Fenykl: Léčivé semínko pro správné trávení i skvělé koření do škvarkové pomazánky
Fenyklová semena ocení celá rodina jako účinný přírodní lék a skvělé koření. Jako léčivka především podporují trávení, pomáhají při nadýmání a plynatosti, mají protizánětlivý účinek. Jako aromatické koření se uplatní při přípravě masa, salátů, omáček, polévek, láků i moučníků a cukroví. Zkuste si udělat léčivý fenyklový čaj i tinkturu, nebo fenyklové sušenky a škvarkovou pomazánku.
Fenykl obecný nebo kořeninový (Foeniculum vulgare) je bylina dorůstající až do výšky dvou metrů. Vzhledem připomíná kmín a kopr. Kvete uprostřed léta žlutými květy. Z čerstvých květů se získávají rýhovaná semena, která se tvarem podobají kmínu, většinou jsou ale větší (okolo 1 cm). Mají žlutohnědou až zelenohnědou barvu.
- Květy a semena mají osobité, sladce lékořicové aroma a chuť, která je dost podobná anýzu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kmín řeší potíže s trávením. Zkuste pít moderní jeera vodu nebo si dát štamprli tradiční kmínky
Účinky fenyklu
Semena fenyklu obsahují mj. éterické oleje, proteiny, flavonoidy, rutin, vitaminy B, C a E a draslík. Fenyklová semena jsou starobylý digestivní prostředek a kdysi se žvýkaly po jídle pro lepší zažívání. Dnes se v lidové medicíně užívají hlavně na podporu správného trávení.
„Ve formě čaje zmírňují žaludeční i střevní křeče, pomáhají při nadýmání, plynatosti i pálení žáhy. A taky povzbuzují chuť k jídlu. Známé je příznivé působení fenyklu proti bolesti bříška a „prdíkům“ u malých dětí, a tak bývají součástí dětských čajů. Fenykl pomůže i při zácpě,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.

Kde fenykl především pomáhá
- Semena fenyklu mají protispasmatický účinek, zmírňují žaludeční i střevní křeče.
- Jsou močopudné, snižují zadržování tekutin v těle, čímž pomáhají s odvodňováním.
- Fenyklová semena se osvědčila při zánětech dýchacích cest, zlepšují odkašlávání.
- Blahodárné účinky fenyklu ocení také ženy, jelikož pozitivně ovlivňuje kojení tím, že zvyšuje tvorbu mateřského mléka.
- V lidové medicíně se používá na vyvolání menstruace a pomáhá mírnit nepříjemné projevy menopauzy.
- Žvýkání semen fenyklu osvěží dech, ničí choroboplodné zárodky v ústech.

Semena fenyklu obsahují mj. éterické oleje, proteiny, flavonoidy, rutin, vitaminy B, C a E a draslík. Zdroj: iStock
Fenyklový čaj pro lepší trávení i jako kloktadlo
Ingredience
- 3 lžíce drcených fenyklových semen
- 500 ml vody
Příprava
Fenykl zalijeme studenou vodou, necháme asi 5 minut, pak pomalu přivedeme k varu, povaříme asi 15 minut a scedíme.
Užívání
Toto množství vypijeme po doušcích v průběhu dne při bolestech a překyselení žaludku, nadýmání, plynatosti a po požití příliš mastného jídla. „Silný fenyklový odvar je výborná dezinfekční ústní voda a kloktadlo při bolestech krku při chorobách z nachlazení," radí M. Kolár.
PŘEČTĚTE SI: Jak udělat domácí tinkturu z léčivých bylin? Postupujte podle univerzálního receptu
Fenyklová tinktura při nachlazení a nadýmání
Ingredience
- 25 g semen fenyklu
- 500 ml čirého vysokoprocentního alkoholu
Příprava
Semena zalijeme alkoholem a necháme nejméně 3 týdny macerovat. Každý den nejméně jednou pečlivě protřepeme. Přefiltrujeme přes kávový filtr.
Užívání
„Fenyklová tinktura pomáhá při špatném trávení, nadýmání a plynatosti a při nachlazení. Užívá se 1 lžička jednou až dvakrát denně před jídlem," doporučuje bylinkář.
NENECHTE SI UJÍT: Koření podle horoskopu. Komu chutná ostrý pepř a kdo má rád sladkou vanilku?
Fenykl je skvělé koření
Díky své příjemně sladké chuti a kořeněné vůni se fenyklová semena používají jako koření k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, majonéz, salátů a pomazánek. Využívají se do láků při zavařování zeleniny a kořenění mas a ryb. Můžeme jimi také vylepšit chuť chleba, slaného i sladkého pečiva.
- Fenykl je velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské, španělské a italské kuchyni.
- Chuť fenyklu zlepšíme, když semínka nasucho opečeme na pánvi. Pak použijeme běžným způsobem nebo podle receptu.
- Fenyklová semena také můžeme nechat naklíčit a použít výhonky do salátů.
Lahodná zelenina je fenykl sladký neboli fenykl hlíznatý, zeleninový či florentinský. Jak ho pěstovat a jak šťavnaté listové bulvy zpracovat, abychom si na nich co nejvíc pochutnali, se dozvíte zde.
Škvarková pomazánka s fenyklem
Ingredience
- 500 g domácích škvarků
- asi 2 lžičky drceného nebo umletého fenyklu
- 1 až 2 lžičky červené sladké papriky
- sůl
- 2 stroužky česneku
- cibule a kyselé okurky na ozdobení
Příprava
Škvarky s česnekem umeleme v mlýnku na maso. Fenyklová semínka podrtíme najemno s trochou soli a mletou sladkou papriku. Vmícháme do umletých škvarků. Pomazánka nejlépe chutná třetí den, když se důkladně rozleží. Škvarkovou pomazánku podáváme s čerstvým chlebem, pokrájenou cibulí a kyselou okurkou.
Fenyklové sušenky
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 50 g změklého másla
- nastrouhaná kůra z poloviny citronu
- 1 lžička umletého fenyklu
- 50 g meruňkového džemu nebo pomerančové marmelády
- 1 až 2 lžíce rumu
Příprava
Mouku prosejeme s cukrem, přidáme vejce, tuk, kůru a fenykl. Vypracujeme těsto a necháme nejméně 2 hodiny odležet v lednici. Džem promícháme s rumem. Těsto vyválíme na plát a vykrajujeme kolečka. Na polovinu dáme džem a nahoru položíme druhé kolečko. Okraje s sobě pevně přitiskneme. Kolečka pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 12 minut.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, Léčíme se s přírodou (Reader´s Digest Výběr), bylinkyprovsechny.cz, pestitelka.cz, cs.wikipedia.org