Bydlení

30. září 2024 09:10

Komerční sdělení

Jak snadno a rychle položit plovoucí vinylovou podlahu svépomocí

Pokládka podlahové krytiny může na první pohled působit jako složitý a časově náročný úkol, ale pokud se rozhodnete pro plovoucí vinylovou podlahu, nemusí to tak být. Plovoucí vinylová podlaha je oblíbená pro svou odolnost, jednoduchou údržbu a příjemný došlap. Navíc díky modernímu zámkovému systému je její pokládka nejen jednoduchá, ale i časově nenáročná. Novou podlahu tak můžete položit i za víkend bez potřeby lepidla či speciálního nářadí.

Příprava podkladu: Základ úspěšné pokládky

Před samotnou pokládkou plovoucí vinylové podlahy je důležité věnovat čas přípravě podkladu. Zajistěte, aby byl podklad rovný. Jakákoli nerovnost větší než 2 mm na délce 2 m se musí vyrovnat vhodnou stěrkovou hmotou. Kromě toho je důležité, aby byl podklad dostatečné pevný, čistý a suchý.

Pokládka krok za krokem

·        Vyměřte místnost: Nejprve změřte rozměry místnosti a vypočítejte potřebné množství podlahových dílců. Doporučuje se přidat 10 % materiálu navíc pro případné řezy a chyby.

·        Aklimatizace vinylové podlahy: Minimálně 48 hodin před pokládkou dílce aklimatizujte – vinylovou podlahu přesuňte do místnosti, kde ji budete instalovat.

·        Promíchání dílců: Dbejte na to, aby byly dílce před pokládkou promíchány jako karty, aby se různé odstíny a zabarvení vyskytovaly nahodile.

·        Podložka pod podlahovou krytinu: Pod dílce instalujete PE fólii s minimální tloušťkou 0,20 mm, ta slouží jako kluzná plocha.

·        Pokládka první řady: Začněte v jednom rohu místnosti a položte první řadu dílců podél stěny. Mezi podlahou a stěnou ponechte dilatační spáru (min. 8-10 mm), která umožní podlaze se přirozeně rozšiřovat a smršťovat.

·        Spojování dílců: Jednotlivé dílce se spojují pomocí zámkového systému a postupně pokračujte přes celou místnost.

·        Řezání na míru: U stěn, kuchyňské linky či skříní upravte dílce na míru například pomocí přímočaré pily. Pamatujte na zachování dilatační spáry.

Finální úpravy

Dilatační spáry zakryjte soklovými lištami, které dodají místnosti elegantní vzhled a zároveň ochrání stěny před poškozením. Podlahové lišty nepřipevňujte k vinylové podlaze, aby mohla volně dilatovat.

Proč se do toho pustit sami?

Pokládka plovoucí vinylové podlahy svépomocí vám ušetří nejen peníze, ale také čas. Tento projekt zvládnete během jednoho víkendu a přitom získáte nejen krásnou a odolnou podlahu, ale také radost z vlastní práce. Výsledkem bude moderní a stylová podlaha, která zkrášlí váš domov na dlouhá léta.

A pokud si nejste jisti výběrem konkrétního vzoru podlahy, podívejte se na virtuální showroom podlah Fatra, kde si můžete zkusit vzor ve vaší místnosti na nečisto. Nebo si můžete objednat fyzický vzorek podlahy přímo k vám domů.

Sdílejte článek
Štítky podlaha vinylová podlaha produkty a služby ekonomika, obchod a finance stavebnictví a nemovitosti

Přečtěte si také