Zahrada

8. července 2023 06:00

Simona Sedláčková

Pítka v zahradě: Osvěžení pro ptáky a drobná zvířata v horkém létě

Stále teplejší počasí má za následek vysychání přirozených zdrojů vody pro ptáky a divoká zvířata. Nedocenitelnou hodnotu proto mají podle odborníků zahradní pítka. Kromě ptáků můžou přilákat i další drobné živočichy, jako jsou ježci, veverky, ještěrky a v neposlední řadě hmyz. Pítka tak podporují biodiverzitu přímo na vašem pozemku!

Jaké pítko vybrat?

Pítko přirozeně musí být z materiálu, který je vhodný pro venkovní použití. Vhodná je například keramická hlína vypálená na vysokou teplotu, která může zůstat venku celoročně. Pítka mohou být v podobě misky, kterou jednoduše položíte do zahrady, některá lze zavěsit třeba na strom, jiná upevníte na dřevěnou tyč a zapíchnete do země. Záleží také, kolik peněz chcete investovat – pokud využijete misku, kterou už máte doma, nemusí pítko stát vůbec nic. Dekorativní pítka pak stojí od pár stokorun až po umělecká díla v hodnotě několika tisíc.

Kam pítko umístit?

Pokud chcete nalákat hlavně ptáčky, pítko by mělo být mělké a široké, aby se ptáci mohli bezpečně napít a koupat. Umístěte ho do vyvýšeného prostoru, kde se budou cítit bezpečně a budou mít dobrý výhled do okolí. Pro ježky naopak musí být pítko snadno dostupné u země. Do pítka pro hmyz a malé živočichy, jako například ještěrky nebo myši, můžete dát kamínky, aby se na ně mohli při pití usadit. Pokud pítko umístíte poblíž kvetoucích rostlin, vytvoříte dokonalou oázu pro všechny opylovače. Pítko by vždy mělo být v polostínu, aby se voda tolik neohřívala.

Jak se o pítko starat?

Péče o zahradní pítko nedá moc práce. Je ale důležité zvířátkům čas od času měnit vodu za čerstvou, aby se zabránilo růstu řas a bakterií. Obecně se doporučuje jednou týdně, záleží ale na teplotě vzduchu i na tom, kolik návštěvníků vaše pítko využívá. Platí, že v menší nádobě se voda dříve ohřívá a kazí. Vodu vyměňte, pokud si všimnete, že je znečištěná například ptačím trusem, když zapáchá nebo změnila barvu. Čas od času je vhodné pítko také vyčistit kartáčkem, aby se odstranily nečistoty, které mohou vodu kontaminovat.

Co s pítkem v zimě?

I když pítka pro venkovní využití jsou vyrobena z mrazuvzdorného materiálu, v zimě do keramických pítek vodu nedávejte, mohla by vlivem rozpínavosti ledu prasknout. Ze stejného důvodu je lepší pítko dát pod střechu. Můžete pro změnu do pítka nasypat zrní a proměnit ho v krmítko.

Pomocí zahradního pítka můžete na vaši zahradu pozvat živočichy, kteří by k vám jinak možná ani nezabloudili. Za odměnu pak můžete pozorovat jejich veselé dovádění, když se k vám budou chodit v horkých dnech osvěžovat.

Zdroj: Fler.cz, Zelená domácnost

Sdílejte článek

Přečtěte si také