Bydlení

20. dubna 2023 17:00

redakce Prima Living

Na milované chalupě ve Slunečné Vlastimil Brodský zemřel. Dnes už ji nahradil jiný dům

Už je to více než dvacet let, co slavný český herec Vlastimil Brodský spáchal sebevraždu. Bylo mu jedenaosmdesát let, když se zastřelil na milované chalupě ve Slunečné, kterou si kdysi koupil se svou manželkou Janou Brejchovou.

Roubenka ve Slunečné nebyla první chalupou, kterou slavný herec v severních Čechách vlastnil. Předtím měl jinou v nedalekých Kytlicích, kterou si pořídil po druhé světové válce – jezdíval tam se svou první manželkou, tanečnicí Boženou Křepelkovou zvanou Bíba.

Slunečnou si koupil po rozvodu, kdy už žil s druhou ženou, herečkou Janou Brejchovou, v šedesátých letech. Rozhodli se pro chalupu na vršku, kousek od potůčku. „Jana chtěla bydlet na kopci a já u vody,“ zdůvodnil slavný herec kdysi, proč padla volba právě na tohle roubené stavení.

Dneska už si jeho slavnou chalupu, kam rád zval i své návštěvy, prohlédnout nemůžete a to ani zdálky. Na jejím místě totiž vyrostl nový dům – roubenka to sice není, ale majitel i architekt respektovali místo, a tak vznikl hmotově srovnatelný, jen modernější dům.

Slunečná, kde herec prožil poslední léta svého života, leží na severozápad od České Lípy a dodnes si zachovává ráz podhorské vesnice s řidší zástavbou. Vlastimila Brodského tu připomíná informační cedule v centru a pak samozřejmě jeho hrob na místním hřbitově. Už dříve tam byli pochovaní jeho rodiče a legenda praví, že když je sem herec chodil navštívit, dával na dveře chalupy vzkaz „Jsem na hřbitově, doufám, že přechodně.“

Jeho dobrovolná smrt byla tehdy šokem, i když se vědělo, že dlouhodobě má sklony k depresím a melancholii. Navenek však působil vesele, s každým se dával do řeči, vtipkoval. „Já ani můj bratr, ani nikdo z rodiny to nečekal. Ani jeho psychiatři to nečekali. I je to zaskočilo, protože tatínek měl celý život takový černý humor a netušili jsme, že by se k něčemu takovému odhodlal,“ komentovala jeho smrt před časem dcera Tereza Brodská.

Tolik šafránu jen tak neuvidíte

I když už Brodského chalupu ve stráni vidět nemůžete, stejně má smysl do Slunečné zajet a udělat si pěší výlet po okolí – přímo u kostela ve středu obce je proslulá Přírodní památka Farská louka, místo s hojným výskytem šafránu. Na této louce vykvétá každoročně po odtání sněhu, obvykle koncem února až začátkem března, šafrán bělokvětý. Přes obec prochází modře značená trasa pro pěší turisty a při ní za obcí je jednak hřbitov a dále i památná lípa.

Zdroj: Chalupáři stříbrného plátna, napsal Radek Laudin; www.obecslunecna.cz


Přečtěte si také