Výlety

9. srpna 2024 12:00

Lenka Valjentová

Herečka Regina Rázlová pracovala v luxusu. Do kanceláře na zámku v Liberci teď mohou i turisté

Do nejcennějších částí běžně nepřístupného zámku v Liberci mohou po více než pěti letech vstoupit turisté. Velkým lákadlem je bezesporu nejen vzácná renesanční kaple, ale především bývalá přepychová kancelář herečky Reginy Rázlové (77) nebo originální podlahy z Pražského hradu. Liberecký zámek můžete navštívit do konce srpna každé úterý a sobotu odpoledne.

Zámek najdete v centru Liberce jen několik set metrů od  radnice. V letech 1583 až 1587 ho nechali postavit bratři Kryštof a Melichar z Redernu jako jeden z prvních kamenných domů v Liberci. Dnešní podobu získal zámek po požáru v roce 1615. Další přestavba areálu následovala zhruba o 150 let později za Kristiána Filipa Clam-Gallase.

PŘEČTĚTE SI: Navštivte perlu české renesance. Zámek Červená Řečice je prvně ve své historii otevřený veřejnosti

V první polovině 19. století přestal zámek sloužit jako šlechtické sídlo – byl v něm postupně soud, ubytovna, ředitelství Státních lesů a statků, později i vysoká škola. Od 70. let minulého století patřil Skloexportu, dlouholetému největšímu vývozci českého skla. Koncem 20. století v něm bývala jedna z největších světových expozic a vzorkovnic skleněných výrobků.

Vzácná renesanční kaple

Prohlídková trasa jedné z nejstarších staveb v Liberci vede redernovským křídlem. „Je skutečně velmi vzácné, protože se tu dochovaly i krásné renesanční klenby, místy velmi unikátního řešení," řekl ČTK průvodce Jiří Bartoloměj Sturz. V tomto křídle je i nejcennější část celého zámku, což je vzácná renesanční kaple s nádherným vyřezávaným oltářem, reliéfy, krásnou oratoří zdobenou zlacením a malováním a bohatou řezbou, kterou nechala v letech 1604 až 1606 k zámku přistavět Kateřina z Redernu.

NENECHTE SI UJÍT: Americký velvyslanec v ČR má k dispozici nádhernou rezidenci: Vila je symbolem luxusu

Vzpomínka na podnikatelské baroko

Redernovské křídlo vedle historických skvostů ukazuje i poněkud nezvyklé zámecké prostory. „Zachovala se tu velmi zajímavě vybavená památka luxusních kanceláří z dob tzv. podnikatelského baroka. Zámek byl v té době vybaven nádhernými historizujícími lustry, velice krásným nábytkem. Ale je tu i celá řada různých detailů, třeba telefony z poloviny 90. let,“ uvedl průvodce.

Přepych Reginy Rázlové

Konkrétně si můžete prohlédnout pozůstatky po zkrachovalém vývozci českého skla. A tak se můžete na vlastní oči podívat, v jakém přepychu v devadesátkách pracovala herečka Regina Rázlová, kdy stála v čele firmy Skloexport. Dochovaná luxusní kancelář vám vyrazí dech. Tady byla v roce 1998 zadržena a obviněna z tunelování společnosti a strávila 11 měsíců ve vazbě. Nikdy nebyla odsouzena. Za pozornost stojí také honosné salonky ve stylu různých zemí, kdy třeba v bavorském je stále funkční výčep.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: I v paneláku můžete bydlet jako na zámku. Styl royalcore kombinuje luxus a skandinávský design

Podlahy z Pražského hradu

Ve dvou místnostech redernovského křídla je originální zdobená dřevěná podlaha, která byla od poloviny 19. století původně položená na Pražském hradě. „A za nejasných okolností po roce 1990, když se na Pražském hradě prováděly některé úpravy, tak ta podlaha se dostala sem. Takže tu máme podlahu, po které prokazatelně chodil poslední korunovaný český král Ferdinand I. Dobrotivý nebo také třeba Gustáv Husák," dodal průvodce.

Na prohlídku v úterý a v sobotu

Až do konce srpna se na libereckém zámku konají komentované prohlídky s průvodcem – každé úterní a sobotní odpoledne od 15 do 20 hodin. Vstupenky je nutné zarezervovat a stojí 70 Kč pro dospělé a 40 Kč pro děti, studenty a seniory.

Zdroj: ČTK, liberecky-kraj.cz


Přečtěte si také