Fenyklová semínka léčí bolesti břicha a ochutí škvarkovou pomazánku i sušenky

Fenyklová semena ocení celá rodina jako účinný přírodní lék a skvělé koření. Jako léčivka především podporuje trávení, pomáhá při nadýmání a plynatosti. Jako aromatické koření se uplatní při přípravě masa, salátů, omáček, polévek, láků i moučníků a cukroví.

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) dorůstá až do výšky dvou metrů. Vzhledem připomíná kmín a kopr, květy a semena mají osobité, sladce lékořicové aroma a chuť, která je dost podobná anýzu. Z čerstvýchkvětů se získávají rýhovaná semena, která se tvarem podobají kmínu, většinou jsou ale větší (okolo 1 cm) a mají žlutohnědou barvu.

Fenykl pomáhá zejména trávení

  • Semena fenyklu obsahují mj. éterické oleje, proteiny, flavonoidy, rutin, vitaminy B, C a E a draslík.
  • Mají protispasmatický účinek, zmírňují žaludeční i střevní křeče, podporují trávení, pomáhají při nadýmání a plynatosti, známé je příznivě působí fenyklu proti bolení bříška a „prdíkům“ u kojenců, a tak jsou často součástí dětských čajů.
  • Jsou močopudné, snižují zadržování tekutin v těle, čímž pomáhají s odvodňováním.
  • Fenyklová semena se osvědčila při zánětech dýchacích cest, zlepšují odkašlávání.
  • Blahodárné účinky fenyklu ocení také ženy, jelikož pozitivně ovlivňuje kojení tím, že zvyšuje tvorbu mateřského mléka.
  • V lidové medicíně se používá na vyvolání menstruace a pomáhá mírnit nepříjemné projevy menopauzy.
  • Žvýkání semen fenyklu osvěží dech, ničí choroboplodné zárodky v ústech.

Fenyklový čaj pro lepší trávení i kloktadlo

Ingredience

  • 3 lžíce drcených fenyklových semen
  • 500 ml vody

Postup

Fenykl zalijeme studenou vodou, necháme asi 5 minut,pak pomalu přivedeme k varu, povaříme asi 15 minut a scedíme.

Použití

Toto množství vypijeme po doušcích vprůběhu dne při bolestech a překyselení žaludku, nadýmání, plynatosti a po požití příliš mastného jídla. Silný odvar je výborná dezinfekční ústní voda a kloktadlo při bolestech krku. Díky dezinfekčním účinkům sesilný odvar užívá ijako kloktadlo přibolesti vkrku.

Fenyklová tinktura při nachlazení a nadýmání

Ingredience

  • 25 g semen fenyklu
  • 500 ml čirého vysokoprocentního alkoholu

Postup

Semena zalijeme alkoholem a necháme nejméně 3 týdny macerovat. Každý den nejméně jednou pečlivě protřepeme. Přefiltrujeme přes kávový filtr.

Použití

Tinktura pomáhá při špatném trávení, nadýmání a plynatosti a při nachlazení. Užívá se 1 lžička dvakrát denně před jídlem.

Fenykl v kuchyni

Díky své příjemně sladké chuti a kořeněné vůni se fenyklová semena používají jako koření k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, majonéz, salátů a pomazánek. Využívají se do láků při zavařování zeleniny a kořenění mas a ryb, jsou nedílnou součástí bylinných alkoholických nápojů. Můžeme jimi také vylepšit chuť chleba, slaného i sladkého pečiva. Fenykl je velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské, španělské a italské kuchyni. Chuť fenyklu zlepšíme, když semínka nasucho opečeme na pánvi. Pak použijeme běžným způsobem nebo podle receptu. Semena také můžem nechat naklíčit a použít výhonky do salátů.

Lahodná zelenina je fenykl sladký neboli fenykl hlíznatý, zeleninový či florentinský. Jak ho pěstovat a jak šťavnaté listové bulvy zpracovat, abychom si na nich co nejvíc pochutnali, se dozvíte zde.

Škvarková pomazánka s fenyklem

Ingredience

  • 500 g domácích škvarků
  • asi 2 lžičky drceného nebo umletého fenyklu
  • 1 až 2 lžičky červené sladké papriky
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • cibule a kyselé okurky na ozdobení

Postup

Škvarky s česnekem umeleme v mlýnku na maso. Fenyklová semínka podrtíme najemno s trochou soli mletou sladkou papriku. Vmícháme do umletých škvarků. Pomazánka nejlépe chutná třetí den, když se důkladně rozleží. Škvarkovovu pomazánku podáváme s čerstvým chlebem, pokrájenou cibulí a kyselou okurkou.

Fenyklové sušenky

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 50 g změklého másla
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • 1 lžička umletého fenyklu
  • 50 g meruňkového džemu nebo pomerančové marmelády
  • 1 až 2 lžíce rumu

Postup

Mouku prosejeme s cukrem, přidáme vejce, tuk, kůru a fenykl. Vypracujeme těsto a necháme nejméně 2 hodiny odležet v lednici. Džem promícháme s rumem. Těsto vyválíme na plát a vykrajujeme kolečka. Na polovinu dáme džem a nahoru položíme druhé kolečko. Okraje s sobě pevně přitiskneme. Kolečka pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 12 minut.


Přečtěte si také