Naše tipy

13. září 2023 11:45

Lenka Valjentová

Samosběr jablek 2023: Kam vyrazit na kvalitní a levné ovoce? Kilogram stojí 20 Kč

Sklizeň jablek u nás vrcholí v září a končí v říjnu. Možnost a termín populárních samosběrů záleží na aktuálním počasí a taky na poptávce. Jablka můžete ochutnat přímo na místě a nasbíráte si, co unesete nebo odvezete. Není totiž nad to, nasbírat si ovoce vlastníma rukama! Máme pro vás několik tipů, kde si můžete natrhat kvalitní jablka i jak je uskladnit na zimu.

Pěstitelé si letos účtují v průměru okolo 20 Kč za kilogram. Aktuální cenu se dozvíte od jednotlivých farmářů na jejich webových či facebookových stránkách nebo telefonicky a e-mailem.

Vyhlédnutého lokálního pěstitele nejprve raději kontaktujte a zeptejte se, jestli a případně kdy smíte přijet. A pokud se vám nebude chtít trhat jablka vlastnoručně, můžete si je na většině farem koupit už natrhaná, nebo dokonce zpracovaná.

V českých, moravských a slezských sadech si můžete vlastnoručně nasbírat odrůdy jablek, které jsou vhodné pro okamžitou konzumaci i na uskladnění na zimu. Například Topaz, Rubinola, Rajka, Jonagold, Red Cap, Idared, Rubín, Bohemia, Gala nebo Šampion a moho dalších.

Co s sebou na samosběr jablek

  • vlastní nádoby (bedýnky, kyblíky, koše, misky, plátěné tašky apod.)
  • vhodné oblečení a obutí (po dešti ideálně holinky), nezapomeňte ani na rukavice
  • hotovost nebo platební kartu
  • pití a jídlo
  • dostatek času a dobrou náladu

Jak jablka správně trhat

  • Do sklizně zralých jablek bychom se měli pustit výhradně za slunečného či polojasného dne, když neprší, a nejlépe po ránu nebo pozdě odpoledne.
  • Každé jablko při česání rukou jemně nadzdvihneme, plod vezmeme do ruky, nakloníme a prstem jemně zatlačíme na konec stopky. Stopka se snadno oddělí od větévky, nerveme silou.
  • Nikdy netrháme jablka bez stopky, zvláště na uskladnění.
  • Jablka trháme opatrně, aby se nepomačkala slupka. Jedno, byť jemné ťuknutí, otlak nebo rýha nehtem dokážou vyrobit celou lísku nahnilých jablek.
  • Zralá a nepoškozená jablka dáváme po jednom košíku, přepravky, bedýnky nebo lísky.
  • Pokud máme česáček, bereme do něj vždy jen jedno jablko. Kdybychom do něj nechali spadnout více plodů, budou se na nich dělat otlaky a dlouho nevydrží.

PŘEČTĚTE SI TAKY:  Z padaných jablek upečte obrácený koláč či žemlovku. A taky udělejte sirup a jablečný ocet

Naše tipy, kam letos vyrazit na samosběr jablek

Praha

Jablkobraní samosběrem ovoce v sadu Na Krutci na Praze 6 začíná 20. 9. v poledne a končí v sobotu 23. 9. kolem 16:00. Každý taky bude mít příležitost svůj úlovek okamžitě proměnit na lahodný mošt. Více se dozvíte na webu nebo zavolejte na telefonní číslo 773 466 597.

Středočeský kraj

Sady Šrámkovi Vítov (Slánsko) nabízejí samosběr jablek vždy od pátku do neděle (9:00–16:00), poprvé 15. 9. Cesta k sadu je značená šipkami. Další informace získáte na e-mailu, telefonním čísle 602 190 972, webových a facebookových stránkách,

Sady Bílé Podolí na Kutnohorsku mohou nabídnout konzumní ovoce v kvalitě odpovídající požadavkům dětské výživy. Samosběr jablek tady probíhá od 11. 9. 2023 v Semtěši od 12:00 do 18:00 každý den včetně soboty a neděle. Podrobné informace jsou na webu nebo můžete napsat na sady@czfruit.cz či zavolat na telefon 327 397 216.

Moravskoslezský kraj

Farma Lička Rychaltice (okres Frýdek-Místek) nabízí samosběr jablek každou středu a sobotu od 8:00 do12:00. Pro informace si můžete zavolat na telefon 737 923 822 nebo napsat na info@farmalicka.cz nebo se podívat na webové stránky.

Sady Životice (Havířov-Životice) letos zahájily tradiční samosběr jablek 12. září. Jablka si můžete i zakoupit v podnikové prodejně. Parkování je dostupné přímo v areálu. Informace získáte na telefonu 596 411 333, e-mailu, webu nebo Facebooku.

Zlínský kraj

Samosběr jablek ve Skrbeni u Olomouce bude probíhat 23. 9. od 8:00 do 12:00. Aktuální informace se dozvíte na webových stránkách, telefonu 602 775 898 či e-mailu.

Jihočeský kraj

Rodinné ovocnářství Fríd Lhenice – Zahrada Jižních Čech pořádá samosběr jablek, která jsou určena hlavně pro uskladnění přes zimu, již několikátým rokem Sklizeň jablek zahajuje přibližně začátkem října, záleží na tom, jaké bude počasí a kdy jablka dozrají. O zahájení samosběru se dozvíte na webových stránkách nebo si zavolejte na 606 167 575 či napište na frid.p@seznam.cz.

Jak jablka uskladnit na zimu

  • Jablka musí být kvalitní, stoprocentně zdravá, nepoškozená a se stopkou. Při správném uložení nám jablíčka mohou vydržet nejen do Vánoc, ale třeba až do jara.
  • Jablka ukládáme do čistých, nejlépe vydezinfikovaných, vzdušných bedýnek a lísek zásadně stopkou dolů a bubákem nahoru; nedoporučuje se ve více než dvou vrstvách na sobě. Aby plody neměkly, můžeme je v bednách proložit vysušenými hoblinami.
  • Ideálním místem na skladování je sklep. U sklepa je podstatné, aby byl vzdušný, chladný a čistý. Sklep nesmí být příliš teplý, ale ani mráz jablkům neprospívá. Nejvhodnější teplota k uskladnění je kolem 4 °C. V mrazivých dnech ve sklepě nikdy nevětráme!
  • Pro jablka potřebné nejméně 85% relativní vlhkosti vzduchu docílíme kropením podlahy (nikdy ne ovoce!!!), umístěním namočených cihel, nádob s vodou či zvlhčovačů vzduchu.
  • Abychom nenarušili chuť a vůni jablek, neskladujeme je nikdy společně s cibulí, mrkví, celerem, petrželí, červenou řepou a zejména bramborami.
  • Pokud sklep nemáme, můžeme jablka přes zimu skladovat v prázdném skleníku, nevytápěné chodbě, prázdné chladné garáži nebo na balkoně v bedně zevnitř vyložené silnou a souvislou vrstvou polystyrénu. Patří tam však pouze pečlivě vybrané, opatrně trhané, zcela zdravé plody, které zabalíme raději jednotlivě do měkkého papíru.

Zdroje: webové a facebookové stránky pěstitelů, plodyvenkova.cz, na-ovoce.cz, kupnisila.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také