Muškáty vyžadují jen minimální péči. Základem je správný výběr rostlin

Jarní nabídka všech zahradnictví a obchodů s květinami překypuje nabídkou nejrůznějších květin, vhodných pro pěstování v truhlíku. Pokud však dáváte přednost klasice, tedy odedávna oblíbeným muškátům, máme pro vás několik užitečných rad, jak si jejich krásu udržet co nejdéle při jen minimální péči.

Muškáty jsou vděčné rostliny. Nejen že rychle rostou a bohatě kvetou, ale navíc jsou vytrvalé, odolné a nenáročné. Slunné stanoviště, voda a dostatek živin jsou nejdůležitější podmínky pro to, aby se těmto populárním letním květinám dařilo od jara až do podzimu. Pokud navíc čas od času odstraníte suché listy a květy, velmi jim to prospěje.

Používejte samozavlažovací květináče, zásobníky vody nebo automatické zavlažovací systémy

Muškáty milují slunce a teplo. Přestože díky svým silným stonkům snadno zvládají krátká období sucha, aby bohatě rostly i kvetly potřebují pravidelně zalévat. Pokud jsou navíc umístěné na přímém slunci, je během horkých dní nutné dopřát jim dostatek vody ráno i večer. Od častého zalévání vám mohou skvěle ulevit samozavlažovací květináče nebo automatické zavlažovací systémy. Je-li pro vás toto řešení příliš finančně náročné, můžete si vyrobit vlastní zavlažovací systém například z plastové lahve. Návod je snadno dohledatelný na internetu.

Používejte hnojiva s postupným uvolňováním živin

Muškáty jsou „nenasytné“ rostliny a vyžadují přísun velkého množství živin. Aby jich měly opravdu dostatek, bude nutné už po pár týdnech přidávat do vody tekuté hnojivo, a to i v případě, že byl substrát, do kterého jste rostliny sázeli, předhnojený. Jestli však chcete být této povinnosti ušetřeni, při sázení muškátů do zeminy přimíchejte hnojivo s postupným uvolňováním živin.

Pokud chcete, aby zásoba živin muškátům vydržela až do podzimu, tedy do konce jejich vegetačního období, zvolte hnojivo s dobou účinku až devět měsíců. Ale pozor, v případě že se venkovní teplota vyšplhá nad 20 °C, rostlina živiny spotřebuje o několik týdnů dříve, než je předpokládaný konec hnojení, a bude proto nutné ji znovu přihnojit.

Vyberte si samočistící odrůdu muškátů

Muškáty pokvetou mnohem intenzivněji, pokud je budete pravidelně zbavovat zvadlých květů. Mnoho zahrádkářů si tuto činnost velmi užívá a považuje odstraňování suchých květů za meditaci. Pokud však mezi tuto skupinu nepatříte, vyberte si pro pěstování samočistící odrůdu pelargonií. Jedná se o hojně kvetoucí muškáty, které dokážou zvadlé a uschlé květy shazovat samy. Vzhledem k vertikálnímu růstu jsou tyto samočistící druhy muškátů ideální do balkonových truhlíků a závěsných květináčů.

Zdroj: Pelargonium for Europe

Sdílejte článek
Štítky balkon pelargónie (muškáty)

Přečtěte si také