Méně obvyklé drobné druhy narcisů se stanou ozdobou vaší skalky

Většinu skalkových záhonů zdobí na jaře i nejrůznější cibuloviny. Kromě drobných krokusů, sněženek nebo bledulek můžete zvolit i miniaturní druhy narcisů. Často jsou to druhy botanické, tedy původní. Bývají vysoké jen okolo 15 cm a velmi časně kvetou.

Narcisy si půdu nevybírají

Oblíbené cibuloviny, narcisy, nejsou nijak náročné na kvalitu půdy ani umístění. Nejlépe se jim však daří na slunci nebo ve světlém polostínu, v dobře propustné, vlhčí půdě s neutrální nebo mírně zásaditou půdní reakcí. Výborně se jim bude dařit stejně na záhonech jako v trávníku nebo na skalce. Cibulky nízkých skalničkových narcisů se vysazují na podzim do hloubky asi 10 cm pod povrch půdy.

Narcis skalkový (Narcissus canaliculatus)

Od března do dubna kvete nejmenší ze všech u nás pěstovaných narcisů, Narcissus canaliculatus. Dorůstá do výšky pouhých 10 cm a vykvétá drobnými, světlounce krémovými až žlutými květy s výrazně žlutou pakorunkou. Pěstuje se velmi snadno mezi skalničkami nebo jako obruba záhonů, ale klidně i v nádobách. Na zimu je vhodné, přikrýt tento narcis chvojím, jen je potřeba kryt odstranit včas, ještě před kvetením, aby později nedocházelo z poškození květů.

Narcissus rupicola

Dorůstá do výšky 10–12 cm a vykvétá mnohem později, až v květnu, kouzelnými, zářivě žlutými květy. Je trochu choulostivý na přemokření, vyžaduje dobrou drenáž, a je proto velmi vhodný k pěstování na skalkách.

Narcis cyklámenový (Narcissus cyclamineus)

V březnu vykvétá i 10–15 cm vysoký narcis cyklámenový. Z každé cibulky vykvétá většinou jen jeden zářivě žlutý květ. A několik čárkovitých listů.

Narcissus bulbocodium či Corbularia bulbocodium

Tento druh narcisů byl nově zařazen do samostatného rodu, ve kterém je jen sám jediným druhem. Na první pohled se od běžných narcisů dost liší. Z drobné cibulky vyrůstají čárkovité listy často už na podzim a na jaře vyrůstá 15–25 cm vysoký stvol, který nese jediný květ. Květ je ostře citronově žlutý s mohutnou pakorunkou a naopak velmi drobnými a úzkými korunními cípky.

Zdroj: https://www.atlasrostlin.cz/kvetiny/narcisy-skalkove; https://www.zahrada-centrum.cz/clanky/652-pestujeme-narcisy

Sdílejte článek

Přečtěte si také