Vychytaný velikonoční zajíc Ládi Hrušky: Zvládnete ho za chvilku, děti budou nadšené

Vychytaný velikonoční zajíc Ládi Hrušky: Zvládnete ho za chvilku, děti budou nadšené

Velikonoční výzdobu už máte, ale pořád jakoby jí něco chybělo? Možná pořádný zajíc v vrbových proutků. Tak si jednoho vyrobte podle videonávodu - je to hračka. Jen musíte najít vrbové proutky, ostatní potřební věci nejspíše budete mít doma.

Velký kruh, malý kruh a dvě ouška. Tohle stačí vyrobit z vrbového proutí a dát to dohromady, abyste se mohli pochlubit parádním velikonočním zajícem k pověšení na dveře nebo vrátka. Vše spojíte vázacím drátem, důležité je pevně utahovat - jak přesně na to se můžete podívat ve videu.

Vytvarovaného zajíce obalte dalšími proutky, ozdobíte kočičkami a mašlí či peříčky, které během chvilky připevníte tavnou pistolí.

Velikonoční zajíček se úplně původně se svátky jara a Velikonocemi v našich krajích nepojil, ale už se tu objevuje taky pěkně dlouho - dostal se sem z Německa koncem 19. století. Dříve si děti, například v západních Čechách nebo na střední i severní Moravě, musely svou velikonoční nadílku najít a věřily, že jim ji přinesla slepička nebo kohout. Později už jim začal drobné dárečky nosit právě zajíček.

Zajíc se však objevoval již v pohanské mytologii, spojené s příchodem jara.  Podle ní bohyně plodnosti Ostara proměnila umrzlého ptáčka v zajíce, který pak vždy na začátku jara kladl vejce (ano, jako pták). Zajíc také patří mezi velmi plodná zvířata, proto symbolizuje jaro, probouzející se přírodu a s tím související příchod mláďátek na svět.

Webové stránky pořadu Vychytávky Ládi Hrušky ZDE - najdete tu zároveň odkazy na minulé díly a zajímavé věci. které si můžete podle videí sami vyrobit, uvařit nebo alespoň prohlédnout pro inspiraci. Pořad Vychytávky Ládi Hrušky každou neděli po poledni na Primě.

Na co se kromě velikonočního ucháče můžete těšit ve svátečním díle, která se vysílá v neděli 17. dubna ve 13.05? Návod na pomlázku-stoupačku z patnácti až šestnácti proutků, petrželový vývar, kraslice zdobené cínem a dva recepty: jeden na netradiční vaječnou roládu, druhý na trdelník na plech.

Sdílejte článek
Štítky zajíc vychytávky Láďa Hruška TV Prima