Trendy

1. května 2022 10:10

Radka Wallerová

Pět tipů na neobvyklé ubytování. Na zámku, ve vile nebo v bývalém zahradníkově domku

Chystáte se cestovat a chcete si přitom užít nejen místa, která navštívíte, ale zároveň si potřebujete skutečně odpočinout v krásném prostředí? Máme pro vás hned několik tipů na výjimečná místa, která stojí za vaši pozornost.

Pokud chcete strávit dovolenou na některém z netradičních míst, hledáte romantické místo pro svatbu či pro netradiční oslavu výročí nebo narozenin, rozhodně je z čeho vybírat.

Liblice: Užijte si barokní perlu

Zámek Liblice najdete nedaleko Mělníka. Chráněná kulturní památka je ukázkou vrcholného českého baroka z dílny italského architekta Giovanni Battisty Alliprandiho a dneska si můžete užít nejen nedělní prohlídky interiérů, ale zároveň se zde ubytovat, protože část zámku slouží jako hotel. Na výběr jsou jak pokoje s historickým nábytkem, tak moderně zařízené pokoje v druhé budově s výhledem na zámek.

K zámku navíc patří krásný park, kombinující prvky francouzské a anglické zahrady, a rovněž nedaleká obora, užít si může i zámecké wellness & spa centrum nebo si půjčit kola a projet se po okolí. Liblice se rovněž osvědčila jako místo pro pořádání svateb.

Více informací na webu zámku Liblice ZDE

Malešov: Středověký kemp se současným pohodlím

Už jste slyšeli o glamour campu? Jeden takový stojí v Malešově nedaleko gotické Kutné Hory. V zahradě na břehu rybníka pod středověkou tvrzí stojí osm stanů – každý z nich má vlastní WC a sprchu, manželskou postel a až dvě další jednolůžka, součástí areálu je i dobrá restaurace či třeba unikátní kamenná koupel.

Kromě tvrze můžete navštívit i místní pivovar, netradiční muzeum nebo se vydat do okolí, ať už pěšky, nebo na kole. I když má kemp na pohled středověký ráz a šaty si místo do skříní budete dávat do truhly, vyspíte se na pohodlných postelích a užijete si pohodlí moderních koupelen. Osvětlení zajišťují lucerny, vytvářející intimní a romantickou atmosféru.

Více na webu kempu ZDE

Vila Lanna: Novorenesanční skvost

Neobvyklé ubytování v Praze? Máte ho mít. Vilu Lanna si v roce 1872 nechal v pražské Bubenči postavit průmyslník, sběratel uměleckých památek a mecenáš Vojtěch Lanna mladší jako letní odpočinkové sídlo. Novorenesanční skvost navíc obklopuje krásná zahrada. Volba lokality nebyla náhodná. Stála totiž na velmi frekventované cestě spojující Letenské sady s parkem Stromovka, kam se chodila rekreovat pražská smetánka.

Na slavnostní okamžiky se dá využít zahradní altánek či Velký sál s venkovní terasou, případně Malý sál a salonek s krytou terasou. Úžasná je fresková výzdoba interiéru nebo výhled z věže, do které vedou točité schody a která je společně se zahradou oblíbeným místem pro fotografování.

Vila Lanna nabízí také stylové pokoje k ubytování. Více informací na webu vily ZDE

Bubenečská vila bude v neděli 22. května otevřena k návštěvám v rámci letošního ročníku festivalu Open House. Ten si připomíná dvousté výročí narození Vojtěcha Ignáce Ullmanna. K vidění bude vstupní hala, velký a malý sál, salonek v 1. patře, pokoje v historické části, vyhlídková terasa a zahrada.

Žďár nad Sázavou: Vyzkoušejte Zahradníkův domek

Pokud hledáte netradiční ubytování na krásném místě, pak by se vám mohlo líbit v Zahradníkově domku, který je součástí areálu zámku ve Žďáru nad Sázavou. Stavba původně z 18. století prošla rozsáhlou rekonstrukcí, autorkou interiérů je Alexandra Dýcková, která vycházela z požadavků hraběnky Marie Kinsky. Domek stojí na prvním zámeckém nádvoří a ubytovat se zde můžete v jednom ze čtyř apartmánů, které se liší barvami, ale spojuje je důraz na přírodní materiály a na propojení starého s novým. Součástí interiéru jsou kusy nábytku z depozitáře zámku i antik obchodů.

„Velkou část vybavení tvoří dřevěný nábytek navržený na míru tomuto prostoru, inspirovaný regionem, například čela postelí i koupelnová čela inspirovaná tvaroslovím zámku a přilehlého okolí. V interiéru je kladen důraz na přírodní materiály, jako je dřevo, kov, len. Všechny textilie jsou na míru navržené daným prostorám včetně detailů, jako jsou originální dekorované talíře a plakáty ze starých botanických knih na zdech,“ přibližuje designérka Alexandra Dýcková.

Ubytování se nachází přímo v zámeckém areálu pod památkou UNESCO, Poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Součástí zámeckého areálu je také Muzeum nové generace, které se v roce 2016 zařadilo mezi nejkreativnější muzea ve střední Evropě.

Více na webu zámku Žďár nad Sázavou

Naším posledním dnešním tipem je zámecký hotel Třešť, který stojí nedaleko Jihlavy. Rekonstrukce novorenesančního zámku skoční v červnu 2022, a vy si tak můžete užít svatbu v krásném zrekonstruovaném prostředí zámku nebo v přilehlém anglickém parku s jezírkem. Vydejte se do míst, kde působil Kafkův Venkovský lékař i pan Tau z legendárního televizního seriálu.

Více na webu zámku Třešť


Přečtěte si také