Muškátový květ je koření s výraznou vůní a jemnou chutí. A taky pomůže při kašli a rýmě

Muškátový květ je koření s výraznou vůní a jemnou chutí. U nás není zrovna nejrozšířenější, používá se méně často než známější muškátový oříšek. Díky své typické chuti a barvě se muškátový květ používá při přípravě mnoha rozličných pokrmů, koření a ochucuje slaná a sladká jídla. V malých dávkách podporuje trávení a chuť k jídlu, dokáže uklidnit a zlepšit náladu, uplatní se při chorobách z nachlazení, hlavně při kašli a rýmě.

Co je muškátový květ

Muškátový květ je zlatavě žlutý až červenohnědý, aroma má svěží, výrazně kořeněné a chuť jemně palčivou, lehce nasládlou, která se dá přirovnat ke kombinaci skořice, koriandru a pepře, chutná jako rafinovanější verze muškátového oříšku. Obsahuje velké množství olejů, které znesnadňují jeho zpracování v domácnosti, proto se prodává a používá převážně mletý. Pokud budete mít doma větší množství muškátového květu, určitě jej skladujte na suchých a tmavých místech v uzavřené nádobě.

Jaký je rozdíl mezi muškátovým květem a muškátovým oříškem

Obě dvě koření pocházejí ze stejného tropického stromu – muškátovníku vonného či pravého (Myristica fragrans), kterému se také říká macizeň pravá. Plodem je okrově žlutá bobule. Když dozraje, pukne a objeví se semeno (pecka) pokryté červeným masitým obalem. Ten se ze semen strhne a suší. Když se zbarví dozlatova, prodává je jako muškátový květ. Vlastní semeno se skrývá pod tvrdou skořápkou, po jejímž odstranění zbude jádro nazývané muškátový oříšek.

Na co se používá muškátový květ

Díky své typické chuti a barvě se muškátový květ používá při přípravě mnoha rozličných pokrmů, koření a ochucuje slaná a sladká jídla. Přidávejte ho v malém množství do ovocných pokrmů, pudinků, vánoček, perníků, koblih, tvarohu i do domácích likérů, patří do rybí a květákové či brokolicové polévky, nádivek a smetanových omáček. Muškátový květ se hodí k dochucování mořských ryb a dalších plodů moře, uplatní se k telecímu a drůbežímu masu nebo sýrům. Skvělý je při nakládání zeleniny. Celý květ se používá na aromatizaci olejů, které se pak používají do zeleninových salátů nebo na přípravu marinád.

Čím nahradit muškátový květ

Nemáte-li muškátový květ po ruce, když ho zrovna potřebujete, je vhodné ho nahradit muškátovým oříškem, jen ho musíte použít menší množství. Pokud nemáte ani ten, je možné lehce palčivou a kořeněnou chuť muškátového oříšku nahradit anýzem, kmínem, hřebíčkem či skořicí.

Muškátový květ – léčivé účinky

„V některých oblastech Asie se muškátový květ používá na prvním místě jako přírodní lék. Obsahuje zejména léčivé těkavé silice a alkaloidy. Podobně jako muškátový oříšek podporuje trávení a chuť k jídlu, pomáhá při nevolnosti, nechutenství, průjmech anebo nadýmání. Taky dokáže uklidnit, posiluje nervy a povzbuzuje náladu, je účinný proti stresu a psychickému vyčerpání. Uplatní se při chorobách z nachlazení, hlavně při kašli a rýmě, protože dokáže rozpouštět hleny. Doporučuji nálev ze tří špetek mletého muškátového květu a 200 ml horké vody, který je dobré osladit lžičkou medu, uvádí bylinkář Martin Kolár. Při vnitřním užívání se muškátový květ používá po špetkách např. v nápojích. Zevně (ve formě obkladů či masáží muškátovou tinkturou) pomáhá proti bolestem zubů, dásní, svalů a kloubů, ulevit pomůže při revmatismu a dně.

Muškátový květ – nežádoucí účinky

„Při užívání muškátového květu platí, že čím méně, tím lépe. V malém množství (tj. na špičku nože nebo špetka) je léčivý, ve vyšších dávkách působí jako droga, může způsobit pocení, bušení srdce, bolesti hlavy, bolesti těla a v závažných případech halucinace. Rozhodně se nedoporučuje malým dětem, těhotným a kojícím ženám, zdůrazňuje M. Kolár.

Muškátové kapky (tinktura)

Ingredience

  • 250 ml vodky
  • 1-2 lžičky mletého muškátového květu

Příprava

Do uzavíratelné lahve dejte muškátový květ a zalijte alkoholem. Uzavřete a nechte asi tři týdny macerovat. Každý den protřepejte. Pak přefiltrujte.

Užívání

Na uklidnění užívejte jednou až dvakrát denně 10 kapek po jídle. Dobře zapijte vodou. Tinktura z muškátového květu je dobrá na masáž bolavých kloubů a svalů.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, thespicehouse.comaz-recepty.czniftybenefits.com, cs.wikipedia.org


Přečtěte si také