Naše tipy

20. května 2022 14:00

Radka Wallerová

Třikrát výlet na Vysočinu: Pernštejn, vodní nádrž Vír a hledání pokladů

Chcete na výlet do přírody, do kopců? Nejezděte na Šumavu nebo do Krkonoš, to napadne každého. Zamiřte místo toho na Vysočinu, najdete tam rovněž krásná místa, o kterých jste možná ještě v životě neslyšeli. Byla by škoda je minout.

Bystřicko je nejčlenitějším regionem celé Vysočiny. Hluboké, až kaňonovité údolí řeky Svratky dodává krajině v kontrastu s vysokým převýšením okolních vrcholků horský ráz. A právě v nejužším místě tohoto údolí vzniklo před více než šedesáti lety vodní dílo Vír.

Koupat se zde bohužel nedá, protože jde o zdroj pitné vody, ale přesto se okolí přehrady dá doporučit turistům všeho druhu i adrenalinovým nadšencům. Čekají je nádherné výhledy, tajemné zříceniny a přírodní rezervace plné vzácných druhů rostlin.

Přímo ve vesnici Vír stojí za vidění několik pěkných staveb lidové architektury. Za návštěvu stojí i nedaleká zřícenina hradu Zubštejn. Pokud byste si chtěli výlet prodloužit, červená turistická značka vás ze Zubštejna zavede pohodlným tříkilometrovým klesáním ke zřícenině Pyšolce.

Krásný pohled na řeku a přehradu nabízí nejvyšší a nejslavnější vírská skála s vyhlídkou Klubačice, zvaná taky Daliborka. Díky odlesnění se dnes můžete kochat krásným výhledem také z Rossiho skály. Pokud si chcete prohlédnout celé okolí a ještě se něco dozvědět, vydejte se na vodohospodářskou naučnou stezku zvanou Stezka kolem evropského stromu – týká se Chudobínské borovice, která se tyčí na skále a díky svému unikátnímu vzhledu se stala v roce 2020 Evropským stromem roku.

V létě si můžete projít dvě zajištěné ferratové cesty na Ledové a Jezerní stěně. Pokud nemáte vybavení, můžete si ho přímo před nástupem půjčit a rovnou vám i vysvětlí, jak ho používat. Kromě adrenalinového zážitku vás čekají také krásné výhledy. Milovníci cyklistiky si můžou vyzkoušet projet místní singletracky s názvem Traily Vír. Na své si přijdou jak začátečníci, tak zkušení jezdci.

Místní rarita: Vírský mlýnek

Vírský mlýnek je soustavou figurek připomínající mechanický betlém, kterou vytvořil pan Vincenc Navrátil na potoku tekoucím od Rovečného. V obci Vír stával už před třiceti lety takzvaný Navrátilův mlýnek. Bylo to hejblátko umístěné na Rovečínském potoce a obsahovalo zhruba sedmdesát vyřezávaných figurek, které byly poháněny vodním proudem a různě se pohybovaly.

Původní Vírský mlýnek vznikal pravděpodobně desítky let. Po smrti zhotovitele ho jeho dědici věnovali do Horáckého muzea v Novém Městě na Moravě. Obec Vír v roce 2007 nechala vyrobit repliku mlýnku.

Za neslušnými nápisy na stěnách

Dobře, Pernštejn nejspíše znáte, ale byli jste tam? Návštěvníkům hrad nabízí osm poznávacích okruhů. Základní prohlídka vás během 80 minut provede všemi důležitými prostorami a obdobími hradního paláce. Rezervace předem není nutná, ale doporučujeme ji udělat, pokud nechcete zbytečně čekat. Zajímavostí je nejnovější okruh, který vede do obnovené Vrchnostenské zahrady, která je jedinečným souborem zahradních stylů a nachází se netradičně v horském terénu.

Mimořádně zachovalý středověký hrad leží kousek od obce Nedvědice a jde vlastně o perfektní ukázku přeměny středověké pevnosti na luxusnější renesanční sídlo. Hrad založili pánové z Pernštejna ve 13. století a obývali ho několik set dalších let. V šestnáctém století, zrovna když se rozhodli pro přístavbu čtvrtého patra, jim došly peníze a hrad museli prodat. Z tohoto období také pocházejí kresby s citáty z bible nebo antické literatury a žertovné a neslušné nápisy v češtině, němčině a latině na některých stěnách.

Posledními soukromými majiteli hradu byli Mittrowští, kteří ho vlastnili až do roku 1945. Plánovali velkou romantickou přestavbu, na kterou ale neměli peníze, a hrad si tak dodnes udržel svoji goticko-renesanční podobu.

Zajímavé i okolí hradu. V jeho areálu roste prastarý tis, s jehož osudem je dle pověsti spojen osud hradu. Zanikne-li tis, zanikne i hrad.

Pod hradem je parkoviště pro auta, motocykly a autobusy, do vlastního areálu se dostanete sítí lesních a parkových cest za zhruba dvacet minut. Vlakem můžete dojet na nádraží Nedvědice, na hrad je to pěšky necelé dva kilometry. Z Nedvědice navíc vedou tři naučné stezky. Dle svých časových a fyzických možností můžete zvolit okruh dlouhý 4 km, 5,2 km nebo 13,5 km. Brožurka s mapkou naučných stezek je k mání v Turistickém informačním centru v Nedvědici.

Náš tip: Questing neboli hledačka pokladů

Když už budete na Vysočině, zajeďte si do Nového Města na Moravě – mimochodem, vzhledem k zajímavému okolí se zde vyplatí strávit několik dní. Město leží deset kilometrů východně od Žďáru nad Sázavou na jižním okraji Žďárských vrchů.

Mají tu i lákadlo pro děti a dospělé, kteří milují bojovky. Sgrafita všestranného umělce Karla Němce (1879–1960) patří k Novému Městu na Moravě stejně jako sochy Jana Štursy a Vincence Makovského a dotvářejí rázovitého genia loci. Vy se můžete vydat na stezku, na které si užijete většinu z těchto svérázných výtvarných děl a díky hledání indicií si je budete moci také důkladně prohlédnout.

Leták ke hledačce si můžete vytisknout barevný či černobílý zde nebo na questing.cz nebo si ho vyzvednout v informačním centru v Novém Městě na Moravě. Pak už stačí jen tužka a můžete vyrazit na přibližně dvouhodinovou vycházku.

Zdroj: autorský text, podklady korunavysociny.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také