Muškátový oříšek je ostré koření s léčivými účinky. Posiluje nervy a pomáhá při dně
Muškátový oříšek je výrazné koření s léčivými účinky. Posiluje nervy a zvyšuje chuť k jídlu Zdroj: iStock
Muškátový oříšek je výrazně aromatické koření s ostrou, poněkud palčivou chutí. Není to v pravém slova smyslu ořech, ale jádro pecky plodu tropického stromu jménem muškátovník vonný. V malém množství má blahodárné účinky na zdraví, mj. povzbuzuje náladu a chuť k jídlu, pomáhá při dně a revmatismu.
Muškátovník vonný či pravý (Myristica fragrans), kterému se také říká macizeň pravá, je tropický stálezelený strom vysoký okolo 10 metrů. Pochází z ostrova Banda na Molukách (dnes součást Indonésie). Drobné květy muškátovníku připomínají květy konvalinky. Plodem je okrově žlutá bobule. Když dozraje, puká a objevuje se semeno (pecka) pokryté červeným masitým míškem. Ten se ze semen strhává, suší se, a když se zbarví dozlatova, prodává se jako muškátový květ.
Vlastní semeno se skrývá pod tvrdou skořápkou, po jejímž odstranění zbude holé jádro se síťovým povrchem a mramorovým vnitřkem nazývané muškátový oříšek. Kvalitní muškátový oříšek má mít příčný průřez bez dutin, příjemně vonět a kořenně, poněkud palčivě chutnat.
Muškátovník vonný či pravý (Myristica fragrans), kterému se také říká macizeň pravá, je tropický stálezelený strom vysoký okolo 10 metrů. Zdroj: iStock, istock.com
Muškátovník vonný či pravý (Myristica fragrans), kterému se také říká macizeň pravá, je tropický stálezelený strom vysoký okolo 10 metrů. Zdroj: iStock
S muškátovým oříškem opatrně
„V malém množství (tj. na špičku nože) je toto koření opravdu léčivé, ve velkém ale působí jako droga. Muškátový oříšek obsahuje mj. halucinogenní silice, které vyvolávají stavy opojení i úzkosti, a proto nesmí dojít k předávkování, které se projevuje silnou nevolností, malátností, zmateností, zvracením a bolestmi hlavy. Dokonce se uvádí, že více než pět oříšků pozřených najednou může mít fatální následky,“ upozorňuje bylinkář Martin Kolár.
Muškátový oříšek účinky
Muškátový oříšek má antibakteriální, antiseptické a antimikrobiální účinky. Posiluje nervy, zlepšuje náladu i zvyšuje chuť k jídlu, podporuje dobré trávení, působí proti nadýmání a plynatosti. „Pomáhá při dně a revmatismu – léčí i redukuje bolest. Přisuzuje se mu velký vliv na potenci, prý prohlubuje procítění orgasmu a látky v něm obsažené dodávají obojímu pohlaví víc vnitřní jistoty a touhy po sexu. Nepoužívejte ho s alkoholem, protože muškátový ořech zesiluje jeho účinky,“ dodává bylinkář.
Kvalitní muškátový oříšek má mít příčný průřez bez dutin, příjemně vonět a kořenně, poněkud palčivě chutnat. Zdroj: iStock, istock.com
Kvalitní muškátový oříšek má mít příčný průřez bez dutin, příjemně vonět a kořenně, poněkud palčivě chutnat. Zdroj: iStock
3 léčivé recepty z muškátového oříšku
- Koho trápí revmatismus, měl by jídlo pravidelně kořenit špetkou mletého muškátového oříšku.
- Osvědčeným lékem je nálev ze tří špetek strouhaného muškátového oříšku, 1 lžičky medu a 250 ml vody. Pijte dva týdny denně jeden šálek, nikdy ne déle! Muškátový nálev ulevuje při odkašlávání, pomáhá při detoxikaci a povzbuzuje játra.
- Na nečistou a mastnou pleť je vhodná směs medu (1 lžíce) a muškátového oříšku (asi čtvrt lžičky). Směs nechte asi 20 minut působit a poté opláchněte vodou. Aplikujte jednou denně po dobu 5 dní.
Mletý muškátový oříšek rychle ztrácí své aroma, proto se nejčastěji skladuje v celku a strouhá se až při přípravě pokrmu či nápoje Zdroj: istock.com
Mletý muškátový oříšek rychle ztrácí své aroma, proto se nejčastěji skladuje v celku a strouhá se až při přípravě pokrmu či nápoje Zdroj: istock.com
Jak se používá muškátový oříšek
Muškátový oříšek má pronikavou vůni a hřejivou ostrou chuť. Jako koření se uplatňuje ve slaných i sladkých pokrmech.
Ochucuje se jím maso, ryby, omáčky, bešamel a polévky, používá se na dochucení sýrových pokrmů (fondue), těstovin, rýže nebo čajového pečiva, neměl by chybět při přípravě špenátu, mangoldu, květáku, růžičkové kapusty. Muškátový ořech se vhodně kombinuje s novým kořením, bobkovým listem, hřebíčkem i skořicí. Bývá často součástí kořenicí směsi kari, perníkového koření, součástí likérů nebo paštik, klobás a salámů. Příjemně aromatizuje zeleninové šťávy, mléčné nápoje, punče, svařené víno a koktejly.
- Mletý muškátový oříšek rychle ztrácí své aroma, proto se nejčastěji skladuje v celku a strouhá se až při přípravě pokrmu či nápoje.
- Vzhledem k tomu, že jeho silice jsou citlivé na vysoké teploty, přidává se až do téměř hotových pokrmů.
- Muškátový oříšek nepatří do jídel pro malé děti, těhotné a kojící ženy a lidi, kteří mají problémy se srdcem.
Zdroje: bylinkopedie.cz, cs.wikipedia.org, bylinkář Martin Kolár