Bydlení

17. října 2022 07:00

Simona Sedláčková

Bydlení podle světových stran. Ideální je orientace oken na východ a na západ

K příjemnému bydlení jsou nejpreferovanější místnosti orientované na východ či západ. Ovšem ne vždy si orientaci místností můžeme vybírat a pak je dobré vědět pár maličkostí dříve, než se pustíte do jejich zařizování. Jak vám mohou pomoct barvy?

Velká většina bytů je orientována buď na jednu či maximálně na dvě světové strany. Ideální je východ a západ, ale setkáváme se i s orientací na sever a jih.

Jak zařídit byt podle světových stran?

Na to, jak zařídit byt podle světových stran, neexistují žádná pravidla. Ovšem určité vodítko poskytnout lze. Odborníci doporučují řídit se vlastními pocity a především tím, o jaký typ pokoje jde. Uveďme si to na příkladu ložnice, která by měla být místem pro odpočinek a relaxaci po náročném dni.

Pokud máte ložnici na sever, není vhodné aplikovat studené barvy jako bledě modrou či zářivě bílou, ale pokoj je možné zútulnit teplejšími tóny zelené či hnědé. Pokoj mohou také oživit drobné doplňky v teplých barvách, např. červené či oranžové. Ideální jsou teple působící strukturované tapety, které jsou k dostání v nepřeberném množství vzorů a barev. Pokud máte ložnici na západ, budete v letních dnech pravděpodobně usínat s pocitem, že bez mokré osušky na hlavě neusnete. V tomto případě jsou na místě stahovací rolety, kterými zabráníte pronikání slunečních paprsků do místnosti a zahřívání vzduchu. Vybavení pokoje by mělo být vzdušné, barvy lehké a studenější. Vhodná je fialová, modrá, šedá, ledová růžová apod.

Obecně však platí, že každý by měl do svého bytu či domu volit takové barvy, které odpovídají jeho přirozenému naturelu. Nenuťte se do ničeho, co vám není příjemné. Mějte také na mysli, že v bytě mnohdy nežijete sami a volba vybavení bytu i barevného ladění by měla vyhovovat všem členům domácnosti.

Nejvhodnější rozmístění pokojů a jejich barevnost

Východ

  • Vstávání s bodavými slunečními paprsky v očích nemusí být zrovna příjemné, ale snídaně u sluncem zalitého okna, to už je jiná. Místnost s okny, orientovanými na východ tedy využijte jako kuchyň, jídelnu nebo obývací pokoj, ale také jako pracovnu.
  • Kuchyně a jídelny orientované na jižní stranu jsou velmi příjemné, přesto nezapomínejte na důkladné přistínění oken.
  • Zcela nevhodná je tato místnost pro ložnici.
  • Pastelově žlutá barva patří do jídelny, ať už je orientovaná na kteroukoliv světovou stranu. Všeobecně totiž platí, že teplé barvy, které nás při jídle obklopují, dělají pokrmy alespoň pocitově chutnějšími a chladivé tóny nás od jídla spíše odrazují. Pokud tedy chcete držet dietu, modrá bude skvělá.
  • Pro sluncem prozářené místnosti jsou však všeobecně vhodné trochu chladnější tóny barev a neutrální bílá nebo šedá.

Jih

  • Jižní orientace je vhodná pro místnosti, ve kterých potřebujeme být aktivní, třeba pro pracovny. Rozhodně to nebude místnost, ve které si odpočinete. Ložnici tedy umístěte raději jinam.
  • Dětské a studentské pokoje orientované na jižní stranu mohou být zařízeny v chladně modrých tónech. Oranžová, žlutá i červená barva, spolu s ohnivým sluncem, udělá z vašich dětí nezbedné čertíky.

  • Pokud dispozice vašeho bytu neumožňují jiné řešení a ložnici musíte umístit do místnosti orientované na jih, vyberte alespoň nábytek a doplňky v takových barvách, které už na první pohled chladí. Ideální bude bílo-modrá či bílo-šedá kombinace.

Západ

  • Západní orientace je vhodná pro ložnice a dětské pokoje, ale vždy jen s kvalitními roletami či žaluziemi na oknech.
  • Pokoje, především ložnice, orientované na západ, dovolují využití trochy chladivě modré, příjemně zelené i kousek zemitě teplé hnědi na stěnách. Všeho tak akorát.

Sever

  • Místnosti orientované na sever jsou obecně nejméně příjemné pro bydlení. Je však pravda, že v takové ložnici se severní orientací budete mít klidný spánek.
  • V ložnici se severními okny se tedy určitě skvěle vyspíte, ale k velkým vášním asi povzbuzovat nebude. Zkuste přidat trochu ohnivě červené barvy na stěny či na povlečení. Správně zvolené barvy prý dokážou s naším chováním pravé divy.
  • Červená barva patří do každé kuchyně, především proto, že významně podporuje chuť k jídlu. A v severně orientovaných kuchyních či jídelnách je alespoň kousek červené, žluté či oranžové barvy skoro povinností.

  • Určitě sem neumisťujte pokoje, ve kterých potřebujete vykonávat jakoukoli aktivní činnost.
  • Tmavé místnosti orientované na sever je dobré rozzářit alespoň pomocí barev. Žluté stěny a červená sedačka? Proč ne. Nebojte se ani barevných koberců a dekorací. V zásadě využijte všech teplých barev a vyhněte se těm chladivým.

Zdroj: https://www.vitalitazdravi.cz/styl-moda/domov-a-bydleni/766-barvy-v-byte-jak-funguji-a-jak-je-pouzivat; https://www.bydlimekvalitne.cz/jak-vyzrat-na-barvy-v-byte-zakladni-pravidla-ktera-byste-meli-znat


Přečtěte si také