Kdy začít zatemňovat vánoční hvězdu neboli poinsettii, aby byla krásná na Vánoce

Máte doma vánoční hvězdu neboli poinsettii od loňských Vánoc a chcete, aby i letos byla krásná a vytvořila barevné listeny? Musíte jí pomoci a několik týdnů před svátky ji zatemňovat, tedy pravidelně uměle prodlužovat noc a krátit den. Prozradíme vám, jak na to.

Pryšec nádherný čili vánoční hvězda nebo poinsettie (Euphorbia pulcherrima) pochází z Mexika, tudíž je zvyklá na jiné podmínky, než jsou v našich zeměpisných šířkách. Ve Střední Americe roste divoce jako keř či strom, který dorůstá výšky až pěti metrů.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Jak na to, aby vánoční kaktus rozkvetl právě na Vánoce? Dopřejte mu předvánoční klid

V Evropě se oblíbenou pokojovou rostlinou se stala v padesátých letech minulého století, kdy se  německým pěstitelům poprvé podařilo vyšlechtit kompaktní odrůdy v květináči s krátkým stonkem, které snesly život ve vytápěných místnostech. Současný sortiment zahrnuje více než 150 kultivarů, které se liší barvou, velikostí i tvarem listů. Vánoční hvězdy jsou červené, bílé, krémové, žluté, růžové, meruňkové, od jemně pastelových barev po jasné, od jemných barevných přechodů po výrazně žíhané.

Jak na to, aby poisenttie na Vánoce vykvetla

Za tvorbou květů, tedy správně barevných listenů vánoční hvězdy, jsou krátké dny a dlouhé noci. Bohužel přirozené střídání světla a tmy u nás poinsettii k vybarvení nestačí, a tak je nutné ji zatemňovat, a uměle tak prodlužovat tmavou část dne. Pokud ale postup zatemňování nedodržíte, nemusíte mít strach, že byste poinsettii ublížili. Poroste ve zdraví dál, jenom se jí listeny dočervena či do jiné barvy na Vánoce nevybarví.

Jak zatemňovat vánoční hvězdu

  • Aby vám vánoční hvězda opět na Vánoce krásně vykvetla a zabarvila své listeny, je nutné ji přibližně od konce října (nejpozději ale sedm týdnů před Vánocemi) pravidelně zatemňovat alespoň na 12 hodin denně.
  • Rostlině dopřejte 8–10 hodin světla a 14–16 hodin tmy. Ve městech je dokonce nutné rostlinu chránit i před nočním světlem z pouličního osvětlení, které proniká okny do bytu.
  • Na úplné zakrytí celé rostliny i s květináčem použijte dostatečně velkou a pevnou papírovou krabici nebo tašku, můžete také vyrobit kornout ze silného tmavého papíru. Zhruba po sedmi týdnech se začnou listeny zabarvovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak se starat o vánoční květiny

Pozor na průvan

V období zabarvování dopřejte poinsettii teplotu od 16 do 22 °C. Hvězdám svědčí teplé místo chráněné před průvanem, jinak může tato teplomilná rostlina začít shazovat listy.

Správná zálivka

  • Udržujte správně vlhkou zeminu. Poinsettie pochází z tropických krajů, proto nemá ráda studenou vodu ani studený vzduch. Vodu v konvičce na zalévání nechte po napuštění odstát, dokud nedosáhne pokojové teploty.
  • Vánoční hvězda netoleruje přílišnou zálivku – vodu, která při zalévání zůstane v misce, je potřeba do 10–15 minut od zálivky vylít. Nutnost zálivky snadno zkontrolujete tak, že květináč potěžkáte v ruce. Když bude lehký, substrát je suchý a rostlinu je třeba zalít.
  • Čím menší květináč, tím rychleji substrát vysychá a je třeba častější zálivka.

Zdroje: starsforeurope.comrexter.cz, cs.wikipedia.org


Přečtěte si také