Bydlení

17. října 2024 07:00

Lenka Valjentová

Nejmenší mobilní dům na světě má necelé dva metry čtvereční. Vešla se do něj sprcha i klimatizace

Sedmadvacetiletý Levi Kelly ze Západní Virginie postavil nejmenší mobilní domek na světě s rozlohou pouhých 19,5 čtverečních stop, tedy necelé dva metry čtvereční, a uchází se o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Jak dřevěný minidům na kolech vypadá?

Cílem mladého Američana bylo – kromě překonání světového rekordu a zápisu do Guinnessovy knihy rekordů –  dokázat, že i opravdu malý prostor může být zcela funkční. Dům stojí na přívěsu, takže si ho člověk může vzít na cesty.

NENECHTE SI UJÍT: Žhavá novinka v bydlení mimo sítě. Moderní přenosný a rozložitelný minidům ovládá mobilní aplikace

Náklady na domek byly 115 000 Kč

Dřevěný minidomek o rozloze 1,8 m² disponuje vším základním pro život, má skoro všechno, co normální dům. Je vybaven sedačkou, která se dá rozložit na postel, kuchyňkou s ledničkou, toaletou, sprchou, teplou vodou a dokonce i klimatizací. Celkové náklady na dům činily kolem 5000 dolarů, což je 115 000 Kč.

Interiér minidomku

Zdá se, že lidé jsou ohromeni, že se vše vejde do tak malého prostoru," uvádí Levi Kelly na webu Daily Mail. Malý interiér se otevírá na lavici s polštáři na ní s klimatizační a topnou jednotkou a powerbankou pro solární panely uloženou pod ní.

Hned vedle lavice je kuchyňský kout s mini lednicí, dřezem a pultem, kam lze uložit stolní gril. Postel se sklápí ze stropu jako palanda. Aby se člověk dostal do postele, musí stoupnout na pult a protáhnout se malým prostorem.

INSPIRUJTE SE: Mobilní domek se obejde bez energie zvenčí, nevypouští ani žádný odpad

Sociální zařízení

Pokud jde o sprchu a toaletu, uvnitř malého domu je nenajdete. Před vchodovými dveřmi je instalována sprchová hlavice, která umožňuje omýt se venku. Toaleta je přenosná a je uložena v kufru u závěsu. „Vím, co si myslíte, že je to vtip, ale není. Je to skutečný, funkční záchod... Pokud chcete mít trochu soukromí, můžete si vzít toaletu dovnitř domku,“ říká Levi Kelly.

Mrkněte se dovnitř dřevěného minidomku na kolech:

Minidomek má ještě své mouchy

Nápad postavit minidomek se dostavil, když se Levi Kelly rozhodl upravit přívěs a začal ho stavět jako normální dům, který využije k výletům a kempování se svou ženou Savannah a dvěma dětmi.

Stavitel si uvědomuje, že jeho domeček má několik nedostatků, včetně zapomenutého ventilačního systému, což znamená, že veškerý horký vzduch uvízne nahoře. Lituje také skládací postele: „Prostor pro vlezení do postele je dost těsný a také bych lavici rozložil na větší platformu, která by mohla sloužit jako druhé lůžko.“

Zdroje: dailymail.co.uk,  sociální sítě Levi Kellyho, Profimedia.cz

Sdílejte článek
Štítky toaleta přívěs postel Guinnessova kniha rekordů bydlení mobilní dům produkty a služby ekonomika, obchod a finance životní styl a volný čas stavebnictví a nemovitosti Levi Kelly

Přečtěte si také