Jak se v zimě starat o psa. Co dělat, aby teploty pod nulou přežil ve zdraví

Psi obvykle mívají rádi dlouhé procházky v zimní přírodě a hrátky ve sněhu. Ovšem v mrazivém počasí na ně čeká i řada nástrah. Co všechno psům v mrazech hrozí a jak se o ně v zimě správně starat?

Podle předpovědi počasí by nás mělo zasáhnout extrémní ochlazení. Podle meteorologů mohou mrazy kolem 10 stupňů pod nulou trvat několik týdnů. Zima je náročná nejen pro lidi, ale i pro psy. Zimu nejlépe zvládají mladí, zdraví a velcí psi, zejména ti, co pobývají celý rok venku. Naopak štěňata, starší či nemocní psi či krátkosrstá plemena potřebují zvýšenou péči. Jak na to?

SLEDUJTE RADAR: Teploty klesnou hluboko pod nulu

Krátké, ale aktivní procházky

Domácí mazlíčci, tedy psi žijící v teple domova, mohou v mrazivém počasí snadno prochladnout a onemocnět.  Na procházkách a při venčení na ně číhá hned několik rizik. Prvním je teplotní šok. Při procházkách se proto vyhněte největším mrazům, které bývají brzy ráno a pozdě večer.

Na procházkách musí být pes v mrazivém počasí neustále v pohybu. Aby neklesla u psa teplota a nedošlo k podchlazení, dbejte na to, aby byl pejsek pořád aktivní, moc často se nezastavoval a na dlouho si nesedal. Motivujte ho k běhu, hrám a aportu. Vidíte-li, že pes je již unavený a tolik neběhá, je čas jít domů.

  • Klesne-li teplota hluboko pod bod mrazu (obecně pod -8 °C), zkraťte venčení na několik minut. Rozhodně neberte psa ven, pokud jdete na nákup a chcete ho nechat před obchodem. Může rychle prochladnout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Co dělat, když pes kašle. Na vysoce nakažlivý psincový kašel platí i bazalka a heřmánek

Klesne-li teplota hluboko pod bod mrazu, zkraťte venčení na několik minut. Rozhodně neberte psa ven pokud jdete na nákup a chcete ho nechat před obchodem. Může se rychle podchladit.

Pro krátkosrstá a malá a střední plemena psů se vyplatí koupit, ušít nebo uplést pohodlný obleček, který bude pejskovi zakrývat záda a bedra, zabráníte tak nastydnutí průdušek a močových cest. Ale příliš mnoho textilií pejska může přehřát a hrozí mu nachlazení.

Psi v boudě

Psům žijícím po celý rok na zahradě nebude mráz dělat takový problém jako domácím mazlíčkům Ale pokud teploty klesnou hodně pod bod mrazu, zvažte, zda pejska nedat na noc dovnitř.

Pokud již pejska necháváte venku, tak to hlavní, co od vás bude potřebovat, je dokonale zateplená bouda, aby mu dovnitř nefoukalo, Příliš vhodné nejsou deky, ručníky či noviny, v nichž se drží vlhkost, ideální je polystyren nebo pšeničná sláma, která příjemně hřeje a dobře odolává plísním. Boudu umístěte tak, aby do ní nefoukal tolik studený vítr (nejlépe na jih).

PŘEČTĚTE SI TAKY: Mráz přichází ze Sibiře. Arktické teploty mohou v Česku vydržet několik týdnů

Pejska častěji venčete, ať se aktivně proběhne a zahřeje. Psi, kteří jsou chovaní venku spotřebuji v zimě až o deset procent více energie. Ta jim pomáhá udržet teplotu. Energii tak doplníte mírným zvýšením krmné dávky.

„Důležitá je voda. Ta bude v chladném počasí zamrzat. Kontrolujte její stav během dne každé dvě hodiny. Ideální je pejskovi nechat přístup třeba do kotelny či garáže, kde mu můžete nechat misky s vodou i krmivem. Do krmiva jim můžete dát i teplý vývar. V zimě pejska zahřeje a zároveň mu tak dodáte nejen vodu ale i energii, kterou v zimě potřebuje,“ říká odborník na psí výživu Jiří Švihálek.

Hlídejte, aby pes nežral sníh

Psi mají rádi veselé hrátky ve sněhu, ale s oblibou ho také ochutnávají. V malém množství sníh nevadí, ale pokud ho pes bude jíst ve velkém, tak může přispět k pochlazení organizmu. Navíc se může stát, že pes sežere sníh, který není čistý a může v něm být posypová sůl či jiné nečistoty. Dalším nebezpečím je i to, že zvíře omylem sní předmět, který je skrytý pod sněhem. Ostrou větévku, kámen či odhozené věci kolemjdoucích. A to může vést k poranění zubu či závažným zažívacím problémům. Dejte si tedy pozor především na sníh kolem chodníků a silnic.

  • Před venčením vždy dohlédněte, aby se pejsek dobře napil a venku ho co nejvíce zabavte, aby neměl čas sníh žrát.

NENECHTE SI UJÍT: Pět nejčastějších chyb při krmení psa. Neděláte je náhodou taky?

Podporujte psí imunitu

„Pejsci mají v zimních dnech tendenci více jíst. Ukládají si tak zásoby jídla na horší časy. Především pokud máte pejska v kotci, je důležité ho malinko více vykrmit, aby měl tukové zásoby, které ho budou hřát. Nic ale samozřejmě nepřehánějte. Psí nadváha může být zdraví nebezpečná. Nikdy by to ale nemělo být více než 1 kg váhy navíc. V zimě u většiny psů neupravujte kvantitu, ale kvalitu - je důležité, aby měli stravu bohatou na vitamíny, živiny a kvalitní tuky. To je samozřejmě důležité po celý rok, ale v zimě buďte více obezřetní," doporučuje odborník na výživu psů.

Péče o tlapky

Především průmyslová sůl, kterou jsou posypané silnice i chodníky, může tlapky podráždit. „Pejsci jsou také zvyklí se čistit a sůl pak lízat. Tím si mohou způsobit nehezké zažívací problémy. Po každém venčení packy omyjte vlažnou vodou a namažte vazelínou. Dobrý je i kokosový olej. U dlouhosrstých plemen mírně ostříhejte srst kolem tlapek, aby v nich nenamrzal a nehrudkovatěl sníh,“ radí Jiří Švihálek

Zdroje: odborník na psí výživu Jiří Švihálek, dogsnaturallymagazine.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také