Naše tipy

26. června 2024 07:00

redakce Prima Living

Oslavte slunečné léto s Láďou Hruškou a jeho červencovými Vychytávkami

Slunce hřeje, dny se prodlužují, a to je správný čas, abychom se těšili na dary letní úrody. Díky našim Vychytávkám se stanete mistry v zavařování a s trochou šikovnosti a našimi tipy vykouzlíte na své zahradě příjemnou atmosféru.

Grilování na zahradě nikdy nebylo jednodušší a zábavnější s přenosným raketovým sporákem, který si vyrobíte svépomocí. Zároveň na něm můžete vařit a ohřívat s minimální spotřebou dřeva při maximální účinnosti. Ukážeme vám, jak si připravit sekyrkové madlo, které vám budou závidět i nejzkušenější zálesáci.

Jak zútulnit zahradu

Ať už dáváte přednost modernímu designu nebo romantickému nádechu, s trochou fantazie a našimi návody si vykouzlíte svícen, který bude ozdobou vaší zahrady po celé léto. A pokud si chcete zútulnit zahradu ještě více, můžete si vytvořit dřevěné truhlíky vhodné pro pěstování zelených bylinek či kvetoucích balkonových rostlin. Už žádné pohozené ručníky na trávě nebo na židli, během chvíle si můžete udělat originální věšák na ručníky k bazénu, který bude sloužit i jako hezká dekorace.

NENECHTE SI UJÍT: Posviťte si levandulovými svícny. Dokážou odehnat dotěrné komáry

Nápady pro sportovce

Vodácká sezóna je v plném proudu a vy si nezapomeňte před jízdou zkontrolovat své kánoe. Jestliže najdete nějakou prasklinku, která by vám mohla způsobit nepříjemnosti, neváhejte si ji s námi pomocí tří kroků opravit. A vášnivým cyklistům prozradíme, co by měli vědět o elektrokolech, než se vydají na cestu.

Módní tipy

Zapomeňte na přeplněné obchody a vyrobte si lehkou letní obuv z kůže. Budete k tomu potřebovat jen pár věcí a během chvilky si tak vytvoříte originální obuv, kterou vám bude každý závidět. Mysleli jsme i na kreativní činnosti, a jednou z nich je malování na hedvábí, které bude bavit vás i vaše děti. Navíc si z tohoto ceněného materiálu vyrobíte jedinečný módní kousek, který by v šatníku neměl chybět.

Šetrné domácí prostředky

Už vás nebaví kupovat drahé a chemické čisticí prostředky? Pak je ideální čas naučit se vyrábět si vlastní, a to z běžně dostupných surovin. Ukážeme vám několik variant domácích přípravků, které jsou šetrné k životnímu prostředí i k vaší peněžence.

DIY dekorace

Hledáte způsoby, jak oživit svůj domov? Tvoření dekorací je skvělý způsob, jak se kreativně odreagovat a strávit čas s rodinou a přáteli. Navíc váš domov bude působit ještě útulněji a osobněji.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zopakujme si pravidla správného zalévání aneb Jak chránit rostliny před horkem a suchem

Rady do zahrady

Tradiční Rady a tipy podle kalendáře nám prozradí, na co si dát pozor u pěstování růží a levandulí, jak se zbavit plevele, se kterým se potýká každý zahrádkář, a jak na ovoce, zeleninu a bylinky. Pokud hledáte oživení své zahrady, ukážeme si, jaké rostliny by byly na pěstování nejvhodnější. Zároveň si povíme, na co vzít zřetel, abychom měli krásný udržovaný trávník, jak se vypořádat se škůdci, kteří se nám dostanou do skleníku, a jak snadné je zavlažování rostlin v období sucha.

Letní recepty

Nezapomínáme ani na milovníky sladkého a slaného jídla. Vzpomínky na dětství v nás vzbudí krupicový pohár, pro návštěvu můžete nachystat jako lehkou tečku ke kávě šlehačkovou buchtu. A pokud vám zbyly banány, udělejte si k snídani banánové lívanečky, které vás zasytí na celé dopoledne. Milovníci piva nepohrdnou lahodným pivním sendvičem nebo si mohou přichystat grilovanou zauzenou melounovou šunku.

Co s vlastní zeleninou?

V dnešní době čím dál více lidí pěstuje zeleninu. Jedním z kroků pro uchovávání zeleniny je zavařování, a proto si připravíme pár variant do spíže, které se vždy budou hodit. Ze zeleniny si můžeme připravit i fantastický slaný zeleninový koláč, kterým žádná návštěva nepohrdne. Anebo výborné zeleninové lečo na zimu, brokolicové fit chipsy, čajotové bramboráky či celerové smaženky.

Příroda nám odjakživa nabízela bohatou paletu darů, které můžeme využít pro udržení zdraví a vitality. Svět rostlin má nepřeberné množství druhů, které se vyznačují léčivými účinky, a my vám ukážeme, jak je využít jako pomocníka při obtížích nebo jak z nich vyrobit lahodný sirup.

PŘEČTĚTE SI: Na co si dát pozor při cestování se psem na dovolenou do zahraničí

Na dovolenou s domácím mazlíčkem

Dovolená se blíží a vy nechcete nechat svého domácího mazlíčka doma samotného? Tak ho vezměte s sebou! Poradíme vám, co je při cestování se svým čtyřnohým kamarádem potřeba, a zároveň vám ukážeme triky, jak ho zabavit. V našich Vychytávkách se každý něco dozví, třeba jak zabezpečit svůj domov, anebo si osvěží, co je potřeba k bezpečné jízdě motoristů vyrážejících na prázdniny.

Nové číslo časopisu Prima vychytávky vám kromě toho nejlepšího z pořadů Vychytávky Ládi Hrušky, Receptář prima nápadů a Libovky Pepy Libického nabídne nové letní dvoučíslo za pouhých 42 Kč. Časopis najdete na všech novinových stáncích nebo přímo ve své schránce jako předplatné na rok 2024 ZDE.

Zdroj: FTV Prima


Přečtěte si také