Dejte se do pěstování rajčat! Jsou rajčata odolná plísni realita, nebo jen sen?

Rajčatová sezona začíná kolem Josefa. Šťavnatá, sladká, voňavá a plná chuti – taková jsou rajčata, vypěstovaná na zahradě nebo balkoně. Polovina března je vhodný čas pro výsev semen rajčat na předpěstování sazenic. A protože strašákem všech pěstitelů rajčat je plíseň, tak můžete zkusit pěstovat kromě tradičních odrůd i protiplísňová rajčata.

Optimální čas na výsev semen rajčat je 6 až 8 týdnů před předpokládanou výsadbou sazenic rajčat na záhon, což je druhá polovina května po ledových mužích.

Pokud jste se rozhodli, že si letos vypěstujete vlastní sazenice rajčat, určitě neuděláte chybu, pokud budete vysévat semínka až na Josefa, protože 50 až 60 dní je na předpěstování sazenic dostatečně dlouhá doba. Když vysejete do konce března, stále jste ještě v termínu‘,“ vysvětluje šlechtitel a pěstitel ing. Peter Gajdoštin. Příliš časné výsevy se totiž rády vytahují a s rostlinami se pak při květnové výsadbě špatně manipuluje.

Jak předpěstovat sazenice rajčat

Výsev semen

  • Semena vysévejte do výsevních misek s odtokovými otvory do navlhčeného kvalitního výsevního substrátu (jeho vrstva nemusí být vysoká, stačí 5 cm), přibližně 1 semeno na 1 cm² do hloubky 0,5 až 1 cm.
  • Nezapomeňte výsev označit názvem odrůdy.
  • Výsevy dobře zalijte a umístěte na místo s teplotou 20–25 °C. Aby zemina nevysychala, můžete misku zakrýt sklem nebo průhlednou fólií. Několik prvních dní nakličování semena nepotřebují přímé světlo.
  • Máte-li hybridní osivo rajčat (s klíčivostí až 99 %), můžete ho vysít po jednom semínku do sadbovače, kelímků nebo rašelinových tablet.
  • Kvalitní osivo v dobrých podmínkách vzejde za pět až osm dní.
  • Pozorně výsevy sledujte, a když se nad povrchem zeminy objeví podlouhlé děložní lístky, přemístěte výsevní misky na přímé světlo a snižte teplotu na 16–18 °C. Nechte rostliny zesílit a pikýrujte až tehdy, když se objeví první pravý lístek.
  • Místo výsevní misky a substrátu se používají moderní rašelinové tablety, které jsou ze 100% rozkládajícího se materiálu. Před použitím je musíte nechat nabobnat ve vlažné vodě a dát na nepromokavou podložku. Následně do tablety vložte semena a během klíčení pravidelně a přiměřeně zalévejte, rašelina nesmí ani přeschnout, ani plavat.

Přepichování rajčat

  • Po prvním vytvoření pravých listů rostlinky rozsaďte do květináčků, nejlépe rašelinových. Naplňte je kvalitním zahradnickým substrátem a rostlinky přepikýrujte tak, že je do zeminy ponoříte až po děložní lístky.
  • Květináče s rostlinami umístěte tak, aby měly co nejvíce světla. Optimální teploty pro předpěstování jsou 18–20 °C přes den a 12–15 °C v noci. Při zamračeném dni se snažte teplotu o 2–4 °C snížit. Příčinou vytahování se sazenic je vždy disproporce mezi teplem a světlem.
  • Sazenice zalévejte 2–3 x týdně. Mezi jednotlivými zálivkami nechte substrát v květináči částečně proschnout, pouze tak dosáhnete silné sazenice se zdravými kořeny. Trvalé provlhčení substrátu má často za následek uhnívání kořenů.
  • Podle rychlosti růstu je můžete ještě jednou přesadit do větších nádob.

Otužování sadby rajčat

  • Začátkem května, minimálně deset dní před výsadbou na záhon, začněte s otužováním sazenic. Přes den je vyneste ven, během chladných nocí je zase schovejte.
  • V prvních dnech je nedávejte na přímé slunce, tkáně listů pěstovaných v interiéru jsou jemnější a slunce je může popálit.
  • Postupně nechávejte rostliny venku déle, těsně před výsadbou i v průběhu noci.
  • Zalévejte pravidelně tak, aby zemina byla mezi jednotlivými zálivkami přibližně stejnou dobu vlhká i suchá.
  • Zdravá sazenice rajčete by měla být hustě olistěná, už mít první květní pupeny, případně i první mladé plody, silný, ale pružný stonek a dobře vyvinuté kořeny. Nesmí být být přerostlá, vytažená.
  • S výsadbou sazenic nespěchejte, počkejte až pomine nebezpečí posledních jarních mrazíků. Sázejte 3–4 rostliny na m², spon zvolte podle opor, které k rostlinám budete dávat. Je lepší vysadit o týden později než jeden den před mrazem, který může všechnu vaši mnohatýdenní snahu zmařit.

Protiplísňová rajčata: realita, nebo mýtus?

Plíseň rajčete, resp. plíseň bramboru na rajčeti (Phytophtora infestans), běžně plíseň bramborová, je jednou z nejobávanějších a nejzávažnějších nemocí rajčat, když se v létě rozšíří, dokáže zdecimovat celou úrodu. Napadá listy, stonky a plody rajčat.

Jak se proti plísni bránit teď na jaře? „Přemýšlejte nad tím ještě dřív, než rajčata vysejete nebo vysadíte sazenice, jestli nezkusit některou z odrůd odolných proti plísni. Samozřejmě nezavrhujte ani tradiční odrůdy, nahradit všechna rajčátka těmi s odolností proti plísni by byla škoda, ale za vyzkoušení stojí. Můžou být perfektní, když přijde s ohledem na plíseň špatný rok,“ doporučuje ing. Peter Gajdoštin a dodává: „Já osobně nemám rád označení protiplísňová rajčata, a to i přesto, že se u jiných zelenin v Česku používá. Je zavádějící, protiplísňová zelenina, která by působila proti vlastním plísním tak jako antibiotika, prostě neexistuje. Jsou pouze zeleniny plísni odolné – rezistentní. I když i to je pojem hodně široký, pro běžné pěstitele je vhodný.“

Odrůdy rajčat odolných k plísni

  • Crimson Crush F1 a Coctail Crush F1 jsou tyčková rajčata s velmi vysokou rezistencí k plísni na rajčatech. Červené plody jsou kulovité, dorůstající až 150 g, resp. 60 g. Mají výbornou chuť i aroma. Rostliny jsou vitální a zdravé, chemickou ochranu proti plísni můžete omezit na minimum nebo i vynechat. Přesto budete sklízet zdravá rajčat až do podzimu.
  • Odrůda Conculeo F1 má menší plody v bohatých vijanech. Odrůda je tyčková a plodná. Odolnost vůči plísni dobrá, i když o málo nižší než u série Crush.
  • Hybrid Mountain Magic F1 je jedno z prvních rajčat s velmi dobrou odolností k plísni původem z USA.
  • Primabella je odrůda odolná k plísni bramborové a výborně si vede i proti alternárii, která napadá porosty již v první polovině léta. Červené plody jsou pravidelně kulovité, hladké, o hmotnosti okolo 30 g.
  • Rubylicious F1 je třešňové rajče kombinující vysokou odolnost k plísni s výtečnou chutí a vysokým obsahem cukru.

Tradiční odrůdy rajčat

  • K osvědčeným odrůdám patří velmi raný hybrid Darinka F1, který je vhodný i do chladnějších podmínek. Raná odrůda Minigold s bohatými hrozny drobných žlutých plodů je ideální pro pěstování v nádobách a rané, pěstitelsky nenáročné je keříčkové rajče Šejk s oválně hranatými plody.
  • Jahodo je raná odrůda tyčkového rajčete s plody jahodového tvaru výtečně sladké chuti.
  • Zajímavá je poloraná odrůda Brunito F1 s temně hnědými plody i starší odrůda Oxheart s velkými červenorůžovými plody tvaru býčího srdce, které mohou mít i 300 g.
  • K tradičním odrůdám se skvělou chutí patří také Tornádo F1 či odolnější k praskání Tipo F1.
  • Už roky jsou velice oblíbené odrůdy Bejbino F1, tzv. koktejlový typ o velikosti plodů okolo 3 cm a Stupické polní rané s plody vynikající chuti.

Zdroje: ing. Peter Gajdoštin, dobrasemena.czharvesttotable.comtomatobible.com


Přečtěte si také