Kmín řeší potíže s trávením. Zkuste pít moderní jeera vodu nebo si dát štamprli tradiční kmínky

Kmín je oblíbené kuchyňské koření a při vaření ho používá asi každý. I když nebývá příliš často spojovaný s blahodárnými účinky na zdraví, byla by škoda na ně zapomenout. V lidové medicíně se používá především jako lék proti nadýmání a plynatosti, kmín taky podporuje hubnutí a usnadňuje vykašlávání. Můžeme zkusit pít dnes moderní jeera vodu, která se užívá především v Indii, anebo si dát štamprličku tradiční české kmínky.

Kmín kořenný (Carum carvi) je jedno ze základních druhů koření a při vaření ho používá asi každý. Má typickou, mírně štiplavou chuť i svéráznou vůni a v české kuchyni patří k nejstarším a nejpoužívanějším dochucovadlům. Například bramboráky, česnečka, guláš nebo chleba se bez něj neobejdou. Už méně se hovoří o jeho léčivých vlastnostech. Pro nás je to dnes docela obyčejné koření, ale naši předkové zdravotním přínosům kmínu přikládali velký význam.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Koření podle horoskopu. Komu chutná ostrý pepř a kdo má rád sladkou vanilku?

Účinky kmínu

Kmín kořenný má vysoký obsah éterických olejů (mj. karvon alimolen), které stojí za jeho charakteristickou vůní a chutí, dále flavonoidů, tříslovin, bílkovin a vlákniny, je zdrojem vlákniny, minerálů (vápník, draslík, železo, měď, hořčík, zinek, mangan, selen) a vitaminů A, B, C, E a K. Má především antioxidační, dezinfekční, protizánětlivé, močopudné a protikřečové vlastnosti.

Jak kmín prospívá zdraví

„V tradiční lidové medicíně se používá především jako prostředek proti nadýmání a plynatosti. Kmín v jídle pozitivně působí na celý proces trávení, podporuje aktivitu žaludku a střev, uklidňuje podrážděný žaludek, zabraňuje křečím hladkého svalstva, podporuje vylučování žaludečních šťáv a žluči. Přispívá k obnově střevní mikroflóry po užití antibiotik,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.

„Našim předkům sloužil kmínový čaj jako přírodní lék proti kašli, často v kombinaci s medem a cibulí. Usnadňuje totiž léčbu zánětu dýchacích cest a ulehčuje vykašlávání hlenů. Při chorobách z nachlazení se nemocným podávala kmínová polévka,“ říká bylinkář. Koření můžeme použít i k osvěžení dechu.

Kmín také zrychluje metabolismus, což se projevuje rychlejším spalováním tukových zásob, a proto je i dobrým pomocníkem při hubnutí a očistě organismu. To není všechno, taky podporuje pevnost kostní a kloubní tkáně, udržuje naše klouby a kosti zdravé, pomáhá při léčbě revmatismu.

Jak kmín kořenný pěstovat a sklízet, se dozvíte zde.

Jak kmín jako lék užívat

Při uvedených potížích stačí rozkousat několik zrnek kmínu nebo pijeme po doušcích kmínový čaj (1 lžičku kmínu zalijme vroucí vodu a necháme asi 5 minut vyluhovat) nebo můžeme zkusit dnes moderní jeera vodu, která se užívá především v Indii a dalších asijských státech. Naši dědové i babičky si jako lék na trávení dávali štamprličku tradiční kmínky.

Domácí kmínka

Ingredience

  • 250 ml vody
  • 120 g kmínu
  • asi 100 g cukru (podle chuti)
  • 500 ml vodky nebo čiré domácí pálenky

Příprava

Kmín zalijeme vodkou, uzavřeme a necháme na teplém místě tři týdny až měsíc macerovat. Každý druhý den protřepeme. Cukr svaříme s vodou a necháme vychladnout. Smícháme s alkoholem, slijeme do lahví a necháme ještě týden až dva rozležet. Pak scedíme přes husté sítko nebo kávový filtr. Uchováváme v chladu a temnu.

Užívání

Malé štamprle domácí kmínky před jídlem vzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení a snižuje plynatost. Kmínka údajně přispívá k duševní svěžesti a dlouhověkosti.

Kmínová jeera voda

Ingredience

  • 2 lžíce kmínu
  • 600 ml vody

Příprava

Máme dvě možnosti: Kmín přelijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme nejméně 8 hodin, nejlépe přes noc, vyluhovat. Nebo kmín zalijeme vodou studenou a necháme přes noc macerovat. Potom scedíme. Nápoj si můžeme dát studený nebo ho zahřát a pít vlažný. Pro ještě lahodnější chuť můžeme do nápoje přidat špetku skořice nebo ho osladit medem.

Užívání

I když chutná zvláštně, nabízí jeera voda skvělé zdravotní benefity, mj. pomáhá při hubnutí a detoxikaci organismu. Jeera vodu je nejlepší vypít na lačný žaludek (stačí poloviční množství), nebo popíjet během dne po doušcích. S její konzumací to ale nepřeháníme. Kmínovou vodu pijeme dva týdny a pak si dáme alespoň týden pauzu.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, timesofindia.indiatimes.com, healthifyme.com


Přečtěte si také