Pěstujte šalvěj hispánskou. Budete mít krásnou květinu a hlavně vlastní chia semínka

Šalvěj hispánská je dekorativní květina, ale především se pěstuje pro semínka chia, která jsou v poslední době oblíbenou superpotravinou. Jak by ne, vždyť obsahují obrovské množství výživných látek a pomáhají třeba při hubnutí a prospívají zdraví kostí a zubů. Zkuste si šalvěj hispánskou vypěstovat, poradíme vám, jak.

Chia semínka tvoří šalvěj hispánská (Salvia hispanica). Jedná se o jednoletou bylinu  z čeledi hluchavkovitých, pocházející z horských oblastí Latinské Ameriky. Šalvěj hispánská se pěstuje jako krásná dekorativní rostlina, ale hlavně pro zdravá semínka s koncentrací síly a energie. Chia semínka sice nemají tolik léčivých účinků jako jiné bylinky, ale za to jsou velmi výživná.

PŘEČTĚTE SI : Fenyklová semínka léčí bolesti břicha a ochutí škvarkovou pomazánku i sušenky

Účinky chia semínek

„Chia semínka v sobě koncentrují vysoké množství zdraví prospěšných látek, např. omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, vlákninu, antioxidanty, lehce stravitelné proteiny, selen a vápník. Díky svým výživovým vlastnostem jsou tato drobná semínka zařazena mezi tzv. superpotraviny," uvádí pěstitel Jan Prášil.

Chia semínka mj. podporují hubnutí, snižují riziko srdečních onemocnění, prospívají zdraví kostí a zubů, mají pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi a v neposlední řadě posilují imunitní systém.

Jak používat chia semínka

Chia nemají nijak výraznou chuť, můžeme je přidat prakticky do čehokoliv. Chia mají všestranné použití. Doporučená denní dávka je 20 gramů, tedy asi 1 a půl lžíce, dvakrát denně.

INSPIRUJTE SE: Kokosová kaše s chia semínky

Jak šalvěj hispánská vypadá

Šalvěj hispánská, říká se jí i prostě chia, dosahuje výšky okolo jednoho metru, obrůstá středně velkými zelenými listy a v červenci a srpnu kvete modrými až fialovými kvítky, po kterých po odkvětu zůstávají uzrálá semínka. Samotná semínka jsou šedivá až černá, podobná máku, a jejich velikost se pohybuje okolo 1 milimetru.

Jak pěstovat šalvěj hispánsou

  • Bylinku můžeme předpěstovat nebo zasít přímo na stanoviště v druhé polovině května.
  • S předpěstováním šalvěje hispánské začneme začátkem března. Semínka (dají se koupit v hobby marketech i online) rozhodíme na výsevní substrát smíchaný s jemným pískem či perlitem, mírně zasypeme a přitlačíme. Výsev udržujeme vlhký.
  • Dáme na slunné místo s pokojovou teplotou. Výsev udržujeme přiměřeně vlhký.
  • Doba klíčení šalvěje hispánské je zhruba tři týdny až měsíc.
  • Měli bychom sledovat, zda mají rostlinky pro klíčení dostatek tepla, světla a vlhka. Důležité je, aby výsevy nebyly přehuštěné a přemokřené, protože pak by se mohly vyskytnout plísně.
  • Vzešlé rostlinky jednou až dvakrát přepichujeme, tedy přesadíme do samostatných květináčků nebo sadbovačů či do truhlíků do sponu 5 x 5 cm. Nejvhodnější doba je, když jsou vyvinuté první dva děložní lístky.
  • Květináče či sadbovače nebo truhlíky naplníme novým substrátem a vytvoříme v nich důlky. Musí být dostatečně velké, aby se nepolámaly kořínky. Do důlku zapustíme rostlinku až po děložní lístky a velice opatrně k ní přimáčkneme zeminu, abychom nepoškodili kořenový krček. Následně zavlažíme.
  • Předpěstované sazeničky vysazujeme v druhé polovině května po ledových mužích, když už nehrozí ranní mrazíky, do nádob nebo na venkovní záhon zhruba do sponu 35–50 cm.
  • Šalvěj hispánská má ráda písčitou půdu, spíše suchou a dobře propustnou.
  • Stanoviště by mělo být slunečné, případně polostinné. Preferuje místo plné slunce, kam 6 až 8 hodin dopadá sluneční svit. Venku je vhodné místo pro pěstování chia je např. na slunných skalkách.
  • Denní zálivka je nutná u mladých rostlin, vzrostlé rostliny už mají větší toleranci vůči suchu a zálivku vyžadují pouze občas.
  • Semínka chia sklízíme, až když opadne většina okvětních lístků.
  • „Rostlina není mrazuvzdorná, hraniční jsou pro ni teploty těsně pod nulou. Vyžaduje konstantní teplo a vyšší vzdušnou vlhkost, což v našich podmínkách lze venku zajistit jen těžko. Proto je lepší ji pěstovat doma v nádobách s letněním od jara do podzimu," doporučuje pěstitel.

NENECHTE SI UJÍT: Chia semínka – zázračná superpotravina

Jak ještě využít šalvěj hispánskou

Také listy šalvěje hispánské obsahují flavonoidy a antioxidanty, i když v menším množství než semena. Použít je můžeme do salátů, smoothie, hodí se i na čaj.

Po sklizni zbytek rostliny nasekejte a použijte jako mulč. Zlepšíte tím plodnost zahradní půdy. Mulč aplikujte ve výšce minimálně jednoho centimetru. Půda bude bohatší o minerály a další živiny a podpoří růst rostlin v příštím období.

Zdroje: pěstitel Jan Prášil,  wikipedia.org, jakzdrave.cz


Přečtěte si také