Semena černé hořčice jsou malý zázrak. Hořčičná placka mírní kašel a bolest kloubů
Ze semen černé hořčice udělejte hořčinou placku proti kašli a bolesti kloubů nebo vypěstujte klíčky Zdroj: iStock
Brukev černou znáte asi spíše pod názvem hořčice černá nebo černohořčice. Usušená semínka téhle zajímavé rostliny se využívají jako pikantní koření, které nesmí chybět jak v nakládané zelenině nebo domácí kremžské hořčici, tak i v lidové medicíně. Proslulá hořčičná placka ulevuje při bolestech kloubů nebo pomáhá při kašli. Hodí se na přípravu klíčků i microgreens.
Brukev černá (Brassica nigra), známější pod názvem hořčice černá nebo černohořčice, je jednoletá rostlina z čeledi brukvovitých. Obvykle je vysoká od 80 do 120 cm a kvete od června do srpna drobnými žlutými květy. Listy jsou řapíkaté a nepravidelně roztroušené.
Plodem je zploštělá šešule, která obsahuje 4–10 kulovitých drobných semen v temně červeno-černé barvě. Zralá hořčičná semena se sklízejí v srpnu a v září, kdy dojde ke zbarvení tobolek do hnědého odstínu. Usušená se využívají jak v kuchyni, tak v lidové medicíně.
Hořčice černá je prastará kulturní rostlina. Do střední Evropy se dostala pravděpodobně s římskými vojáky, kteří údajně žvýkali hořčičná semínka při bolestech zubů a přidávali je do jídla.
Brukev černá (Brassica nigra), známější pod názvem hořčice černá nebo černohořčice je jednoletá rostlina z čeledi brukvovitých. Zdroj: ČTK/ Profimedia.cz
Brukev černá (Brassica nigra), známější pod názvem hořčice černá nebo černohořčice je jednoletá rostlina z čeledi brukvovitých. Zdroj: ČTK/ Profimedia.cz
Účinky černé hořčice
V lidovém léčitelství se používají zralá semena, která obsahují kromě oleje především hořčičnou silici, která podporuje místní prokrvení.
- Černohořčice povzbuzuje trávení a chuť k jídlu.
- Zevně pomáhá při revmatických bolestech, ischiasu, zánětech kloubů, dně, katarech dýchacích cest nebo chorobách z nachlazení.
Hořčičná placka
Usušená a rozdrcená nebo rozemletá černá hořčičná semena i hořčičný olej (jak si vyrobit domácí masážní olej se dozvíte zde) se tradičně používají k zahřívacím a hlavně prokrvujícím obkladům, zábalům, masážím a koupelím. Nejproslulejší je hořčičná placka, která podobně jako placka křenová pomáhá při revmatismu, bolestech kloubů a zad, ale už méně se ví, že hořčičné zábaly přiložené na hrudník podporují odkašlávání. Účinné jsou rovněž při rýmě.
Jak připravit hořčičný zábal
Zhruba 10 lžic mletých hořčičných semínek smíchejte s horkou vodou na hustou kašičku. Vložte do tenkého plátna. Místo, na které budete placku přikládat, nejdříve potřete krémem nebo nesoleným vepřovým sádlem a teprve pak přiložte placku a ještě překryjte suchou látkou. Nechte působit 15 až 20 minut. Poté ji sejměte, kůži omyjte, osušte a znovu potřete krémem anebo sádlem.
Nežádoucí účinky
Na citlivější pokožce nebo při častém používání může způsobit podráždění, nebo dokonce puchýře. Dětem nepřikládáme hořčičné zábaly na dobu delší než pět minut!
Hořčičná koupel nohou
Do jednou litru vody dejte 1 lžíci drcených nebo mletých semen černé hořčice. Koupejte nohy, dokud se dostatečně neprohřejí. Hořčičná koupel nohou pomáhá, když prochladnete a něco na vás leze.
Černá hořčice je chuťově výrazná, pikantní, štiplavá, příjemně ostrá a palčivá. Celá semena se hodí k nakládání zeleniny a hub, k přípravě některých omáček či marinád na maso a ryby. Zdroj: iStock
Černá hořčice je chuťově výrazná, pikantní, štiplavá, příjemně ostrá a palčivá. Celá semena se hodí k nakládání zeleniny a hub, k přípravě některých omáček či marinád na maso a ryby. Zdroj: iStock
Černá hořčičná semínka v kuchyni
Černá hořčice je chuťově výrazná, pikantní, štiplavá, příjemně ostrá a palčivá. Celá semena se hodí k nakládání zeleniny a hub, k přípravě některých omáček či marinád na maso a ryby.
Můžete si také vyrobit vlastní kremžskou hořčici tak, že semínka černé hořčice rozemelete a smícháte s octem a dalšími přísadami.
Semena černé hořčice jsou skvělá na přípravu klíčků. První klíčky vhodné ke konzumaci se začnou objevovat po 3 až 4 dnech, nejlepší jsou klíčky velikosti 2 cm. Po vyklíčení lze klíčky skladovat v ledničce, kde vydrží asi týden.
Hodí se také na microgreens. Jde o trochu odrostlejší klíčky, které ale ještě nedosáhly stadia mladé rostlinky. Návod, jak microgreens pěstovat, najdete zde.
Někde se mladé listy používají do salátů a zralé listy se jedí vařené nebo restované.
Brukev černá: Plodem je zploštělá šešule, která obsahuje 410 kulovitých semen v temně červeno-černé barvě. Zralá hořčičná semena se sklízejí v srpnu a v září. Zdroj: iStock
Brukev černá: Plodem je zploštělá šešule, která obsahuje 410 kulovitých semen v temně červeno-černé barvě. Zralá hořčičná semena se sklízejí v srpnu a v září. Zdroj: iStock
Jak pěstovat brukev černou
U nás se brukev černá pěstuje, často ale zplaňuje, a tak ji můžete objevit na polích, rumištích a podél cest v nížinách až po podhůří.
- Brukev není na pěstování nijak náročná, nejlépe se jí daří na těžších hlinitých, dobře propustných půdách a na slunném místě, ve stínu nebude dobře prospívat.
- Brukev černou pěstujte z přímých výsevů, nejlépe v první polovině dubna. Dřívější setba zajistí rostlinám dobré využití jarní vláhy.
- Semeno je drobné, sejeme ho do hloubky 2–3 cm.
- Vegetační doba je obvykle 110–120 dní.
- Zálivku vyžaduje přiměřenou, ale rozhodně nesmí být přemokřená.
Zdroje: thespruce.com, cs.wikipedia.org, bylinkopedie.cz, bylinkyprovsechny.cz, Léčivé bylinky a esence (Svojtka&Co.)