Není chalupa jako chalupa: Jana Švandová má moderní dům, Jiřina Bohdalová tradiční roubenku

Léto je časem chataření a chalupaření. Chatu nebo chalupu vlastní okolo půl milionu Čechů. Každému se líbí něco jiného, někdo dává přednost staré chaloupce, jiný zase preferuje moderní venkovské sídlo. A nejinak jsou na tom i naše celebrity. Tak například herečka Jana Švandová (77) vlastní kousek od Prahy atypický dům ze dřeva a oceli, zatímco Jiřina Bohdalová (93) má tradiční roubenku v Českém ráji. Jak chalupy slavných vypadají?

Moderní chaloupka Jany Švandové

Oázou klidu herečky Jany Švandové je nesmírně zajímavá stavba ze dřeva a oceli nedaleko Prahy. Ona sama domu říká láskyplně moje chaloupka. „Dům se tomu nedá říkat, je to takový moderní styl chalupy,“  uvedla herečka pro iDNES.cz. Praktický, světlý, vzdušný a pohodlný dům je přesně to, co pro odpočinek potřebuje. Netypické venkovské sídlo je dílem jejího manžela Pavla Satorie a nizozemské architektky Saskie Fokkemy, která domu vtiskla holandský styl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Anife Vyskočilová má nejkrásnější chatu v Suchdole. Zrekonstruovala ji sama

Základem domu je ocelová konstrukce, kterou pokrývá dřevo, izolace a sádrokarton. Jak  jsme psali na našem webu, nejzajímavější na domě je, že se v něm chodí kolem dokola z obývacího pokoje s kuchyňským koutem do ložnice a koupelny. Koupelna je také průchozí a nemá dveře. Kolem dokola jsou také okna bez závěsů nebo žaluzií, která zajišťují dostatek světla.

Zajímavými designérskými prvky interiéru jsou železné sloupy natřené na černo či různé kovové vzpruhy. Ve spojení s převládající šedou barvou působí na první pohled trochu studeně, ale teplejší ráz chalupy zajišťuje dřevěná podlaha a barevné veselé doplňky.

Velký pozemek okolo domu je upravený a plný rostlin. Jana Švandová se netají tím, že zahradu vytvořil profesionální zahradník tak, aby se o ni nemusela příliš starat. Roste v ní spousta keřů a stromů, kterým se daří v chladnější a větrnější oblasti, veranda je obrostlá pnoucími rostlinami. „Občas si koupím nějakou kytičku, ale jediné, co pěstuju, jsou bylinky. Nechci se stát otrokem zahrady… a nakonec ani chalupy. Někdo to má rád, já mám ale chalupu k tomu, abych si odpočinula,“  přiznala pro Jana Švandová.

PŘEČTĚTE SI: Jiří Bartoška má úžasnou chalupu s výhledem do přírody. Jen kousek od Karlových Varů

U chalupy je i bazén. Není sice moc velký, ale když nestačí pár temp, pomůže protiproud. Bez vody si život snad ani neumí představit. Pochopitelně. Jana Švandová je totiž narozená ve znamení  Raka, takže voda je pro ni opravdu nezbytnou záležitostí.

Tradiční roubenka Jiřiny Bohdalové

Herečka Jiřina Bohdalová má své milované odpočinkové místo v tradiční roubence v Českém ráji. Už od útlého dětství byla oblíbená herečka zvyklá jezdit s rodiči na chatu, takže s chalupařením má celoživotní zkušenosti. A tak není divu, že jí život v přírodě přirostl k srdci. Po několika marných pokusech pořídit si vlastní chalupu, se jí nakonec podařilo objevit v nádherném kraji pod Kozákovem na Semilsku bývalou hájovnu. Tohle kouzelné místo se stalo jejím druhým domovem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Martina Pártlová si splnila sen. Z ruiny vybudovala chalupu ve stylu anglického venkova

Oblíbená herečka staré roubené staveni uprostřed přírody postupně zvelebovala a dnes její chalupa vypadá jako z nějaké klasické české pohádky.  Roubenka zaujme na první pohled. Bílé proužky na tmavém podkladu v kombinaci s bělostnými okny působí, jako kdyby dům někdo namaloval. Patří k ní rozlehlá zahrada, v níž nechybí ani bazén, takže si tu herečka může naplno užívat klidu a soukromí.

Sedět nebo ležet s nohama nahoře, na to herečku neužije. Jakmile na chalupu přijede, pracuje od rána do večera, pořád musí být v pohybu. A když ji přijede navštívit dcera Simona Stašová nebo vnuci, každého zaúkoluje a musí pomáhat. Naštěstí se jí nikdo z rodiny nedovolí vzdorovat.

„Chalupu miluju. Mám to tam moc ráda. Je to opravdový ráj. Jak můžu, jedu tam. Nádherná příroda, mám tam klid a pohodu. A když přijedou vnuci nebo kamarádi, tak navařím a je nám dobře,“ prozradila Jiřina Bohdalová CNN Prima NEWS.

Zdroje: blesk.cz, idnes.czcnn.iprima.czzeny.iprima.cz


Přečtěte si také