Trendy

16. února 2024 13:09

Lenka Valjentová

Konec psích exkrementů v ulicích. V Bolzanu vypátrají majitele podle DNA, v Česku to nejde

Šlápnout do psího lejna? To není nic příjemného. Psí exkrementy v ulicích jsou problémem prakticky každého města. V italském Bolzanu už úřadům došla trpělivost s nepořádnými pejskaři, kteří po svých mazlíčcích neuklízejí. Od března tu jsou povinné testy DNA, což umožní v případě nutnosti majitele psa rychle vypátrat. V Česku to ještě dlouho nepůjde.

Severoitalské Bolzano řeší problém s nezodpovědnými pejskaři pomocí vědy. Majitelé psů musí své mazlíčky podrobit povinně testům DNA. Exkrementy nalezené na ulicích budou strážníci přiřazovat ke konkrétním psům na základě databáze DNA.

„V provincii Bolzano dostáváme každoročně stovky stížností od občanů, které se týkají nevhodného jednání na veřejných místech, a více než polovina z nich se týká psích exkrementů,“ řekl podle webu Newsweek zástupce veterinární správy Paolo Zambotto. Dodal, že až dosud bylo postihování majitelů psů za neuklizené výkaly složité, protože k tomu bylo potřeba, aby je někdo přistihl ve chvíli, kdy po svém psovi neuklidili. Díky testům DNA by dohledání hříšníků mělo být jednodušší.

Jakmile bude systém fungovat, psí exkrementy nalezené ve městě budou testovány a přiřazeny ke konkrétnímu psovi. Pokud bude majitel shledán vinným, že psí výkaly neuklidil, úředníci mu budou moci udělit pokutu od 292 do 1 048 eur, tedy v přepočtu až do zhruba 26 tisíc korun.

Testy DNA budou v provincii Bolzano povinné od konce března, náklady na testy ve výši od 65 do 100 eur (1 600 až 2 500 korun) budou platit majitelé psů. Na ty, kteří své mazlíčky do databáze nezaregistrují, čeká finanční postih.

Nejen bič na nepořádné pejskaře

Opatření není zavedeno jen proto, aby zabránilo nepořádku v ulicích a parcích. Databáze bude také sloužit k identifikaci psů, kteří například zahynuli při dopravních nehodách nebo napadli jiná zvířata či lidi. A jde rovněž o zdraví lidí. Psí výkaly mohou obsahovat mikroorganismy, které jsou pro člověka velmi nebezpečné, včetně E. coli bakterie a salmonely. Výkaly mohou také obsahovat parazity. Kontaktem se psími výkaly se lidé, a hlavně děti, mohou také nakazit infekcemi, které jsou odolné vůči antibiotikům, což ztěžuje jejich léčbu.

NENECHTE SI UJÍT:  Žlutý obojek slouží jako varování. Psi, kteří ho nosí, nechtějí kontakt s lidmi ani zvířaty

Databáze DNA nejsou samospásné

Někteří zodpovědní majitelé psů jsou ale tímto pravidlem znepokojeni. Říkají, že je nespravedlivé, aby museli platit poplatek za registraci svého psa do databáze DNA. Argumentují tím, že jednak je velká část nepořádku na veřejných prostranstvích dílem toulavých psů, jednak tím, že žádné sankce nebudou  hrozit turistům, když nechají psa vykonat potřebu na ulici.

Navzdory kritice se i další italské regiony touto iniciativou inspirují. Ostatně podobný systém funguje například v Béziers na jihu Francie nebo ve městě Tarragona na severovýchodě Španělska.

Jak je to v Česku

Také u nás se města potýkají s psími exkrementy, přestože majitelé psů mají povinnost znečištění neprodleně odstranit. Úklid psích exkrementů z ulice, chodníku a dalšího veřejného prostranství upravují obecně závazné vyhlášky. Pokud majitel po svém psovi neuklidí exkrementy, hrozí mu podle přestupkového zákona pokuta za znečištění veřejného prostranství či veřejně přístupného objektu obvykle až do výše 20 000 korun.

Byla by databáze psí DNA možná i v Česku? Podle starosty Prahy 3 Michala Vronského je situace v České republice taková, že majitelé psů mají povinnost psa očipovat, bohužel ale neexistuje centrální registr psů. „Chybí tedy jedno místo, kde by se čipy evidovaly. Bez této databáze nedává logiku zakládat databázi psího DNA, pro tuto cestu nám chybí zákonný rámec. Je také otázkou, nakolik je systém s DNA efektivní. Projekt v italském Bolzanu nám v tomto může být dobrým ukazatelem,“ uvedl starosta pro Prima Living.

Zdrojenewsweek.com, theguardian.com, praha.eu

Sdílejte článek
Štítky pes DNA databáze Česko psí exkrementy veřejné prostranství Bolzano genetické testování

Přečtěte si také