Míra, který překonal i ochrnutí z klíštěte, v soutěži končí. Proč ho porota nepustila dál?

Mistři dílny: V soutěži končí Muž roku Míra Jech, nebyl týmový hráč

Zatímco pro některé soutěžící představuje účast v reality show Mistři dílny životní zážitek, pro Míru Jecha to premiéra před veřejností nebyla. Před časem vyhrál soutěž Muž roku. Má za sebou bohužel i zkušenosti jiného typu – dlouhého půl roku například bojoval s ochrnutím kvůli klíštěti. A víte, proč nemá rád koberce?

Když nastala chvíle rozhodování o tom, kdo se nepodívá do dalšího kola soutěže Mistři dílny, padla volba poroty na dva soutěžící – jedním z nich byl autokrosař a majitel autodílny Míra Jech. Podle porotců měl sice skvělé nápady, ale nebyl týmovým hráčem. Výroba kostýmů pro loutky na chůdách se mu tak stala osudnou, v soutěži skončil.

To v roce 2008 to dotáhl dál, zvítězil v soutěži Muž roku a i pak se mu hodně dařilo. „Stal jsem se nejhezčím, nejsympatičtějším a nejšikovnějším mužem. Koho by to nepotěšilo? Bylo to skvělé období, kdy jsem začal hodně cestovat. Projel celou Floridu na motorce Harley-Davidson, bez helmy, jen v brýlích. Zažil jsem tornádo a navštívil divoká místa v Miami. Surfoval jsem na Srí Lance a vydal jsem se s kamarádem na skútru do džungle,“ popsal život po někdejším vítězstvím. Maloval, podnikal, dařilo se mu.

Bohužel pak mnohé jeho plány zhatilo klíště. Věděl o něm, našel si ho na noze, hned ho odstranil. Přesto ho stihlo nakazit lymskou boreliózou. Ta se projevila ochrnutím půlky obličeje, s nímž Míra skončil na pohotovosti, přidalo se ochrnutí levé ruky. Nakonec z toho byl skoro rok, kdy musel každé ráno jezdit na injekce. Přiznává, že tehdy dlouhé měsíce nosil sluneční brýle, aby postižená tvář nebyla vidět. Naštěstí se z nemoci dostal bez následků.

Na koberce a červenou barvu zanevřel

Čtyřicátník Míra si před pár lety svépomocí zrekonstruoval svůj pražský byt, včetně štuků a bez pomocí řemeslníků se pustil i do podsvícených podhledů. Nikdy tu však nenarazíte na koberec - na ty tenhle muž zanevřel, když kdysi o jeden zakopl tak nešťastně, že si natrhl stehenní sval. Ve svém šedesátimetrovém bytě proto dal na mnoha místech přednost dlažbě, rád má také parkety, které dostaly prostor v obývacím pokoji. Přidal i vychytávku, okénko mezi obývakem a kuchyní.

Barvy v bytě volil tlumené, období těch výrazných už má podle svých slov za sebou. „Mám rád doma klidnější a usedlejší barvy. Kdysi, když jsem ještě bydlel u rodičů, měl jsem tam červené navoskované zdi a černé podhledy. Byly to úplné šílenosti. Když jsem to pak vrátil do původního stavu, zjistil jsem, že bílá barva, případně krémové barvy jsou mnohem příjemnější,“ vysvětlil šikovný svalovec, k čemu dospěl.

Šest proti šesti

Mírovy svaly fascinovaly i moderátora Vojtu Kotka, který se v jednom z dílů pokusil s Někdejším mužem roku poměřit svou sílu. Těžký plech, který Míra Jech bez potíží obráběl, však sotva zvedl. „Užívám si všechny manuální práce, a tak mi bylo jasné, že by mě tahle soutěž ohromně bavila,“ vysvětoval Míra, proč se do soutěže přihlásil. Designér, strojař, autokarosář a majitel autopůjčovny má kromě tvoření v dílně a sportu ještě jednu vášeň – malování obrazů.

Nová unikátní reality show světového formátu DREAM TEAM – Mistři dílny představila šest žen a šest mužů. Ti se v každém z osmi dílů rozdělí do dvou týmů – červeného a modrého, dostanou úkol a budou mít jen pár hodin na to, aby vyrobili něco, nad čím se bude tajit dech. Úkoly budou náročné a od soutěžních týmů budou vyžadovat nejen kreativní a funkční návrh, ale i dokonalý time management, spolupráci, a především kompromisy.

To vše pod taktovkou moderátora Vojty Kotka. Arbitry vkusu, elegance a také selského rozumu, kteří vždy vyberou vítězný tým, budou architektka Kamila Douděrová, hvězda pořadu Jak se staví sen, a uznávaný architekt, režisér a scénograf Šimon Caban. V roli třetího porotce se budou střídat známé tváře české kulturní scény. Vítěz soutěže získá kromě peněžní výhry v hodnotě půl milionu korun i vlastní prostor na obrazovkách televize Prima.

Podívejte se na to, jak se na Mírův soutěžní videoprofil


Přečtěte si také