Brambořík kvete od podzimu až do jara. Jak se o půvabnou pokojovou květinu správně starat

Půvabné bramboříky rozkvétají něžnými barevnými květy od pozdního podzimu až do jara, patří tak k několika málo pokojovým rostlinám, které kvetou v zimě. Jejich pěstování však není tak úplně snadné, a aby vám brambořík zdobil domov co nejlépe, musíte mu vytvořit správné podmínky k životu. Jak se o brambořík starat a jaký si koupit?

Brambořík perský (Cyclamen persicum) pochází z horských oblastí Středozemí a Malé Asie. Vyšlechtěné druhy se u nás pěstují jako pokojové rostliny, které kvetou různými barvami (nejčastěji bílá, červená, růžová, fialová) od pozdního podzimu až do jara. I proto jsou v poslední době stále vyhledávanější vánoční květinou, a to nejen díky svým kouzelným květům, ale také dekorativním mramorovaným listům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak se starat o vánoční květiny

Jaký brambořík koupit

  • Rostlinka musí mít zejména zdravé, vyvinuté, pevné listy a několik rozvitých nebo polorozvitých květů či vybarvená poupata.
  • Substrát v květináči nesmí být přeschlý, protože z přeschnutí se brambořík vzpamatovává jen těžko.
  • Máte-li doma dostatečně chladnou místnost, vyberte si v obchodě brambořík s množstvím poupat. V chladu všechna rozkvetou.
  • Nemůžete-li mu takové podmínky zajistit, pořiďte si raději rostlinu s květy už rozvitými nebo minimálně polorozvitými; poupátka by v teple uschla a nerozkvetla.

Jak pěstovat doma brambořík

Péče o brambořík není úplně snadná; aby vám brambořík zdobil domov co nejlépe, musíte mu vytvořit správné podmínky k životu. Bramboříky mají rády vyšší vzdušnou vlhkost, pravidelnou zálivku a hnojení, chladné místo a rozptýlené světlo.

Ideální teplota

Když si koupíte novou rostlinku podle svých představ, nechte ji nejprve několik hodin na chodbě nebo ve světlém sklípku, aby si zvykla na nové prostředí. Ideální teplota pro rozkvetlý brambořík je kolem 12 °C. Při vyšší teplotě rychle odkvete a nové květy už nenasadí.

Proč nekvete brambořík

Brambořík není mrazuvzdorný a dlouhodobě nízké teploty nesnáší. Pokles teploty pod 8 °C ho může nenávratně poškodit. Nejvíce jim svědčí stálá teplota mezi 10 a 15 °C. Každý stupeň navíc zkracuje dobu květu, teplotě nad 20 °C byste je neměli vystavovat vůbec, protože rostlina strádá a nekvete.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Nejčastější chyby, které děláme při pěstování azalky v květináči: příliš tepla, suchý vzduch a špatná zálivka

Jak často zalévat brambořík

Brambořík miluje dostatek vláhy. Ale v žádném případě ho nezalévejte na listy a hlízu. Ideální je spodní zálivka, tedy do misky, a pokud možno by voda měla být měkká, nejlépe dešťová – důležité je však po půl hodině přebytečnou vodu odstranit. Budete-li vodou šetřit, substrát proschne a zvadlé listy začnou žloutnout.

Bramboříky mají rády vlhko, ale úplně mokrý být substrát nesmí, kořeny by nemohly dýchat. Udržujte ho proto mírně vlhký a počítejte s tím, že v chladu rostliny pijí méně nežli v teple.

Vzdušná vlhkost

Přestože má brambořík rád vyšší vzdušnou vlhkost, neroste ho přímo, ale pouze vzduch okolo nich. Přímé rosení by mohlo způsobit zahnívání hlízy. Postavte květináč například do větší misky naplněné oblázky, které budou z části ponořené do vody.

Jak hnojit brambořík

Zhruba jednou za dva týdny svůj brambořík přihnojte tekutým hnojivem pro kvetoucí rostliny.

Odkvetlé květy i uvadající listy odstraňte

  • Abyste se skutečně dlouho těšili z krásné a zdravé rostliny, jakmile některý květ odkvete, ihned ho odstraňte. Ale pozor, ne uštípnutím nebo ustřižením, ale odtrhnutím u hlízy, kde je stonek ztenčený. Kdybyste na rostlince nechali odkvetlé květy, začala by se tvořit semena a rostlina by přestala nasazovat nové květy.
  • A když necháte na rostlince zbytky stonku, s největší pravděpodobnosti jej napadne plíseň (nejčastěji plíseň šedá), která dokáže za pár dní zlikvidovat celou rostlinu. Stejně jako odkvetlé květy odstraňujte i uvadající listy.

Co dělat s bramboříkem po odkvětu

  1. Jakmile brambořík už nenasazuje nová poupata, což bývá obvykle v březnu, omezte zálivku a nechte zežloutnout listy. Ty pak opatrně vykruťte – snažte se, aby ani kousek nezůstal na hlíze, neboť právě on by se stal vstupní bránou hniloby.
  2. Hlízu bramboříku vyjměte z květináče, očistěte ji a nechte odpočívat na stinném místě na zahradě. Asi po měsíci, když na hlíze začnou rašit malé lístky, vložte ji do květináče s novým substrátem. Ale pozor, nesmíte ji zasadit příliš hluboko, jedna třetina musí vyčnívat nad povrch substrátu.
  3. Po několika týdnech se začnou tvořit malé lístečky i poupátka. Na podzim brambořík přestěhujte domů na chladné a světlé stanoviště. A cyklus může pokračovat – zalévejte, dopřávejte dostatek čerstvého vzduchu, pravidelně hnojte a na Vánoce se vám brambořík opět odmění bohatstvím něžných květů.

Zdroje: Květiny moje záliba (M. Martišová a kol.), Encyklopedie pokojových rostlin (Nico Vermeulen), Pokojové rostliny (Karel Heike), obyvat.czcs.wikipedia.org

Sdílejte článek

Přečtěte si také