Skořice: 13 dobrých důvodů, proč tohle koření užívat jako lék
Skořice je aromatická kůra mohutného tropického skořicovníku (Cinnamomum), zejména ze dvou druhů tohoto stromu – skořicovníku cejlonského (Cinnamomum zeylanicum) a skořicovníku čínského (Cinnamomum cassia).
- Pravá neboli cejlonská skořice se považuje za nejkvalitnější, zvláště pokud pochází z kůry osmiletých keřů. Kůra po usušení tvoří charakteristické tenké svitky, kdy se okraje svinují dovnitř, takže vznikají známé ruličky na první pohled podobné doutníkům. Doma je na Srí Lance, což býval dříve Cejlon a odtud tedy jeho název.
- Kůra čínského skořicovníku je oproti cejlonskému hrubší, má tmavší, červenější barvu a po usušení tvoří pouze žlábkovité trubky. Pochází z Barmy, pěstuje se také v jižní Číně, Indii, či Indonésii.

Mletou skořici přidáváme především do sladkých pokrmů Zdroj: istock.com
Skořice cejlonská x skořice čínská: Jakou si koupit?
Když skořici kupujeme, měli bychom se zajímat o zemi původu. Nejlepší je pravá skořice cejlonská, která je světle hnědá, na dotyk křehká, chuť a aroma jsou jemné, delikátní s nádechem tropických plodů. Je mnohem dražší i pro zdraví prospěšnější než tzv. kassia - skořice čínská, která je levnější a v obchodech tedy spíše narazíme na ni než na cejlonskou.
Čínská skořice je tmavě hnědá, lehce zarolovaná v jedné vrstvě, na dotyk tvrdá, chuť je ostrá. Platí tedy, že čím je skořice světlejší a jemnější, tím by měla být lepší. Méně kvalitní nebo zlomková skořice se mele, a vzniká tak u nás asi nejpoužívanější skořice mletá. Jako koření i lék tedy raději kupujeme svitky (či ruličky, trubičky, tyčinky) skořice, teprve až těsně před použitím je nastrouháme nebo rozemeleme, skořice si tak zachová víc účinných látek, aroma i chuti.

Čím je skořice světlejší a jemnější, tím by měla být lepší Zdroj: pixabay.com
13 důvodů, proč užívat skořici jako lék
- Skořice nabízí celou řadu zdraví prospěšných přírodních látek. Nejvýznamnější z nich je silice, která obsahuje cinnamaldehyd (aldehyd kyseliny skořicové, phellandrin a eugenol), dále bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vápník, železo, hořčík, fosfor, mangan, draslík, měď, zinek, sodík, selen, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy C, E, K, lutein, betakaroten, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou.
- Skořice působí příznivě na zažívání, odstraňuje bolesti žaludku a předchází vzniku žaludečních vředů. Kromě toho pomáhá při plynatosti a průjmu, ulevuje při nadýmání a zlepšuje chuť k jídlu.
- Skořice zabraňuje vzniku krevních sraženin, protože má schopnost ředit krev. Celkově také napomáhá krevnímu oběhu a zdraví srdce.
- Účinkuje proti širokému spektru virů, bakterií a plísní, má pověst přírodního antibiotika a zabírá proti zánětům. Osvědčila se při prevenci a léčení chřipky a nachlazení, pro zvýšení účinku se může kombinovat s medem.
- I pro zlepšení celkové obranyschopnosti organismu se doručuje užívat denně lžička skořice míchané s medem v jogurtu, čaji nebo jiném nápoji.
- Skořici jsou připisovány také antibiotické a dezinfekční účinky, uplatňuje se jako dezinfekce ústní dutiny při angíně nebo zánětu zubu. Kromě toho odstraňuje zápach z úst, při nachlazení pomáhá odkašlávání.
- Zrychluje metabolismus a má zahřívací účinek, takže se nám se skořicí lépe hubne. Kromě toho skořice pomáhá zmírnit chuť na sladké.
- Pozitivně ovlivňuje mozek, zvyšuje mozkovou aktivitu, už jen samotná vůně skořice může posilovat kognitivní a paměťové funkce, zvyšuje pozornost a soustředění.
- V poslední době je prokázán blahodárný účinek při některých druzích rakoviny, každopádně je výborná jako prevence proti tomuto onemocnění.
- O tomhle koření se traduje, že uklidňuje a dodává pozitivní energii. Skořice je ideální pro lidi, kteří trpí stresem, splínem, nervozitou či střídáním nálad, protože přispívá k vyrovnanosti a citové harmonii.
- Ženy by měly vědět, že skořice může částečně působit jako přirozená antikoncepce. Samozřejmě, nelze ji brát jako běžnou a zaručenou ochranu, ale v případě, že chcete otěhotnět, je lepší se jí obloukem vyhnout.
- Skořice se dá využít i na koupele a obklady, zahřívá tělo a odstraňuje škodlivé látky. Zmírňuje zánětlivá onemocnění, což se dobře využívá v případě revmatismu, odstraňuje bolesti svalů a kloubů.
- Skořice také pomáhá zlepšovat stav celulitidy, pokožky a vlasů.

Skořice nabízí celou řadu zdraví prospěšných přírodních látek Zdroj: istock.com
Nejlepší léčivé recepty se skořicí
Skořicový čaj proti nadýmání
Lžičku mleté skořicové kůry zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme přibližně 10 minut vyluhovat. Čaj popíjíme vlažný. Ale také se dá výluh připravit z celého jednoho svitku skořice, který můžeme zalít i několikrát. Pomáhá při plynatosti a průjmu, ulevuje při nadýmání i při kašli a rýmě.
Skořicový med proti nachlazení
Do lžíce medu zamícháme 1/2 lžičky mleté skořice. Důkladně promícháme, aby se obě složky dobře spojily. Necháme 5 minut odstát. Přidáme pár kapek citronové šťávy a sníme. Užíváme ráno a večer. Běhen tří dnů pocítíme úlevu od projevů nachlazení.
Skořicové víno proti stresu
Do lahve oblíbeného vína vložíme dva větší svitky pravé skořice a necháme přibližně 10 dnů macerovat. Scedíme a pijeme půl deci dvakrát denně před jídlem. Zvýšíme si tak obranyschopnost, ale se hlavně uklidníme a hodíme za hlavu všechny starosti a stres.
Skořicová maska proti akné
Smícháme 3 lžičky medu s 1 lžičkou mleté skořice, vzniklou pastu naneseme na obličej a necháme působit co nejdéle. Ideální je, když masku aplikujeme před spaním a smyjeme až ráno. Skořicová maska si poradí s akné poměrně rychle díky antibakteriálním účinkům.

Raději kupujeme svitky (či ruličky, trubičky, tyčinky) skořice než mletou Zdroj: pixaby.com
Skořice jako koření
Mletou skořici přidáváme především do sladkých pokrmů. Dodá chuť i aroma švestkovým koláčům, skořicovým šnekům, sorbetům a zmrzlinám nebo třeba krupicové kaši. Je nepostradatelným vánočním kořením, neobejde se bez něj jablečný závin nebo perníčky, protože je součástí perníkového koření.
Rozhodně se vyplatí zkusit zajímavou kombinaci skořice s jehněčím nebo kuřecím masem. Výborně ladí s dalším kořením, hlavně s kardamomem, hřebíčkem, kmínem, zázvorem, muškátovým oříškem či kurkumou.
Skořice mletá i celé svitky skvěle chutnají v teplých nápojích, jako jsou káva, čokoláda, kakao, čaje a pochopitelně v zimě oblíbené svařené víno. Špetka mleté skořice nesmí chybět na pěně pravého italského capuccina.

Skořice 5 Zdroj: istock.com
Prima recept na svařák
Ingredience
- 3svitky skořice + 1 na ozdobení
- 7 hřebíčků
- 1 badyán
- láhevčerveného vína
- plátky citronu nebo pomeranče na ozdobení
Postup
Do hrnce nalijeme asi 100 ml vody, přidáme skořici, hřebíček a badyán. Povaříme, aby se uvolnila chuť koření. Potom přilijeme červené víno, hrnec sejmeme, aby se víno nevařilo. Scedíme do sklenic, ozdobíme plátky citronu nebo pomeranče a svitkem skořice.