Výlety

19. června 2022 07:00

redakce Prima Living

Za koňmi do Kladrub, na zámek i do skalního města. Dejte si východní Čechy na kole

Chcete objevovat krajinu zblízka a přitom toho vidět za jeden den docela hodně? Pak je jízda na kole ideálním způsobem. Vydáte se po klikatých cestách malebnou krajinou, zastavíte se u zajímavých památek, ochutnáte místní speciality.

Milujete jízdu na kole a nebojíte se občas nějakého stoupání? Zkuste východní Čechy – tentokrát ale nemáme na mysli rovinaté Polabí. Upravené cyklostezky najdete i v dalších místech kraje.

Za koni do Kladrub

Vydejme se na vyjížďku po stopách koňských kopyt do míst, která jsou s těmito elegantními zvířaty tradičně spjata a ve kterých zvonění podkov uslyšíte i dnes.

Z východních Čech pochází původní nejstarší české plemeno, starokladrubští koně, a mají zde i své muzeum. Vypravte se za historií i současností ušlechtilých zvířat a zkuste následující trasu: Chlumec nad Cidlinou, Ostrov, Kolesa, Kladruby nad Labem i Pardubice – zde všude se setkáte s historií i současností chovu koní.

Začněte na zámku v Chlumci a zamiřte přes obec Štít a Kolesa do světoznámých Kladrub nad Labem. O prohlídku hřebčína je velký zájem, proto je dobré si vstupenky pořídit předem elektronicky. Na výběr je několik prohlídkových okruhů.

Přes Semín a Břehy dojedete do Lázní Bohdaneč. Cestu můžete zakončit v Pardubicích nebo se vydat přes Hrádek a Dobřenice zpět do Chlumce. Celá trasa měří 82 kilometrů, ale nečeká vás náročný terén. Můžete si ji také rozdělit na více dní.

Dobře schované skalní město

Na trase, která vás z historického města Litomyšl zavede do přírodní rezervace Toulovcovy maštale, objevíte jedinečné architektonické skvosty či přírodní krásy. Těšit se můžete na renesanční zámek na seznamu UNESCO, nevšední muzejní expozice i pískovcová skalní města.

Nádherné výhledy si užijete z Andělské vyhlídky v kostele Nalezení svatého Kříže v Litomyšli nebo Toulovcovy rozhledny u Jarošova. Okruh z Litomyšle do Litomyšle měří 37 kilometrů.

Z Dolní Moravy do Stříbrnic

Cyklotrasa z Dolní Moravy do Stříbrnic vás odmění krásnými výhledy na pohoří Králického Sněžníku i Jeseníků. Z parkoviště Na konečné v Dolní Moravě se můžete vydat na kole až k horní stanici lanové dráhy Sněžník.

Pokud se chcete vyhnout výraznému převýšení na začátku trasy, použijte lanovku. Cestou se zastavte na Stezce v oblacích nebo rozhledně Stříbrná Twiggy na vrchu Štvanice. Od rozhledny se vypravte po trailu směr Stříbrnice k dolní stanici lanové dráhy. Zpět na Štvanici se dostanete lanovkou či přes Strakovy školky. Trasa měří 29 kilometrů a čeká vás na ní střídavé stoupání a klesání.

Zdroj: Destinační společnost Východní Čechy, https://www.cyklopecky.info

Sdílejte článek
Štítky Pardubice zámek Litomyšl Chlumec nad Cidlinou lanová dráha Kladruby nad Labem Východní Čechy Polabí Dolní Morava skalní město

Přečtěte si také