Opletník není svlačec, i když se mu velmi podobá. Můžete ho sami pěstovat

Opletníky najdete i v naší přírodě a možná je mylně považujete za mnohem známější svlačce. Zajímavý je především opletník břečťanovitý, který se neznámým způsobem dostal do naší volné přírody, ale pěstovat ho můžete i v okrasné zahradě. Květy jeho plnokvěté formy připomínají malé růžičky.

Opletníky jsou vytrvalé, pravotočivě ovíjivé rostliny, které rostou nejčastěji v mírném a subtropickém pásu na obou zemských polokoulích. Původně patřily do rodu svlačcovitých, ale díky dvěma listencům, které mají pod květem, byly zařazeny do rodu samostatného. Rod zahrnuje asi 25 druhů, z nichž 3 rostou i u nás, ve středoevropských podmínkách.

Opletník břečťanovitý (Calystegia hederacea)

Na našich zahradách se nejčastěji pěstuje opletník břečťanovitý, který původně patřil mezi exotické druhy a do střední Evropy byl pouze zavlečen. Způsob, jakým se k nám dostal, není úplně objasněn, ale pravděpodobně přicestoval kousek oddenku spolu s bramborami, teprve ve druhé polovině 20. století. Uvádí se, že k nám přicestoval z Ameriky, ale ani tam se nejedná o původní rostliny. Původně se opletník břečťanovitý vyskytoval ve východní a jižní Asii a v severní Africe.

Opletník břečťanovitý je až 3 m dlouhá rostlina s ovíjivou lodyhou. Větší, trojúhelníkovitě střelovité listy na první pohled připomínají listy břečťanu a nálevkovité, světle růžové nebo bílé květy bývají až 4 cm velké.

Rostliny vykvétají od července do října, ale ani opylené květy nevytvářejí plodná semena, a to dokonce ani ty, které rostou ve své původní domovině. Opletník se rozmnožuje pouze oddenky.

Okrasný opletník na zahradě

Vytrvalý opletník můžete pěstovat i ve větším květináči na terase, ale nejlépe se mu bude dařit přímo v zemi, v dobře vyhnojené půdě s kompostem nebo kravským hnojem. Opletník pěkně poroste na slunném místě a se střední zálivkou. Na jaře opletník seřízněte až k zemi. Zahradní kultivar opletníku 'Flore Pleno' je plnokvětý.

Opletník plotní (Calystegia sepium)

Náš původní druh opletníku najdete nejčastěji ovinutý na plotech zahrad nebo na křovinách, především v místech s vlhčí půdou, na slunci i v polostínu. Vykvétá od června do září bílými květy velkými 5–7 cm.

Jedná se o léčivku, která se používá jako projímadlo, má také močopudné účinky a působí na snížení horečky.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Opletn%C3%ADk_b%C5%99e%C4%8D%C5%A5anovit%C3%BD; https://www.atlasrostlin.cz/popinave-rostliny/opletnik-plotni;

Sdílejte článek
Štítky květ jaro květináč kompost střední Evropa trvalka břečťan popínavá Severní Afrika chlévský hnůj svlačec opletník Opletník plotní Calystegia Opletník břečťanovitý

Přečtěte si také