reklama

Smil italský, nevšední bylinka s chutí kari se pěstuje jako letnička

Simona Sedláčková
8. srpna 2020
Smil italský si na první pohled, pokud zrovna nekvete, snadno popletete s levandulí nebo rozmarýnou. Ovšem nezaměnitelná vůně, ta ho hned prozradí! Připomíná tak trochu kari nebo známé polévkové koření maggi.
reklama

Smil italský (Helichrysum italicum)

Vnašich podmínkách se smil italský pěstuje nejčastěji jako letnička, protože není mrazuvzdorný, ale ve své domovině, kterou je navzdory jeho jménu Turecko, roste jako trvalka. Najdete ho však všude voblasti Středomoří, a dokonce i vMalajsii.

Roste jako menší keřík vysoký do 60 cm, při pěstování vkvětináči nebo vtruhlíku tvoří malé převisy, na zahradě se výborně hodí jako sezonní doplněk do skalky. Listy a stonky jsou stříbřitě zelené, během léta a na podzim kvete zářivě žlutými kvítky, které se mohou sušit, podobně jako slaměnky. Smil dává přednost sušší, hlinitopísčité půdě a hodně slabé zálivce. Svědčí mu místo na přímém slunci.

Smil italský, který však najdete vkvětinářstvích i pod označením maggi koření, zakoupíte na jaře jako malý semenáček, ale můžete se sami pokusit i o jeho pěstování ze semen. Přes léto ho můžete pěstovat vkvětináči na balkoně nebo přímo na záhonech mezi ostatními bylinkami.

Smil jako koření i léčivka

Tato aromatická bylinka se vkuchyni využívá do všech jídel, do kterých byste jinak využili kari nebo maggi. Koření se sním polévky, omáčky, dušená zelenina, ryby, kuřecí maso i rýže. Výborná je marináda na grilování masa ze směsi smilu, rozmarýnu a šalvěje.

Rozmělněné čerstvé lístky smilu pomáhají surychlením hojení modřin a snižují otoky. Čaj pak pomáhá sodhleněním, léčí kašel a snižuje horečku, ale neměl by se používat při onemocněné žlučníku a při žlučových kamenech. Smil italský má protizánětlivé i antibakteriální účinky a patří mezi silné antioxidanty.

Sušený smil vložte do plátěného sáčku a uložte mezi prádlo. Jeho aroma odpuzuje šatní moly ze skříní.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama