Vánoce

8. listopadu 2023 07:00

Lenka Valjentová

Jak si správně vybrat vánoční hvězdu aneb rychlý průvodce nákupem poinsenttií

Už teď můžete v obchodech obdivovat poinsettie. Díky zářivě zbarveným listenům uspořádaným do tvaru hvězd jsou jednou z nejoblíbenějších dekorací vánočního období a taky krásným dárkem. Pokud si chcete být jisti, že vám vánoční hvězda bude dělat dlouho radost, je potřeba, abyste při nákupu dodrželi několik jednoduchých pravidel.

Barevné listy vánočních hvězd neboli poinsettií (pryšec nádherný Euphorbia pulcherrima) jsou už desítky let předzvěstí toho nejkrásnějšího období v roce. Správný výběr je jedním z předpokladů, že vaše vánoční hvězda vydrží dlouhou dobu krásná. Na první pohled musí mít tmavě zelené listy a zářivé barevné listeny se zelenožlutými květními pupeny uprostřed – tak vypadá zdravá poinsettie. Jen u kvalitních rostlin, o které dobře pečoval i prodejce, totiž můžete očekávat, že budou dlouho svěží. Jak při nákupu poznáte kvalitní a zdravou rostlinu?

PŘEČTĚTE SI TAKY: Brambořík kvete od podzimu až do jara. Jak se o půvabnou pokojovou květinu správně starat

Chráněné místo

U solidních obchodníků nebude vánoční hvězda vystavena v průvanu u vstupu do prodejny, na nechráněném místě, nebo dokonce venku. Tyto teplomilné rostliny nemají rády průvan ani teploty nižší než 12 °C. Následky těchto vlivů nejsou obvykle viditelné hned, ale až po několika dnech, kdy vánoční hvězda náhle shodí listy. Šance na zotavení rostliny je v takovém případě mizivá a jediným řešením je koupě nové rostliny.

Lehce vlhký substrát

Kromě vhodného stanoviště je pro zdraví rostliny rozhodující přiměřená zálivka. Poinsettie by neměly nikdy úplně vyschnout a nesvědčí jim ani přemokření. Přiměřenost zálivky v obchodě jednoduše otestujete zapíchnutím prstu do substrátu. Rostlinu, která má lehce vlhký substrát a v květináči nestojí žádná voda, si můžete s klidným svědomím koupit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak se starat o vánoční květiny. Brambořík má rád chladno, hvězdník teplo a poinsettie nesnáší průvan

Zdravé listy

Abyste mohli zhodnotit kvalitu poinsettie, je potřeba si před nákupem pozorně prohlédnout listy. Rostliny, o které je správně pečováno, se poznají mj. podle hustého listoví, které není poškozené, deformované, povadlé a má jednotnou tmavě zelenou barvu. Zdraví listů lze ověřit jednoduchým testem. Jestliže po jemném poklepání na květináč začnou listy opadávat, rozhodně tuto rostlinu nekupujte.

Rašící květní pupeny

Květy jsou dobrým indikátorem toho, v jaké je květina kondici. Květy poinsettie jsou drobné a nenáročné. Jsou seskupeny do malých shluků uprostřed zbarvených listenů a měří jen několik milimetrů. Květy jsou dobrým indikátorem toho, v jaké je květina kondici. Rostlina se zelenožlutými kulatými pupeny je svěží a pravděpodobně si uchová svoji krásu po několik dalších týdnů. Jsou-li květy pokryty žlutým pylem, je zřejmé, že rostlina už má nejlepší období za sebou a její barevné listeny brzy opadají.

Na cestu domů zabalit

Před ofouknutím a nízkými teplotami pod 12 °C je potřeba vánoční hvězdu uchránit i na cestě domů, Aby poinsettie, kterou jste si pečlivě vybrali, zvládla přenos domů, nechejte si ji pořádně zabalit do papíru a vezměte to nejkratší cestou domů. I krátké vystavení chladu může rostlinu nenávratně poškodit. Pozornost je třeba věnovat při samotném balení a přenosu, abyste neopatrnou manipulací nepoškodili listoví. Každé poškození rostlinu oslabí a vytékající mléko může zanechávat skvrny.

Zdroj: starsforeurope.com, cs.wikipedia.org, Encyklopedie pokojových rostlin (Nico Vermeulen), Pokojové rostliny (Karel Heike)

Sdílejte článek

Přečtěte si také