Jak na to

28. srpna 2024 07:00

Ema Bártová

V pračce klidně perte i koupelnové závěsy či silikonové chňapky, obojky a vodítka

Většina lidí do pračky strká jen oblečení a domácí textilie jako jsou třeba závěsy. Ti o něco odvážnější si troufnou i na outdoorové kousky a plátěné dětské boty. Vyprat se toho přitom dá mnohem víc, jen o tom většina lidí nemá tušení. Zkuste naše následující tipy.

Netrapte se s ručním čištěním a používáním různých chemikálii. Spousta věci, které se namáhavě snažíte vydrbat nebo je prostě vyhodíte, se dá dostat do přijatelného stavu prostým vypráním. Týká se to třeba různých tašek, široké škály bot či koupelnových závěsů.

1. Sprchové závěsy

Koupelnové závěsy za pár korun asi snadno vyměníte za jiné, ale pokud myslíte na ekologii nebo jste si pořídili nějaké s hezkým vzorem, byla by to škoda. Naštěstí se dají vyprat a většině z nich to vrátí původní vzhled a zmírní zažloutnutí, i když některé skvrny od případné plísně se mohou držet dost úporně.

Závěsy se většinou dají bez obav prát na 40 nebo dokonce 60 stupňů. S překvapením možná zjistíte, že je to uvedeno i na jejich štítcích. Zvolte program na jemné prádlo a neperte je samotně, přidejte k nim pár ručníků. Většina koupelnových závěsů se rovněž dá sušit v sušičce na program určený pro syntetiku s nižšími teplotami, stačí pár minut, aby z nich nekapala voda, ještě navlhlé je pověste zpátky.

Tip navíc:  Před praním závěs na několik hodin namočte do bělícího roztoku, zbavíte ho tak plísně

2. Tašky a sáčky na potraviny

Kdysi lidé prali i igelitky, pokud na nich byl nějaký pro ně vzácný motiv, ručně samozřejmě. Dnes můžete bez obav a to v pračce vyprat většinu různých opakovaně použitelných sáčků a obalů na potraviny. Typicky třeba ty, do kterých se dává pečivo nebo zelenina, abyste si nemuseli v obchodech brát stále nové a nové plastové pytlíky. Většinou je dobré je před praním obrátit naruby a pustit program na jemné prádlo.

Prát můžete také různé látkové pytle určené k domácímu skladování zeleniny nebo látkové obaly  prodávané na skladování pečiva.

3. Plátěné boty

Nebojte se prát i jiné boty než obyčejné dětské plátěnky, světlé stejně jako tmavé. Jen na ně buďte trochu opatrnější než na běžné prádlo a použijte síťovaný sáček určený například na praní podprsenek.

Před tím z bot vyjměte vložky, které je lepší vydrbat ručně pomocí kartáčku, případně vyměnit za nové. Prát se dají zejména sportovní boty určené na běh či chůzi a to nejen látkové, ale i ty kožené. Perte je s několika ručníky, nebudou se odírat o buben a také to nebude dělat takový rámus.

Boty snesou teplotu 40 stupňů, ale sušičku nezkoušejte, nechte je uschnout pomalu na vzduchu. Výjimku tvoří čistě látkové boty, některé sušičky na ně dokonce mají speciální vložky do bubnu.

Přečtěte si také: Jana Švandová má moderní chalupu, Jiřina Bohdalová tradiční roubenku

4. Rukavice a chňapky

Možná čas od času perete látkové chňapky, ale možná je necháváte sloužit, dokud nejsou kromě fleků i různě potrhané a popálené a pak je vyměníte za nové. Prát je by vás nenapadlo a už vůbec byste do pračky nedali moderní chňapky silikonové? Měli byste, prospěje to jim i vám.

Už proto, že kuchyňské chňapky bývají plné bakterií, jak ukazuje třeba tato studie. A je škoda mít je plné skvrn, kterých by je pračka zbavila. Nebojte se prát je při vyšších teplotách, s ručníky odpovídajících barev, zvládnou i sušení v sušičce na nižší teplotu.

Podobně prožeňte pračkou i různé hadry na úklid, včetně těch, které se připínají na různé mopy a podobně. Drobnější kousky vložte do síťovaného sáčku.

5. Polštáře

Nejen povlečení, ale i polštáře samé je dobré čas od času vyprat a bát se toho nemusíte ani u péřových. I tady platí, schválně se podívejte na štítek výrobku, nejspíše v něm praní bude uvedeno včetně doporučené teploty.

Pokud jde o péřové polštáře, novější pračky na ně mají speciální programy. Případně použijte program na jemné prádlo při teplotě nejvýše 40 °C, ideálně s pracím prostředkem určeným na peří. Nechte je v pračce dobře vymáchat a během sušení je několikrát načechrejte, do sušičky je dávejte s kuličkami určenými k načechrávání prádla. Podobně lze vyprat i peřiny, jen to chce dostatečně velkokapacitní pračku.

Pozor, polštáře z pevné paměťové pěny se prát nesmí.

6. Plyšové hračky

Nemá smysl bát se praní plyšáků z obavy před poškozením, většina z nich to velmi dobře vydrží.  A vzhledem k tomu, kolik se v nich podle studie drží choroboplodných zárodků či alergenů, je to rozhodně vhodné.

Stačí dodržovat pár pravidel - dejte je prát v povlaku na polštář nebo síťovaném sáčku, perte je ve studené vodě a na jemný cyklus. Při sušení je načechrávejte podobně jako polštáře, pro většinu z nich je sušení na vzduchu lepší než sušička.

7. Předložky, koberečky, podložky

Koupelnové koberečky nejspíše perete, ale klidně s nimi do pračky strčte i protiskluzové podložky používané ve vaně nebo ve sprchovém koutě, stačí je pak prostě nechat uschnout nebo rovnou znovu použít. Vydrží i poměrně teplou vodu.

Podobně se dají prát i gumové koberečky z auta nebo pěnové podložky pod myš.

Podívejte se, jak si vyrobit domácí svíčku:

8. Jógová karimatka

Podložka na jógu nemusí být na první pohled viditelně moc špinavá, ale věřte tomu, že už si jen nepamatujete původní barvu. Navíc nejde jen o špínu, ale také o pot - vyperte ji čas od času s několika ručníky pomocí jemného pracího cyklu.

9. Sportovní vybavení

Nákolenky, rukavice, čepice, chrániče holení, loketní chrániče a různé látkové opasky vložte do síťovaného sáčku a vyperte pomocí jemného pracího cyklu. Perte nejvíce na 40, lépe na 30 stupňů, jinak by se mohly poškodit elastické části nebo suché zipy.

10. Batohy nebo školní tašky

Bez obav se pusťte do praní zavazadel vyrobených z materiálů jako plátno, umělá látka nebo vinyl. Opatrnější buďte u batohů s nepromokavou úpravou, tam sáhněte po speciálním pracím prostředku na outdoorové oblečení a držte se návodu. Pokud batoh vydává nepříjemný zápach, přidejte do pracího cyklu ocet a sušte jej na slunci.

Tip navíc: Hoďte do pračky také psí nebo kočičí obojky a vodítka, v síťovaném sáčku.

Zdroje: www.goodhousekeeping.comcoronetequipment.comwww.architecturaldigest.in

Sdílejte článek

Přečtěte si také