Zahrada

28. února 2024 07:00

Lenka Valjentová

Zkuste pěstovat i rajčata hnědá, beefsteaková či jahodová. Je čas začít s výsevem semen

Rajčata byla vždy oblíbenou zeleninou našich zahrad. Nabídka ne právě nejchutnějších rajčat v supermarketech zájem o jejich pěstování venku na záhonech i v nádobách na balkonech ještě zvýšila. Teď je čas na předpěstování sazenic ze semen, a tak si ještě můžete rozmyslet, jaké odrůdy letos zasít. Co takhle rajčata hnědá nebo beefsteaková? A pokud pěstujete rajčata v nádobách, i pro vás máme dva zajímavé tipy.

Optimální čas na výsev semen rajčat je šest až osm týdnů před předpokládanou výsadbou sazenic rajčat na záhon, což je druhá polovina května po ledových mužích. Příliš časné výsevy se rády vytahují a s rostlinami se pak při květnové výsadbě špatně manipuluje. Nejzazší čas výsevu semen na předpěstování sazenic rajčat je kolem Josefa (19. března).

NENECHTE SI UJÍT: Dejte se do pěstování rajčat! Jsou rajčata odolná plísni realita, nebo jen sen?

Jak předpěstovat sazenice rajčat

  1. Semena vybrané odrůdy vyséváme do výsevních misek s odtokovými otvory do navlhčeného kvalitního výsevního substrátu, přibližně 1 semeno na 1 cm² do hloubky 0,5 až 1 cm. Aby zemina nevysychala, můžeme misku zakrýt sklem nebo průhlednou fólií. Několik prvních dní nakličování semena nepotřebují přímé světlo.
  2. Kvalitní osivo v dobrých podmínkách vzejde za pět až osm dní. Když se objeví podlouhlé děložní lístky, přemístíme výsevní misky na přímé světlo. Necháme rostliny zesílit a pikýrujeme až tehdy, když se objeví první pravý lístek.
  3. Přepichujeme do zeminy se středním obsahem živin tak, aby na každou sazenici připadlo 40–80 cm². Zaléváme pravidelně, zemina mezi jednotlivými zálivkami musí zůstat přibližně stejnou dobu vlhká i suchá (zajištění přístupu vzduchu ke kořenům). Trvale mokrý substrát má za následek uhnívání kořenů. Podle rychlosti růstu je můžeme ještě jednou přesadit do větších nádob.

Otužování sazenic

Začátkem května, minimálně deset dní před výsadbou na záhon, začneme s otužováním sazenic. Přes den je vyneseme ven, během chladných nocí je zase schováme. Postupně necháváme rostliny venku déle, těsně před výsadbou i v noci.

Kdy a jak rajčata sázet

S výsadbou sazenic počkáme, až pominou poslední jarní mrazíky. Sázíme 3–4 rostliny na m², spon zvolíme podle opor, které k rostlinám budeme dávat. Je lepší vysadit o týden později než jeden den před mrazem, který může všechnu vaši mnohatýdenní snahu zmařit.

Teploty pro předpěstování silných a pevných sazenic rajčat

růstové stádium teplota v noci den – zataženo den – slunečno
od výsevu do vzejití 20 – 22 °C 26 – 30 °C 26 – 30 °C
po vzejití a přepichování 14 – 16 °C 19 – 21 °C 24 – 26 °C
od vytvoření 3–4 lístků 10 – 12 °C 16 – 18 °C 18 – 22 °C
otužování (5–7 dnů) 6 – 10 °C 12 – 16 °C 16 – 20 °C

Hnědá rajčata

Ve srovnání s červenými rajčaty mají temně hnědé plody typu Kumato překvapivě příjemnou, sladší chuť. „Hnědá rajčata se vyznačují vysokým obsahem vitaminu C a lykopenu. Tmavá slupka je především cenným zdrojem antioxidantů. Podle britských výzkumů jsou tyto tmavé plody nejen chutnější, ale také zdravější. Za vše mohou barviva ze skupiny antokyanů, která způsobují temný odstín plodů. Tyto látky jsou ceněnými antioxidanty (antioxidanty nás chrání před rakovinou, chorobami srdce a cév a zpomalují stárnutí). Díky své lahodné chuti, originální barvě a pevnosti jsou rajčata Kumato velmi oblíbená," uvádí pěstitel Jan Prášil. Hodí se na zdobení, do salátů, ke grilování i do nejrůznějších zapékaných pokrmů. Jsou odolnější a méně se kazí, protože antokyany slouží také jako dobrý konzervant.

  • Brunito F1 je poloraná hybridní odrůda středního vzrůstu typu Kumato. Má ploše kulovité temně hnědé plody příjemnou, sladší chutí. Plody o hmotnosti 140–160 gramů jsou pevné, mají vysokou odolnost proti praskání a dlouhou dobu skladovatelnosti. „Odrůdu doporučuji pro pěstování na záhonu, v nevytápěném fóliovníku i vytápěném skleníku. Vyniká velmi dobrým zdravotním stavem, zvláště tolerancí k půdním patogenům. Jedná se o velmi vitální hybrid, který se rozhodně vyplatí vyzkoušet," doporučuje pěstitel.

Beefsteaková rajčata

Plody beefsteakových rajčat dorůstají nezřídka až do půl kilogramu. Při intenzivním růstu se nedá zabránit tomu, aby plod u stopky měsíčkovitě nepopraskal. „U některých odrůd můžeme toto praskání nazvat i typickou odrůdovou vlastností. Praskání není na závadu, pokud se do prasklin za deštivého počasí nedostanou sekundární plísně a černě. Optimálních výsledků při pěstování beefsteakových rajčat dosáhneme ve sklenících nebo fóliovnících se spodní závlahou," doporučuje J. Prášil.

  • Odrůda Jergus F1 je polorané beefsteakové tyčkové rajče s velkými plody. Poskytuje žebernaté, ploše kulovité plody o hmotnosti 400 až 500 gramů. Dužnina je masitá, a proto vhodná na plátkování či přípravu zeleninových salátů. Odrůda je vhodná pro pěstování ve sklenících, fóliovnících i ve volné půdě.

Tyčkové rajče na vaření i na jídlo

Jsou odrůdy určené především nebo skoro výhradně přímo k jídlu a jiné odrůdy jsou zase ideální pro tepelnou úpravu. Smržická odrůda tyčkového rajčete Blumko dává plody vhodné jak pro přímý konzum a na saláty, tak na vaření a další kuchyňské zpracování, třeba na boloňskou omáčku nebo polévky.

  • „U tyčkových rajčat jsme zvyklí na kulatý tvar. Ten protáhlý, oválný je doménou rajčat keříčkových. Poloraná odrůda Blumko má plody oválného (švestkovitého) tvaru o váze 50 až 80 gramů. Slupka má intenzivní, jasně červenou barvu a je lehce oddělitelná. Rajčata jsou tolerantní k praskání, předčasnému opadu a vhodná k delšímu skladování," říká pěstitel. Odrůda je tolerantní k plísni rajčatové, je vhodná pro pěstování na poli, ve fóliovníku i ve skleníku.

Koktejlová rajčata

Chutné, tzv. koktejlové rajče Bejbino F1 je odrůda s mimořádně chutnými plody. Rostlina nese bohaté hrozny malých a pevných baby plodů o průměru 2–3 cm a hmotnosti 30–40 g. Rajče je dostatečně pevné, poměrně odolné k praskání, vyniká výrazným aroma a jedinečnou chutí s vyváženým poměrem cukrů a kyselin. Rostlina vykazuje celkovou vysokou toleranci k listovým chorobám, včetně plísně bramborové. Odrůda je primárně určena k pěstování na venkovním záhonu, v chladnějších oblastech i ve fóliovnících.

MOHLO bY VÁS ZAJÍMAT: Pěstujeme rajčata na balkoně: Divoká rajčata dokážou překvapit množstvím plodů

Rajčata v nádobách

Co dělat, abychom s rajčaty uspěli i na balkoně nebo terase? „V kostce – musíme zvolit správnou odrůdu, přiměřenou nádobu a vhodný substrát. Musíme umístit rostlinu na místo, které jí bude vyhovovat (ne severní strana) a věnovat jí v průběhu vegetace náležitou péči, tj. zálivku, hnojení a ochranu proti chorobám a škůdcům. Rostliny ve volné půdě jsou schopny saturovat některé nedostatky v péči a agrotechnice, získají si například vláhu i živiny z hlubších půdních horizontů. Rostlina v truhlíku je však na naší péči maximálně závislá,"  radí Jan Prášil.

  • Sweet Valentines F1: Keříčková odrůda s velmi kompaktním až kaskádovitým růstem a bohatou násadou drobných rajčátek je skvělá pro pěstování v závěsných květináčích a truhlících. Dobře snáší smíšené výsadby v nádobách. Plody této odrůdy rajčete jsou srdcovitého tvaru, lahodné, nasládlé chuti. Výška rostliny je 30–35 cm v závislosti na kořenovém balu. Samozřejmě se dá pěstovat i na záhonu.
  • Lahůdkové rajče Jahodo: Název této rané odrůdy s bujnějším vzrůstem vychází z tvaru i velikosti plodu – ten je opravdu jahodový s typickým žebrováním. Plody o hmotnosti 16–20 gramů jsou sladké, dlouhodobě skladovatelné a velmi odolné k praskání. Jahodo vytváří větvený vijan plodů s násadou 16 a více plodů na vijanu. Jedná se o výnosné rajče, které netrpí předčasným opadem plodů. „Při pěstování v dostatečně velké nádobě (o minimálním objemu 8 litrů) nám poskytne slušný výnos lahůdkových plodů. Samozřejmě je při takovém způsobu pěstování nutná odpovídající výživa. Můžeme ji pěstovat ve volné půdě, ve fóliovníku i skleníku," dodává pěstitel.

Zdroje: šlechtitel a pěstitel Jan Prášil, tomatobible.com


Přečtěte si také