeme začít sklízet, když rostliny dosáhnou výšky 10 cm, což je přibližně za 4 týdny od počátku rychlení.
  4. Trsy rostoucí pažitky pravidelně a přiměřeně zaléváme, nadměrná zálivka bylině škodí. Pažitka lépe snese vyschnutí než dlouhodobé přemokření.
  5. Máme-li trsů více, můžeme rychlit pažitku postupně, nevyužité květináče s pažitkou necháme v chladu a postupně přirychlujeme.
  6. Rychlené rostliny na jaře zlikvidujeme nebo vysadíme na záhon. Pokud zvolíme výsadbu, měli bychom pažitku minimálně jednu sezonu nesklízet, aby nabrala sílu.
PETRŽELKA HLADKOLISTÁ: Jak vypěstovat pikantní koření a uvařit zelenou polévku

PETRŽEL HLADKOLISTÁ: Jak vypěstovat pikantní koření a uvařit zelenou polévku

KADEŘAVÁ PETRŽEL: Jak pěstovat dekorativní bylinu nejen na zdobení chlebíčků

PETRŽEL KADEŘAVÁ: Jak pěstovat bylinu nejen na zdobení chlebíčků a udělat pesto

Rychlení petrželky

Podobně můžeme rychlit také naťovou petržel hladkolistou i kadeřavou. Vybrané rostliny od konce září nesmíme sklízet. Vyryté byliny přesadíme do květináče o průměru 10 až15 cm nebo do truhlíku pro zimní rychlení. Zahrneme kvalitním substrátem, ideálně na pěstování bylin. Zalijeme a necháme venku až do příchodu prvních mrazíků. Pak petrželku přeneseme do chladnější místnosti a postupně zvykáme na pokojovou teplotu.

O zeleném koření by vás ještě mohlo zajímat:

ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ: Jak vypěstovat léčivou bylinku i koření v jednom

Jak vypěstovat šalvěj, voňavé koření i léčivou bylinku v jednom

Levandule pěstování

21 rad a tipů, jak na pěstování, sběr a sušení levandule

Nepostradatelná majoránka

Majoránka je nenápadná bylinka s exotickým původem

Staročeská dobromysl (oregano) posiluje nervy a zlepšuje náladu

Dobromysl (oregano) posiluje nervy a rozveselí mysl. Připravte si koupel, čaj i med

TYMIÁN

TYMIÁN: Jak vypěstovat koření, ze kterého si připravíte mast na klouby i domácí chleba

ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ: Jak pěstovat středomořské koření a léčit se domácím rozmarýnovým vínem

Jak pěstovat rozmarýn a udělat z něj léčivé víno?

Citronová tráva, exotická léčivka a koření, se dá snadno pěstovat doma

Citronová tráva je koření i exotická léčivka. Snadno ji vypěstujete na okenním parapetu

Pažitka čínská (Allium tuberosum) je vytrvalá rostlina s tvrdými podzemními cibulkami, ze kterých vyrůstají křehké ploché listy podobné trávě

Česneková pažitka má hodně vitaminu C a můžete z ní udělat pesto i pomazánku

reklama

Článek je zařazen v: pažitka , Pažitka (Allium schoenoprasum) , pažitka zimní rychlení , pažitka bylina , pažitka koření , petrželka rychlení

reklama

Přečtěte si také