Kde rostou houby: Meteorologové zveřejnili mapu, která houbařům zvyšuje šance na plný koš

Poměrně deštivý květen v kombinaci s teplotami kolem 20 stupňů Celsia nastartoval v České republice růst hub. Ve velkém začínají růst holubinky, lišky i hřibovité houby. Meteorologové zveřejnili mapu, která houbařům zvyšuje šanci na plný koš.

Díky mírné zimě a slušným srážkám přišla houbařská sezóna o pár týdnů dříve než loni. Objevují se lišky, bedly, žampiony či holubinky. Největší radost ale houbařům dělají hřibovité houby. Podle Brněnského deníku se na Vyškovsku či Žďársku objevují klouzky, hřiby dubové a místy také hřib koloděj či hřib kovář.

Na příznivé podmínky pro růst hub upozorňuje také Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který začal zveřejňovat houbovou mapu. Ta ukazuje lokality v Česku, kde mají houbaři největší šance na bohaté úlovky.

Kde najít hřiby dubové?

„Hřib kovář se začíná objevovat ve vyšších polohách, doporučuji třeba Vysočinu. Kozáci a kováři patří mezi první hřibovité houby, které se objevují. Začínají ale trošku i dubáci, doporučoval bych vyrazit někam na hráze rybníků pod duby, kde se kolem vody drží vlhkost,“ uvedl pro Prima Living mykolog Vladimír Antonín.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Houbaři už chodí z lesa s plným košem. Experti radí, které druhy rostou a kde je hledat

Pod duby u rybníků na vás mohou čekat nejen hřiby dubové a kováři. Známý houbař Dominik Mašek na svém Instagramu upozornil na to, že u vody se daří v současných dnech také křemenáčům. Podle Maška současná vlna ještě chvíli vydrží.

Houby potřebují vodu a teplo, nemají rády chladné noci. Pokud tedy chcete s košíkem vyrazit do terénu, tak si vyberte místo, které je vlhké, ale zároveň na něj dopadají sluneční paprsky - ideální jsou okraje lesů či hráze rybníků.

Kde nyní rostou houby? Podívejte se na video:

ZDROJ: Brněnský deník, autorský text


Přečtěte si také