Jak na to

1. října 2023 07:00

Lenka Valjentová

Máte přebytek vlašských ořechů? Můžete je zpeněžit! Nabídněte je ve výkupu nebo v pekárně

Sezona vlašských ořechů obvykle vrcholí v říjnu. Plody ořešáku královského patří mezi nejzdravější potraviny a jsou i ceněným zbožím, které se dá za docela zajímavou cenu prodat. A kde si ořechy nasbírat, pokud nemáte na zahradě vlastní ořešák?

Jak můžete ořechy zpeněžit

Máte-li na zahradě své vlastní stromy ořešáku královského (Juglans regia) a máte ořechů víc, než dokážete spotřebovat a rozdat přátelům, můžete je za slušnou cenu prodat.

  • Ceny ve výkupu se obvykle pohybují v průměru okolo 110 Kč za 1 kg, záleží jak na provozovně, tak i na kvalitě a velikosti jader. Přesnou aktuální sumu se dozvíte na místě nebo z webových stránek jednotlivých firem, které se na výkup ořechů specializují.
  • Vykupují se pouze zdravá, dokonale vysušená jádra bez nečistot a zbytků skořápek. Pokud máte půlky ořechů, dostanete za ně mnohem víc, než za čtvrtky či ještě menší kousky.
  • Celoročně, ale zejména na podzim a v předvánočním čase shánějí vlašské ořechy na vánoční cukroví cukrárny a pekárny. Zkuste tedy některé ve vašem nejbližším okolí oslovit. Cukráři a pekaři většinou nabízejí za kilogram mezi 130 až 180 korunami, záleží samozřejmě na kvalitě ořechů a aktuální poptávce.
  • Nejvýhodnější je ale podle všeho zaměřit se přímo na jednotlivé lidi, kteří své poptávky zveřejňují na různých internetových bazarech. Nebo inzerovat sami. Za vyloupané ořechy jsou zejména obyvatelé velkých měst ochotni zaplatit i hodně přes 200 Kč za 1 kg.

Jak vlašské ořechy usušit

Celé ořechy rozprostřete v jedné vrstvě nebo zavěste v síťových pytlích a nechte 4 až 6 týdnů proschnout ve vzdušné a suché místnosti. Ideální teplota k sušení by se měla pohybovat okolo 25 °C. Teplota nad 35 °C zhoršuje jejich chuťovou kvalitu.

K sušení vyloupaných jader se hodí trouba nebo sušička na ovoce. Při teplotě maximálně 25 °C to trvá 5–6 hodin. Při skladování ve vzduchotěsné sklenici a lednici takto usušená jádra vydrží rok.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Vlašské ořechy patří k nejzdravějším potravinám. Jak pěstovat ořešák královský

Samosběr ořechů

Mohutné stromy ořešáků bývají často kolem cest a silnic a přímo vybízejí k samosběru. Ale pozor, komu strom patří, toho jsou i plody, tak si to raději předem zjistěte. Vlastníky bývají nejčastěji soukromá osoba, kraj či obec, které pak někoho mohly pověřit správou. Přivlastnění si cizí úrody je přestupek, za který můžete dostat pokutu až 1 000 Kč!

Pokud si nejste jisti, můžete si vzít na pomoc například mapu Na ovoce. Přehledně ukazuje místa ve městech i ve volné krajině po celém Česku, kde si můžete bez obav sebrat ořechy nebo natrhat jablka a hrušky nebo i bylinky.

Nejznámější odrůdy ořešáku královského

  • Nejlepší vlašské ořechy jsou polopapíráky, které se snadno louskají, jsou odolnější proti mrazu a chorobám.
  • Méně vhodné jsou kamenáče, které tvoří velmi silnou skořápku, která jde velmi obtížně odstranit.
  • Špatně se louskají i papíráky, které obvykle netvoří pod slupkou skořápku, a pokud se přece jenom utvoří, je velmi tenká a snadno je poškozují ptáci a veverky.

Zdroje: map.na-ovoce.cz, mesec.cz, skudlime.cz

Sdílejte článek
Štítky ořechy sklizeň samosběr vlašský ořech výkup

Přečtěte si také