Bydlení slavných

14. července 2023 14:00

redakce Prima Living

Josef Dvořák ukázal svou chalupu v Českém ráji. Na přestavbě se s manželkou nadřeli

Josef Dvořák, jeden z nejoblíbenějších českých herců, už dlouhé roky vlastní chalupu v samém centru Českého ráje, v údolí zvaném Plakánek, nedaleko hradu Kost. Romantické, pečlivě udržované stavení patří k nejkrásnějším v širokém okolí.

Romantické skalnaté údolí Plakánek v Českém ráji se táhne od hradu Kost až ke vsi Vesec u Sobotky. Jedná se o přírodní rezervaci se zachovalou lidovou architekturou, která je považována za jedno z nejkrásnějších míst v Čechách. V malebném kaňonovitém údolí si dnes výstavní chalupu pořídil Josef Dvořák už před osmatřiceti lety. V té době to však byla ruina prolezlá dřevomorkou, na což ho původní majitel při koupi pozapomněl upozornit. Jedná se o stavení přibližně z roku 1860, které původně sloužilo jako pila.

Uvést proto chalupu do současného stavu, kdy ji obdivují všichni turisté, kteří údolím procházejí, stálo herce i jeho manželku Jarmilu, které však nikdo neřekne jinak než Jája, hodně peněz i sil. Na přestavbě domu i úpravě okolí se oba hodně nadřeli, ale dnes na své prázdninové sídlo mohou být právem pyšní. Společnými silami vybudovali chaloupku se zahrádkou jako z pohádky.

Zeleninu vystřídaly květiny

Ještě před několika lety manželé u chalupy vlastnili i zeleninovou zahrádku, ale vzhledem k tomu, že ji většinou nenechavé ruce neznámého „poberty“ sklidili ještě dříve, než se k tomu dostali manželé Dvořákovi, dali prý časem raději přednost okrasným květinám. Dnes je rozsáhlý pozemek kolem chalupy plný pestrobarevných květů na záhonech i v truhlících, které doplňuje sbírka zahradních trpaslíků a nechybí ani potůček s mlýnským kolem, i když jen v miniaturní podobě. A k místní pohodě a romantice přispívá i lesní rybník, který se nachází jen přes cestu od chalupy.

Chalupa s osobitým interiérem

Josef Dvořák je vášnivým chalupářem, kterého tu nejčastěji můžete spatřit při jeho oblíbené chalupářské činnosti, sekání dřeva na zimu do kamen. A mimochodem právě kamna mají u Dvořáků v chalupě přímo parádní. Tradiční kachlová s plotnou, která jsou součástí velké obytné místnosti, užívané jako kuchyně i obývací pokoj zároveň. V podkroví pak má Josef Dvořák i pokoj s knihovnou plnou oblíbených knih, protože patří mezi vášnivé čtenáře.

Zdroj: cnn.iprima.cz; itras.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také