Růže můžete prořezávat i v dubnu. Orientujte se podle počasí

Běžně se dočtete v zahradnických příručkách, že se jarní řez růží provádí nejčastěji koncem března. Pokud však panuje chladné počasí a stále hrozí ranní mrazíky, můžete tuto práci posunout klidně až na duben. Proto si nijak nevyčítejte, že vaše záhony růží jsou vlivem počasí stále nepřipravené na start nové sezony. Růže můžete ostříhat, jen co se počasí umoudří. Rostliny zpoždění určitě doženou a v červnu budou připravené rozkvést.

Nejčastěji se růže prořezávají v polovině března, ale ani pozdější termín není na škodu. Je důležité, aby už nehrozily ranní mrazíky, které by mohly poškodit čerstvě střižené výhony.

Jak na jarní řez růží

Jarní řez je pro růže velmi důležitý, protože je nutné odstranit nejen všechny příliš staré a poškozené výhony, ale také všechny výhony slabé a směřující do středu keře. Bez pravidelného řezu rostliny slábnou, tenké výhony se hromadí ve vnitřním prostoru keře a růže pak málo kvetou a květy bývají také mnohem menší. V zahuštěném keři také hrozí větší riziko šíření škůdců a chorob, především chorob houbových.

Při jarním řezu růží vždy dbejte na to, aby poslední očko na větvi směřovalo ven od středu rostliny. Tak dosáhnete správného směru růstu větví, keř zůstane prosvětlený a vzdušný. Řez by měl být proveden několik milimetrů nad posledním očkem.

Dejte si také pozor na výhony z podnože. Většina dnešních růží je roubovaná na obyčejnou růži šípkovou a někdy se stává, že se šípek znovu probere k růstu. Všechny větve, většinou slabé a neduživé, které vyrůstají z keře pod místem roubování, z růže odstraňte. Zbytečně by rostlinu oslabovaly, a pokud byste se na nich dočkali květů, pak by to byly pouze obyčejné květy růže šípkové.

Růže keřové

U keřových růží, floribund a čajohybridů, proveďte razantní seříznutí. Kromě odstranění poškozených, přestárlých a větví z podnože, proveďte také zkracující řez. Všechny zbylé větve zkraťte až o dvě třetiny, samozřejmě vždy musí větev končit vnějším očkem.

U opakovaně kvetoucích růží odstraňte pouze staré, slabé, poškozené větve a korunu zahušťující větve.

Velkokvěté pnoucí růže

Odstraňte pouze poškozené, staré a slabé výhony a zdravé a silné větve nezkracujte, pouze zkontrolujte jejich upevnění ke konstrukci, po které se růže pnou.

Stromkové růže

Odstranění starých, poškozených a slabých větví je samozřejmost, ale kromě toho zkraťte všechny zbývající výhony o jednu třetinu. Odstraňte také všechny výhony z kmínku.

Zdroj: https://www.ireceptar.cz/zahrada/jarni-rez-ruzi-polyantky-floribundy-cajohybridy-pnouci-sadove.html

Sdílejte článek

Přečtěte si také