reklama

Plánujte slavnostní večeři? Ukážeme vám, jak by měl vypadat dokonale prostřený stůl

skrivaa
20. dubna 2018
Občas všichni jíme u televize bez zbytečných formalit. O to magičtější může být příležitost, kdy se chcete blýsknout parádní večeří a nádherné prostřeným stolem. Poradíme, jak na to!
reklama

Ať už to bude zásnubní večeře, rodinný nedělní oběd nebo výročí, dejte si tentokrát hodně záležet, aby váš stůl vypadal jako v Buckinghamském paláci. Nebo alespoň co nejblíže tomuto nebesky vzdálenému ideálu. Nemusíte mít stříbrné příbory a talíře s monogramem, abyste vykouzlili noblesní stůl pro své hosty. Ale etikety se držte, všímaví strávníci to ocení.

Událost

V první řadě si definujte událost, na kterou budete stůl parádit a podle toho se rozhodněte o dekoracích. Svatební oběd se ponese v romantickém duchu, zatímco babiččiny osmdesátiny budou ve znamení noblesy starých dobrých časů. Jinak budete prezentovat tabuli když pozvete šéfa s manželkou na večeři (nezapomeňte na kytici pro dámu) a jinak když chcete potěšit partnera večeří při svíčkách, kde se můžete trochu rozjet.

Foto: istock.com

Atmosféra

Myslete nejen na samotnou tabuli a prostírání, ale i na celkovou atmosféru v místnosti. Bude hrát hudba? Necháte do místnosti vnikat slunce nebo bude večer? Rozsvítíte kolem svíčky a naaranžujete květiny i mimo stůl? Půjdete pak pryč nebo se večeře překlopí do domácího večírku? Promyslete vše, včetně toho, že na formální večeři, byť je doma, patří i pěkné oblečení a boty na podpatku!Foto: istock.com

Textil

Vytáhněte ubrus! Bude samozřejmě perfektně čistý, bez zapraných skvrnek a dírek od molů. Vyžehlete ho, ať na něm nejsou sklady. Stejně tak zapomeňte na papírové ubrousky, bude to chtít klasické látkové! Nejslavnostnější budou mít lesk a můžou být třeba ze směsi saténu, ale dobře poslouží i bavlněné nebo lněné, které jsou modernější.

Foto: istock.com

Dekorace

Pokud máte čas a prostředky, můžete si nechat slavnostní vazbu vyrobit u profesionála. Konzultujte s ním téma a příležitost, pomůže vám vybrat ty správné květiny a sladit je i k ročnímu období. Pokud “jen” hostíte rodinu v neděli na oběd, dejte do vázy čerstvé květiny. Dobré je myslet na velikost stolu a počet hostů. Lepší než velká váza uprostřed, která zabírá místo a lidé na sebe nevidí, budou menší vázičky na několika místech tabule. Mezi nimi bude dost místa na košík s pečivem, mísu s polévkou a skleničky.

Foto: istock.com

Příbory a talíře

Na každého hosta by měl čekat na stole mělký a hluboký talíř. K levé ruce dejte ještě malý talířek na předkrm nebo pečivo. Na hluboký talíř se tradičně skládá ubrousek. K levé ruce patří vidličky a to velká i desertní, k pravé ruce dejte nože a vždy ostřím k talíři. Před talíř dejte polévkovou lžíci a desertní lžičku. Napravo od talíře patří sklenky: na pivo, minerální či obyčejnou vodu, bílé a červené víno, případně na šampaňské.

Foto: istock.com

Servírování

To je velmi důležitá část vaší parádní večeře. Nemůžete přinést bublající hrnec s polévkou ke stolu nebo běhat s každým talířem zvlášť. Polévku v kuchyni přelijeme do polévkové mísy, která pak putuje ke stolu. Hlavní jídla buď můžeme naaranžovat v kuchyni a donést, anebo použijte americký způsob servírování, kdy jídlo přinesete na sůl v mísách a na servírovacích podnosech a hosté si sami nabírají, což se hodí třeba na rodinná setkání, která nejsou tak formální. Nejprve přichází na stůl polévka, pak předkrm, pak hlavní chod a dále moučník. Naposledy ovoce, zákusky a černá káva.

Foto: istock.com

(ku)

Další články:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama