Bydlení

12. března 2023 07:00

Simona Sedláčková

Oblečte svůj domov do jarních barev a nechejte ho rozkvést

V dnešních moderních bytech a domech velmi často převládají bílé a šedé barvy nebo odstíny světlého dřeva. Prostory tak působí lehkým a vzdušným dojmem, ale mají ještě jednu velkou výhodu. Podle momentálních nálad v nich můžete, alespoň jednou za čas, snadno měnit doplňkové barvy. A teď jsou na řadě barvy slunce a jasné oblohy.

Pokud máte pocit, že v posledních letech bývá během nejchladnějšího ročního období jen málo slunečných dnů a už vás na sklonku zimy trochu unavuje šedivá obloha, tak si slunce a jeho zářivě žluté tóny nastěhujte do bytu! Přidejte i odstíny jasné oblohy a uvidíte, jak se vám zvedne nálada. Letos vás prostě jarní únava nedostane do kolen!

Dopřejte si v bytě barvy jara

Také jste propadli kouzlu moderně vzdušně zařízeného bytu, s bílými nebo šedými stěnami a světlým nábytkem? Takový prostor má jedno velké nesporné plus. Čas od času si domů můžete pořídit několik barevných doplňků a celý byt se úplně promění. Tak se vydejte pro dva tři žluté polštáře nebo lehkou deku a pohoďte je na sedací křesla či pohovku.

V dnešní době, kdy už není podle bytových designérů nutné, aby všechny židle u stolu byly stejné, si můžete dopřát i takovou radost, jakou bude vesele barevná židle nebo křesílko.

Radost si můžete udělat i podobnou taburetkou, nebo jak se hezky česky říká, dopřejte si barevný bobek pod nohy.

Cenově výhodné řešení

Pokud nechcete za barevnou proměnu bytu utrácet zbytečně velké peníze, tak si dopřejte alespoň barevný hrnek nebo talířek, nové prostírání na stůl či krásně barevnou vázu.

A nezapomeňte ani na vonné svíčky. Na trhu je najdete v tolika barevných i voňavých provedeních, že si určitě dokážete vybrat tu pravou, která bude vašemu bytu nejlépe slušet a vám přinese i potěšení z opojné vůně.

Dopřejte si jarní květiny

Všimli jste si, jak často mívají v supermarketech malé pugétky s poupátky narcisů nebo tulipánů? Na první pohled vypadají jako chudinky, kterým se ještě ani nevybarvily okvětní plátky, ale nenechte se mýlit. Jakmile je přinesete domů, do tepla a vložíte je do vody, začnou se dít přímo zázraky. Většinou do druhého dne se poupata začnou vybarvovat a rozvíjet. Tyhle květiny bývají docela levné, tak si jich můžete dopřát i větší množství.

Krásně budou vypadat i jednotlivé květy, které vložíte do zajímavě tvarovaných váziček, sklenic a lahví z obyčejného čirého skla.

Ale pokud vám nevadí květiny umělé, klidně si kupte i kytici, která vám doma vydrží na věky.

Nezapomeňte ani na truhlíky za oknem

Chvílemi už nám za okny vykukuje sluníčko, pak se zase obloha zatáhne a občas mohou padat i sněhové vločky. Otužilé macešky však zvládnou i nepříjemné rozmary předjarního počasí.

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek

Sdílejte článek

Přečtěte si také