Nenáročné trvalky pro víkendovou zahradu, které nevyžadují moc péče

Právě nastalo to blažené období roku, kdy se většina šťastných majitelů chat a chalup nadšeně věnuje zahradničení. U mnohých však s postupujícím časem nadšení opadá, a z původně zapáleného zahrádkáře se může stát zahrádkář z povinnosti. A tady je každá rada drahá! Co dělat?

Nutit se za každou cenu pečovat o záhony, aby se na nich neusadil plevel, nemá smysl. Zahrada a pěstování květin má přinášet především radost. Většina květin však dlouho nátlaku plevelů odolávat nedokáže a bez pravidelné péče se ze záhonů potichu vytratí.

Naše rada? Vysaďte nenáročné trvalky, jen tak, klidně přímo do trávníku a záhony zrušte.

Mluvíme tu o květinách, které i po dlouhé roky dokážou zdárně růst i kvést a perfektně vyčištěné záhony od plevelů k životu nevyžadují. Určitě už jste si všimli, že i v opuštěných zahradách vykvétají květiny, které se nezaleknou ani vysoké trávy.

Inspiraci můžete hledat i na starých hřbitovech. I tam se najdou rostliny, které po dlouhé roky rozkvétají, i když o ně nikdo už dávno nepečuje. Někdy se dokonce nenápadně stěhují, protože původní, mateční rostlina odumřela, ale stačila se vysemenit a zanechat po sobě potomky.

Další nenáročné a otužilé trvalky můžeme potkat i ve volné přírodě. Pro naši původní květenu to sice není vždy dobrá zpráva, protože trvalky uniklé ze zahrad ji mohou ohrožovat, ale pro nás je to znamení, že tyto květiny nevyžadují téměř žádnou péči. A proto se do zahrady pro nenadšené zahrádkáře výborně hodí.

Rostliny pro stinná zahradní zákoutí

Místa, o která se opravdu nechcete na zahradě starat, osaďte půdopokryvnými rostlinami, jako jsou například barvínek menší (Vinca minor), konvalinka (Convallaria majalis) nebo kopytník evropský (Asarum europaeum). Na okrajích trávníků se bude dařit bohyškám neboli hostám (Hosta) i bergeniím (Bergenia). Přímo do trávníku vysaďte udatnu lesní (Aruncus dioicus).

Rostliny na slunce i do polostínu

Naprosto nenáročné a dlouhověké trvalky, které mohou pokrýt celé záhony, o které už se nechcete starat, jsou rožec plstnatý (Cerastium tomentosum), plamenka šídlovitá (Phlox subulata) nebo netřesk (Sempervivum). Pokud hledáte rostlinu vyšší, pak se vám možná zalíbí vrbina tečkovaná (Lysimachia punctata) nebo plamenka latnatá (Phlox paniculata).

Do rohů zahrady, kde se třeba nedaří ani trávníku, můžete vysadit půdopokryvný pitulník žlutý (Galeobdolon luteum).

Na okraje trávníků můžete vysadit orlíček obecný (Aquilegia vulgaris), který se bude volně šířit samovýsevem. Původní rostlina za pár let sice odumře, ale zanechá spoustu potomků. A stejně se budou chovat například chrpy (Centaurea) nebo pomněnky lesní (Myosotis sylvatica).

Přímo do trávníků, který jim nijak neuškodí, vysaďte na jaře kvetoucí pivoňky (Paeonia officinalis) nebo pozdější denivky (Hemerocallis fulva), zlatobýl kanadský (Solidago canadensis), vratič obecný (tanacetum vulgare) nebo lupiny (Lupus).

Na podzim zahrada může rozkvést mnoha fialovými i růžovými odstíny podzimních aster (Aster sp.)

Zdroj: https://pereny.org/trendy-dlouhovekych-peren-v-novych-kompozicich/; https://www.modernizahrada.com/trvalky-na-zahradu-10-nenarocnych-trvalek-pro-kazdou-zahradu/

Sdílejte článek
Štítky zahrada trvalky květiny trávník záhon plevel trvalka nenáročné dlouhověké zahrada pro lenochy vratič obecný kopytník evropský pomněnka lesní zlatobýl kanadský

Přečtěte si také