Naše tipy

22. května 2024 08:00

redakce Prima Living

Oslavte příchod léta s červnovými Vychytávkami Ládi Hrušky

Léto už klepe na dveře, a tudíž nastal ideální čas oprášit náčiní a pustit se do grilování. S našimi vychytávkami a voňavými recepty se na vaší zahradní party budou všem dělat boule za ušima. A nejen to! S pomocí našich nápadů připravíte na rozpálenou letní sezónu nejen zahradu, ale ukážeme vám, jak si zpříjemnit horké měsíce i uvnitř.

Konec vyhazování! Máte doma slamák, který už neunosíte, ale je vám líto ho vyhodit? Jarní úklid šatníku nemusí vždy znamenat definitivní loučení. Ukážeme vám, že i starý slamák může dělat parádu. A u oblečení nekončíme.

I kutilové si přijdou na své, když je naučíme, jak z topného bezového dřeva či starých palet vyrobit krásné a praktické věci domů a na zahradu. Pro ty z vás, kteří chtějí svému domovu vdechnout nový život, jsme připravili šikovné renovace starého nábytku, takže žádný kus nezůstane ležet ladem.

Pro milovníky zvířat vyrobíme pítko pro ptáčky z truhlíků, které v zahradě probudí k život. Odpočinek na zahradě vám může zpříjemnit elegantní zahradní umyvadlo.

NENECHTE SI UJÍT: Pítka v zahradě: Osvěžení pro ptáky a drobná zvířata v horkém létě

A pokud stavíte nebo rekonstruujete dům, dáme vám účinné rady, abyste se v novém domově cítili co nejlépe, a obohatíme vás o vychytávky, jak ušetřit za energie.

V tradičních Radách a tipech podle kalendáře prozradíme, jak účinně bojovat proti plísním, jak postupovat při letnění pokojových rostlin a jak se správně starat o rajčata, abyste se mohli těšit z co největší sklizně.

Rady do zahrady

V dnešní době je na trhu široká škála nádob, mulčů a substrátů, které zajišťují zdravý růst rostlin. Vysvětlíme si, jaké druhy zeminy se hodí právě pro vaše potřeby. A víte, kolik vody potřebuje která rostlina? Pokud si zatím nejste jistí, nezoufejte! S pomocí našich rad se z vás za pár minut stanou efektivní zahradníci, kteří šetří vodu i vlastní kapsu.

Také se dozvíte, jak přivést k dokonalosti svůj trávník, aby se zelenal i v letních měsících. A aby toho nebylo málo, naučíme vás, jak šetrně bojovat se škůdci a jak snadno a šikovně vypěstovat křehký salát, sladký meloun i náročnou rebarboru.

INSPIRUJTE SE: Nebojte se cukrových melounů. Pěstují se podobně jako okurky, dozrávají dřív než melouny vodní

Recepty pro mlsné jazýčky

Tradičně jsme mysleli i na milovníky jídla. Všechny sladké jazýčky ohromí naše svěží kokosové řezy a domácí zmrzlina, která je perfektní pochoutkou pro horké letní dny. Na pánvi si také společně osmahneme kotlety a umícháme výtečný hráškový relish beze ztrát! Neotřelou pochoutkou nejen pro vaše hosty se stanou také slané větrníky. A na stolech samozřejmě nesmějí chybět chlebíčky. Společně si proto připravíme barevné zeleninové pomazánky. Naše vynikající kuřecí roláda plněná smaženicí pro změnu nadchne každého, kdo miluje houby.

Vše o grilování

Láďova oblíbená letní disciplína je jednoznačně grilování. Pokud to máte stejně, nechte se inspirovat recepty na kuřecí špízy, tzatziki, burger, vepřová žebra v zázvorové marinádě a v neposlední řadě tradiční čevapčiči. A pokud hledáte před začátkem grilovací sezóny kutilskou výzvu, ukážeme vám, že se i starý bojler dokáže přeměnit na supergril!

A jestliže vám dorazí na party nečekaný host navíc, máme pro vás šikovné řešení, jak z obyčejného špalku vyrobit pohodlné sedátko či jak ze staré postele vytvořit romantickou lavičku jako vystřiženou z babiččina dvorku!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kopřiva zastavuje vypadávání vlasů, vrací jim přirozený lesk a omezuje vznik lupů

Kosmetické okénko

Kutilové, máte ze vší té práce suché a drsné ruce? Nemusíte pokaždé utrácet peníze za drahou kosmetiku. Někdy stačí zalovit ve spíži a v lednici, abyste se opět cítili ve své kůži. Pro hladké ruce a husté vlasy si vyrobíme vlastní přírodní kosmetiku.

Svět zvířat

V našich Vychytávkách se každý něco naučí, dokonce i mazlíčci, velcí i malí. Poradíme páníčkům, jak na výcvikovou metodu shaping, a včelařům dáme rady a tipy, jak na správnou jarní péči o jejich včely.

To vše, a ještě mnohem víc, na vás čeká v novém čísle časopisu Prima vychytávky. Kromě toho nejlepšího z pořadů Vychytávky Ládi Hrušky, Receptář prima nápadů a Libovky Pepy Libického nabídne top nápady, které se vám budou určitě hodit.

Časopis za pouhých 39 Kč najdete na všech novinových stáncích nebo přímo ve své schránce jako předplatné na rok 2024 ZDE.


Přečtěte si také