Vlašské ořechy patří k nejzdravějším potravinám. Jak pěstovat ořešák královský
Vlašské ořechy, plody ořešáku královského, patří mezi nejzdravější potraviny! Máme je rádi pro jejich báječnou chuť a typickou vůni. Navíc nás chrání před následky stresu, pečují o srdce nebo pomáhají při usínání i zažívacích potížích. Jak pěstovat ořešák královský?
Proč jíst jádra vlašských ořechů
Vlašské ořechy, plody ořešáku královského nebo i vlašského (Juglans regia) patří mezi nejzdravější potraviny. obsahují více než 70 % tuků, 18 % proteinů a 3 % sacharidů. Tuky obsahují velké množství různých nenasycených mastných kyselin, zejména kyselinu linolovou a linoleovou, dále kyselinu kávovou a kyselinu neo-chlorogenovou. Dále obsahují flavonoidy, terpeny, chinony, třísloviny, taniny, vitaminy skupiny B, C a E a důležité minerální látky, např. vápník, draslík, železo a fosfor.
Vlašské ořechy úžasnou potravou pro náš mozek, což dokazuje také vzhled jejich jádra, která se právě mozku podobají. Vlašské ořechy nám dodávají vlákninu, takže jsou vhodným doplňkem při hubnutí a také při problémech spojených se zažíváním. Pozitivně působí na deprese, stres, podrážděnost, úzkost apod. Také pomáhají odstraňovat únavu a předcházet vzniku srdečních onemocnění. Mají pozitivní vliv na vlasy, nehty a pokožku.
Listy a skořápky jsou také léčivé
Nálev z listů se velmi uplatňuje při různých kožních chorobách, pomáhá léčit ekzémy. Je namístě při žaludečních potížích, zánětech ústní dutiny, je výborným lékem při snižování hladiny cukru v krvi. Při vnějším použití ořešáku se mladé spařené listy přikládají na postižená místa, pomáhají při špatně se hojících ranách, vředech a akné apod. Silný odvar z ořechového listí odstraňuje nadměrné pocení nohou a údajně dokáže zkrotit i hemoroidy.
Vlašské ořechy jsou nejlepší potrava pro mozek, což dokazuje vzhled jejich jádra, které se právě mozku hodně podobá Zdroj: iStock
Ořešák královský
Ořešák královský nebo vlašský je mohutný listnatý strom, který může dorůst do výšky až až 30 metrů a dožít se i stovky let. V květnu kvete samčími a samičími květy (jehnědy). Zatímco samičí květy mají zelenou barvu a jsou zhruba 10 cm dlouhé, samčí květy jsou o polovinu kratší a světlejší než samičí. Ořešáky jsou většinou samosprašné.
Plodem ořešáku je peckovice – vlašský ořech, skládá se z dužnatého zeleného obalu, který po dozrání puká, tmavne a poté se rozpadne; uvnitř je tvrdá, světle hnědá skořápka, ve které jsou jádra. Ze syrových jader je možné sloupnout slupku, po uschnutí to už nejde.
Ořešák královský nebo vlašský (Juglans regia) je mohutný listnatý strom, který může dorůst do výšky až až 30 metrů a dožít se i stovky let. Zdroj: iStock
Jak pěstovat ořešák
- Ořešáku se nejlépe daří v teplejších oblastech, kde teplota v zimě neklesá pod –25 °C. Lze jej pěstovat do nadmořské výšky 500 metrů v chráněných polohách. Nevhodné jsou mrazové kotliny a přemokřená místa. Ve stínu se jim rozhodně dařit nebude.
- Půda pro pěstování ořešáků by měla být hlubší, středně těžká, propustná, s dostatkem vápníku a vláhy.
- Optimální doba pro vysazování ořechů je na podzim do vzdálenosti zhruba 10 metrů od ostatních stromů, protože vytvářejí mohutnou korunu.
- V prvních letech není řez nutný, necháme volně tvořit korunu. V době, kdy bude koruna utvořena (to je kolem 10. roku) prořezáváme větve rostoucí příliš hustě, abychom dosáhli prosvětlení koruny. Dále pravidelně odstraňujeme suché větve. Řez provádíme v létě, kdy se rány lépe hojí.
- V prvních letech po výsadbě půdu kolem kmene jemně okopáváme, později můžeme zatravnit. Stromku můžeme pomoci dobrou zálivkou během suchých měsíců a také přihnojováním kompostem nebo zeleným hnojením. Jednou za tři roky přidáme chlévský hnůj.
Nejznámější odrůdy ořešáku královského
Nejlepší vlašské ořechy jsou polopapíráky, které se snadno louskají, jsou odolnější proti mrazu a chorobám. Méně vhodné jsou kamenáče, které tvoří velmi silnou skořápku, která jde velmi obtížně odstranit. Špatně se louskají i papíráky, které obvykle netvoří pod slupkou skořápku, a pokud se přece jenom utvoří, je velmi tenká a snadno je poškozují ptáci a veverky.
Odrůda českého původu Apollo
Polopapírák s velkými plody a s vysokou plodností, částečně samosprašný. Pro pěstování jsou vhodné hlubší půdy s dostatkem vláhy. Skořápka je polopapírová a málo zvrásněná. Jádro je velké, ze skořápky se dobře vylupuje a je velmi dobré chuti. Odrůda plodí dobře a téměř pravidelně.
Kvalitní polopapírák Mars
Kvalitní samosprašná odrůda, která je vysoce odolná vůči nízkým teplotám. Plodnost po výsadbě je brzká a pravidelná. Plody jsou velké, široce vejčité až oválné, s výraznou špičkou. Skořápka je pískově žlutá a polopapírová. Jádro má velké a dobře vyplňuje celou skořápku, velmi dobře se suší. Chuťově jsou ořechy velmi lahodné.
Královský – klasická odrůda
Klasický vlašský ořech s typickými velmi chutnými plody, které dozrávají v říjnu. Lze jej využít jako opylovač pro většinu roubovaných odrůd.Ořešák královský je jedna z nejpěstovanějších dřevin na světě.Z dospělého stromu lze za dobrého roku běžně sklízet až 50 kg ořechů.
Moderní odrůda Chandler
Velmi úrodná moderní odrůda. Plodí i z bočních pupenů a úroda je větší až o 60 % než u běžných odrůd. Plodem je velký poplopapírák, jádro bílé až slabě žluté. Je cizosprašný, vhodných opylovačem je odrůda Franquette. Není vhodný do vyšších poloh. Dorůstá do výšky 12–15 m, dozrává v říjnu.
Mohlo by vás ještě zajímat: