Kde rostou houby: Houbaři musí zvolit vhodný les, pak mají šanci na úspěch, říká mykoložka

Začala houbařská sezóna a lidé se chlubí hřiby, holubinkami i křemenáči. Houby opravdu rostou, ale nerostou všude. Jsou místa, kde to nemá smysl ani zkoušet. Mykoložka Tereza Tejklová v rozhovoru pro Prima Living poradila, kde je šance na bohatý úlovek vyšší.

Někteří lidé se na sociálních sítích chlubí plnými košíky hřibů, kozáků či křemenáčů, další jsou ale rádi, když najdou pár holubinek nebo chutné muchomůrky růžovky. Houby už opravdu rostou, ale nerostou všude. Úlovky mohou být už nyní bohaté, ale musíte si vytipovat správnou lokalitu.

Redakce Prima Living oslovila mykoložku Terezu Tejklovou, která trochu mírní nadšení. Houby můžete najít třeba už o víkendu, ale musíte mít trochu štěstí a počítat s tím, že se po lese dost nachodíte.

„Třeba Pardubicko a Hradecko jsou zatím slabé, začíná to ve vyšších polohách a na Moravě. Ale nemyslím si, že nyní lze určit lokalitu, je to zatím hodně náhodné. Když už houby jsou, tak jsou daleko od sebe,“ uvedla pro Prima Living Tejklová a přidala zásadní radu. Kdo se chystá do hlubokého jehličnatého lesa, tak moc šancí na bohatý úlovek v těchto dnech nemá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Houbaři už chodí z lesa s plným košem. Experti radí, které druhy rostou a kde je hledat

„Větší šanci mají lidé v listnatých lesích. Platí, že první část roku je větší šance v listnatých lesích, pak se to otočí a větší šance bude v jehličnatých lesích. Zkusila bych třeba hráze rybníků, kde jsou duby, někde na hrázi, kde je více vláhy, je šance na úspěch. Dobrá jsou prosvětlená místa, kde je řidší listnatý les,“ doporučila pro čtenáře webu Prima Living Tejklová.

Kde nyní rostou houby? Podívejte se na video:


Přečtěte si také