Trendy

28. června 2024 15:20

Lenka Valjentová

O víkendu bude hic a počasí bude lákat k vodě. Při koupání dejte pozor nejen na sinice

Je před námi první prázdninový víkend. Jaký bude? Budou panovat vysoké teploty, mohou dosáhnout až tropických 34 °C! V neděli ale postupně dorazí studená fronta, která ukončí příliv velmi teplého vzduchu. Změnu budou v neděli doprovázet bouřky, které mohou být i velmi silné. Poslední dny června tak budou lákat k vodě. Při koupání ve volné přírodě na nás číhá řada nebezpečí, proto vám poradíme, na co si dát pozor a jak se dozvíte, kde platí zákaz koupání.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) počasí nás během soboty 29. června přechodně ovlivní výběžek vyššího tlaku vzduchu od jihu. V neděli ale bude přes střední Evropu postupovat k severovýchodu tlaková níže a s ní spojená studená fronta ukončí příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu.

Na začátku prvního prázdninového týdne pak bude počasí u nás ovlivňovat brázda nižšího tlaku vzduchu od severu.  V pondělí se mírně ochladí, a to na 21 až 25 °C. Obloha bude převážně oblačná, na většině území se očekává občasný déšť nebo přeháňky.

  • V sobotu bude obloha jasná až polojasná, večer na západě až oblačná. Při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C, nejvyšší denní teploty 29 až 34 °C. Slabý proměnlivý nebo východní až jihovýchodní vítr do 4 m/s bude zvolna zesilovat na mírný 2 až 6 m/s.
  • Neděle bude zpočátku polojasná až oblačná, od západu postupně začne přibývat oblačnost a na většině území se objeví přeháňky, místy bouřky, místy i velmi silné.  Nejnižší noční teploty 22 až 18 °C. Nejvyšší denní teploty 29 až 34 °C, na západě kolem 27 °C. Mírný, ve východní polovině území přechodně čerstvý jihovýchodní až jižní vítr 4 až 8 m/s s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h) se bude měnit na západní až severozápadní.
  • Kvůli vysokým teplotám a bouřkám mohou být vyhlášeny výstrahy.

Podívejte se na víkendovou předpověď meteorologů:

Nebezpečí při koupání v přírodě

Letní počasí nás láká ven do přírody k vodě. Při koupání ve volné přírodě na nás číhá řada nebezpečí, ale pokud o nich víme, můžeme se jim z větší části vyhnout. Vodní nádrže, rybníky a biotopy poskytují ve dnech vysokých teplot vzduchu příjemné osvěžení, nicméně je potřeba bedlivě sledovat kvalitu vody a výstrahy meteorologů v případě hrozících bouřek.

Podle Státního zdravotního ústavu mohou zdravotní problémy způsobit samotné vysoké teploty a UV záření, nejcitlivější skupinou jsou kojenci, malé děti, staří lidé, obézní jedinci a osoby s onemocněním srdce a oběhové soustavy.

NENECHTE SI UJÍT: Sinice vs. řasy. Za osvěžení v kvetoucí vodě můžete zaplatit vyrážkou i zvracením

Na mnoha našich přírodních koupalištích dochází v létě k znečištění vody, zejména k masovému rozvoji sinic. Znečištěná voda představuje zdravotní riziko, koupání v sinicemi znečištěné vodě nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabenou imunitou. Sinice  mohou být příčinou různých infekčních onemocnění. V některých koupacích vodách může u koupajících se objevit cerkáriová dermatitida, která se projevuje intenzivně svědícími skvrnami, puchýři a zarudnutím kůže.

Jak zjistit aktuální kvalitu vody

Stav rybníků, biotopů a přírodních nádrží u nás pravidelně sledují krajské hygienické stanice. Aktuální přehled kvality vody najdete na webu Ministerstva zdravotnictví, podrobné informace o jednotlivých lokalitách včetně aktuálního hodnocení můžete nalézt na stránkách příslušných krajských hygienických stanic.

Na stránkách Koupací vody se dozvíte aktuální informace, jestli je voda v nádrži, kam se chystáte vyrazit, bezpečná, nevhodná nebo je v ní zákaz koupání. Aktuálně byste se měli vyhnout rybníku Dlouhý u Lanškrouna, kde platí zákaz koupání kvůli nadměrnému výskytu sinic. Na některých rekreačních lokalitách bylo zaznamenáno zhoršení kvality vody, jedná se například o vodní nádrž Lipno – lokalita pláž Lipno nad Vltavou či vodní nádrž Orlík.

Největší nebezpečí ale není spojeno s jakostí vody. Úskalím při koupání jsou především úrazy, každý rok při vodní rekreaci se  řada lidí utopí nebo utrpí vážná zranění. Jak se tomu dá předejít?

  • Nechoďte se koupat sami. Nikdy nevíte, co se může stát.
  • Do vody nechoďte těsně po jídle – to znamená s plným žaludkem. Po konzumaci většího množství jídla počkejte minimálně jednu hodinu. Nepijte alkohol.
  • Neplavte do blízkosti plavidel a plavební dráhy, po které jezdí lodě a čluny.
  • Nechoďte plavat, když jste unavení nebo rozpálení.
  • Neplavte a neskákejte do vody tam, kde to neznáte a nemůžete vidět, co je pod hladinou. Mohli byste se zranit, mít trvalé následky nebo se dokonce zabít o pahýl stromu či výčnělek skály.
  • Více najdete na  stránkách Vodní záchranné služby Českého červeného kříže.

Mrkněte na reportáž CNN Prima NEWS, kde je kvalitní voda na koupání a kde si naopak dát pozor:

Zdroje: chmi.czszu. czmzcr.czkoupacivody.cz,  vzs-jablonec.cz


Přečtěte si také