Naše tipy

23. října 2024 11:11

redakce Prima Living

Listopadové Prima vychytávky Ládi Hrušky se spoustou vánočních tipů jsou tu

Vánoce se pomalu blíží, a tak je čas se na tyto nejkrásnější svátky v roce s předstihem pořádně připravit. A na co se v časopise Prima vychytávky můžete těšit tentokrát? Jako vždy vás čekají užitečné rady pro všechny kutily, zahrádkáře i kuchaře.

Nápady pro domácí kutily

Kutilové určitě ocení, jak ze staré nevyužité sekyrky ze šrotu vytvořit stylovou, a především praktickou štípačku na třísky. Každou vaši návštěvu, než vůbec překročí práh domu, určitě zaujme ozdobné, originální a zároveň praktické klepadlo na vrata. Svůj osobitý styl můžete vyjádřit poctivou ruční prací, tentokrát si můžete vytvořit lampičku ve tvaru luku na každodenní použití. Pokud máte doma ve skříni hromadu starých pásků, které už dávno nenosíte, vytvořte si stylové sedátko (nejen) pro vinaře, třeba jako dárek pro tatínka či dědečka na zápraží či zahradu.

NENECHTE SI UJÍT: Mozaiky s Láďou Hruškou: Vyrobte si dekorace, ozdobte nábytek

Pokud máte chuť si vyšperkovat interiér svého bytu či domu něčím novým, co si ve své dílně vlastnoručně vyrobíte, mohla by se vám líbit výroba zajímavého konferenčního stolku. Nebo pokud doma máte přebytečné krájecí prkénko kulatého tvaru, vyrobte si barovou stoličku do kuchyně, kterou své hosty zaručeně ohromíte.

Prima tvoření

V rámci Prima tvoření vás čeká výroba oříškového věnce provoněného kořením, který snadno poslouží i jako věnec adventní. Od této chvíle vás už prasklé žárovky mrzet nebudou, můžete je totiž využít k výrobě dekorativních létajících balonů. A když se vám v tomto chladném období spustí rýma, mít doma za všech okolností krabičku s papírovými kapesníčky může být velice užitečné. S kapesníčky do krabičky vám pomůže jakákoliv tlustší knížka. Zahnat nudu můžete s dětmi výrobou trojrozměrných loutek z kartonového papíru, vypadají totiž bezmála jako živé.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na podzim je čas zasadit česnek. Nezapomeňte ani na okrasný!

Rady do zahrady

Zahrádkáře provedeme jednoduchými kroky, jak správně připravit svoji zahradu na zimu. Zopakujeme si, kdy je nejlepší čas na nákup a výsadbu ovocných stromků, jak správně na ukotvení dřevin a zazimování květináčů s rostlinami. Poradíme, jak využít spadané listí nebo jak docílit rychlého dozrávání plodů a jak na jeho následné uskladnění. Neminou vás ani tipy na efektivní výsadbu kvalitní cibule a česneku.

Vychytané recepty

Láďa Hruška vám také poradí, jak na pořádnou sladkou nadílku. Pro balanc chutí můžete vyzkoušet recept na slaný zabijačkový prasklický župan, naučte se vařit dobroty z podzimní sklizně nebo zkuste recept na slané rohlíkové churros.

INSPIRUJTE SE: Nejkrásnější vánoční věnce vyrobíte z přírodních materiálů, ale taky z těstovin i papíru

Hravé adventní dekorace

Letošní Vánoce můžete ve svém domově přivítat výrobou romantického adventního věnce pro kouzelný čas, který by v předvánoční době neměl chybět v žádné domácnosti. Poradíme, jak využít kus pěkně barevného starého textilu na novou atraktivní látkovou dekoraci. Do výroby vkusného adventního věnce nebo ozdobné koule na stromeček navíc můžete zapojit i děti. A pokud se i u vás doma najdou staré pletené ponožky, které už nenosíte, můžete strávit adventní neděli výrobou roztomilých ponožkových sněhuláčků.

Vánoční tipy

Dalším vánočním tipem je výroba originálního sněhuláka z ráfků od kola. Pokud nepatříte mezi příznivce blyštivých kouliček, hvězdiček a rozmanitých třpytivých figurek, pak se určitě s nadšením pustíte do tvoření ozdob z mechu, ořechů či žaludů.

Jestliže doma najdete pár rozbitých dřevěných kolíčků, můžete si s Láďou Hruškou vytvořit vlastní vánoční dřevěnou hvězdičku.

Všechny kutily zaručeně zaujme také výroba nevšedního moderního vánočního stromečku z paletových prken, který vypadá jako z obchodu s drahými designovými bytovými doplňky.

PŘEČTĚTE SI: Jak vznikly Vánoce a proč se slaví. Připomeňme si historii, tradice a proměny vánočních svátků

To vše a ještě mnohem víc na vás čeká v novém čísle časopisu Prima vychytávky. Kromě toho nejlepšího z pořadů Vychytávky Ládi Hrušky, Receptář prima nápadů a Libovky Pepy Libického nabídne top nápady, které se vám budou určitě hodit.

Časopis najdete na všech novinových stáncích za pouhých 39 Kč nebo přímo ve své schránce jako předplatné na rok 2024 ZDE.

Sdílejte článek
Štítky zahrada věnec dekorace výroba Vánoce recept Láďa Hruška tvorba TV Prima umění, kultura, zábava a média životní styl a volný čas

Přečtěte si také