Bydlení

29. srpna 2022 11:25

redakce Prima Living

Mobilní domek se obejde bez energie zvenčí, nevypouští ani žádný odpad

Prázdniny v mobilním soběstačném domku

Jak vyzrát nad drahými energiemi nebo rostoucími cenami bydlení? Nad tím přemýšlí i architekti. Jedním z příspěvků do této debaty je i Mobile Hut od studia Artikul, který se letos dostal i do třicítky děl nominovaných na Českou cenu za architekturu.

Na začátku příběhu Mobile Hut byl sen našeho klienta, zapáleného cestovatele, o moderním mobilním domku, který by mu poskytl komfort jak na delší výpravy do samotářské přírody, tak i zázemí pro trávení času na vlastní zahradě, uvádějí autoři k domku, který dneska nabízejí jako kompletní výrobek v několika variantách.

Jsou si jistí, že obstojí i v náročných podmínkách, protože jej několik let testovali. Zároveň vylepšovali interiér. Šlo nám o to, abychom každý milimetr využili na maximum. V hlavní části je hodně variabilní obytný prostor, je tu sezení, které se dá vytáhnout a mít z něj další, čtvrté lůžko. Nebo naopak všechno můžete složit a mít tu velký volný prostor, popisuje jeden z tvůrců, architekt Jakub Vlček.

V domku je i poměrně velká kuchyň, kterou lze vybavit nejen lednicí, ale i myčkou. Atmosféru dodají kamna na dřevo.

Mobile Hut je podle autorů designový mobilní domek, který nabízí plnohodnotný komfort pro žití s tím rozdílem, že se dá navíc ještě „zabalit“ a kamkoli převézt. Produkt na pomezí architektury a designu má za cíl otevřít nové způsoby dočasného bydlení v předražených městech a na místech, kde nelze běžně stavět.

Obydlí nabízí svým uživatelům možnost žít svobodně a nezávisle kdekoliv a přiblížit se přírodě. To vše s maximální udržitelností a šetrností k okolnímu prostředí. Dům nemá přípojky, potřebnou energii si vyrobí, vodu přečistí a odpad nevypouští. Díky nejnovějším technologiím jako solární elektrárna, hi-tech baterie, nádrž na vodu s filtrací a spalovací záchod obydlí nabízí svým uživatelům komfort, ať už se rozhodnou vyrazit kamkoli.

Domek stojí dle varianty od jednoho do dvou milionů korun, lze si ho nicméně i pronajmout, třeba na dovolenou. Vejdou se do něj pohodlně dva lidé, ale poslouží až čtyřem, byť už s menší mírou komfortu.

Zdroj: tiskové podklady České ceny za architekturu, FTV Prima, autorský text


Přečtěte si také