Bydlení

2. března 2023 10:15

Komerční sdělení

Osvětlení do koupelny podle aktuálních trendů

Jak mít zařízenou koupelnu v souladu s nejnovějšími trendy? Přinášíme vám tipy na moderní osvětlení, které je funkční a vaši koupelnu dokonale rozsvítí. Co bude letos in, jaké styly se vrátily do módy a co musíte mít i ve své koupelně? Připravte se na výběr toho nejlepšího.

Kritéria výběru osvětlení do koupelny

Osvětlení do koupelny musí splňovat určitá kritéria. Jaká?

  • Samozřejmě musí být odolné vůči vodě a vlhkosti.
  • Koupelnové světlo by mělo být také praktické.
  • Pokud se nachází přímo nad sprchovým koutem, nemělo by být příliš velké, aby vám nepřekáželo při sprchování.
  • Barva osvětlení u zrcadla by měla být v odstínech studené bílé. Tak totiž dosáhnete dokonalé iluze denního světla. Naopak pro lepší odpočinek a navození té správné atmosféry si k blízkosti vany pořiďte osvětlení v teplejších tónech.

Moderní LED pásky

Víte, jak můžete jednoduše zvýraznit kout v koupelně? Tím, že do něj umístíte LED pásky. Jsou moderní, elegantní a můžete je aplikovat opravdu kamkoliv – pod vanu, vedle umyvadla, pod skříň či třeba okolo sprchového koutu. Při instalaci LED pásků ovšem nezapomínejte hlavně na bezpečnost a zajistěte je proti vodě. Zapomínat samozřejmě nesmíme ani na podhledy. Máte-li ve své koupelně místo, kam by se dalo aplikovat podhledové světlo, neváhejte.

Nechte váš sprchový kout zazářit

Nebojíte se barev a chcete, aby sprchový kout opravdu vynikl? Aktuální koupelnové trendy fandí barvám. To se netýká pouze obkladů a dlažby, ale také světel. Obzvlášť populární je umístění barevných světel přímo do sprchového koutu, a to jak v podobě odolných světel, která jsou zapuštěna do stropu, tak také s použitím voděodolných LED pásků, o kterých jsme se již zmínili výše, po obvodu sprchového koutu.

Jedno světlo nestačí

Nejedná se ani tak o trend, jako o univerzální pravidlo – jedno světlo do koupelny je zkrátka málo. Právě pomocí světel totiž můžete v koupelně kouzlit a vytvořit tak prostor podle vašich představ. Jedno světlo patří samozřejmě k zrcadlu, které je nad umyvadlem, další by mělo osvětlovat sprchový kout, případně vanu, praktická jsou také světla ve skříňkách, zejména pokud jsou hluboké a mohou být nepřehledné. Zapomínat bychom neměli ani na minimálně jedno stropní světlo.

Rostliny v koupelně mají zelenou, ale vyžadují vhodné osvětlení

Trendem se v posledních letech stala zeleň v koupelně. Pokud ovšem vaše koupelna nedisponuje oknem, je nutné dopřát rostlinám dostatek světla. Právě tehdy přijdou vhod speciální lampy určené pro rostliny. Vámi vybrané pokojové rostliny tak můžete umístit na libovolné místo v koupelně, s pomocí světel jim zařídit dostatečný přísun osvětlení a při pobytu v koupelně se radovat z přítomnosti zeleně.

Extravagantní lustry a stínidla

Ve velkých koupelnách s vysokými stropy krásně vyniknou extravagantní lustry a svítidla. Toužíte-li po tom, aby vaše koupelna působila dekadentně a chcete něčím podtrhnout netradiční barvy stěn a obkladů, právě extravagantní svítidla jsou tou správnou volbou.

Trendy koupelnovými barvami letošního roku jsou:

●        třešňová,

●        temně modrá,

●        tmavě zelená.

Ovšem stále jsou in také kombinace černé a bílé a černé a zlaté. Při volbě toho pravého lustru se držte pravidla, že čím honosněji vybavená koupelna, tím okázalejší lustr si zaslouží.

Chytré osvětlení, které mění barvy

Jsou moderní technologie vašimi nejlepšími přáteli? Nezapomínejte na ně ani ve své koupelně a na některou z poliček či skříněk si pořiďte chytré osvětlení, které dokáže měnit barvu a můžete jej pohodlně ovládat prostřednictvím svého chytrého telefonu. Žádná relaxační lázeň v pěně tak již nebude nudná. Pokud si při pobytu ve vaně rádi pouštíte filmy, dopřáváte si svačinku nebo si čtete, můžete si každou z těchto aktivit zpříjemnit osvětlením v libovolné barvě. Nezapomeňte se při nákupu chytrého osvětlení do koupelny ujistit o tom, že je voděodolné a neponičí jej vyšší vzdušná vlhkost.

Fotky a grafiky v rámečcích na stěnách

Trendy je také umění na stěnách koupelny. Kromě zdobených tapet a kachlíků s nejrůznějšími motivy se stále větší oblibě těší také grafiky a fotky v rámečcích na stěnách. Samozřejmostí je, že tyto umělecké předměty musí být voděodolné. Aby přilákaly pozornost, přistupuje se k nim stejně jako k výstavám v muzeích – k jejich zvýraznění se používá osvětlení. Tento trend je možné využít i v menších koupelnách.

Pro to, aby interiér nepůsobil přeplácaně, snažte se vyznávat minimalismus a co největší množství věcí schovejte do skříní a vyskládejte do poliček. Jen tak budou moci rámečky na zdech opravdu vyniknout a neztratí se v množství dalších věcí, jenž se v koupelně nacházejí. Při hledání nejlepšího místa na stěně se vyhněte blízkosti vany, sprchy, umyvadla i toalety.

Vintage styl osvětlení a pastelové barvy

Pokud bude nějaký styl kralovat letošním koupelnám, je to rozhodně vintage. Patříte-li k lidem, kteří rádi vzpomínají na minulost a inspirují je staré módní doplňky a styly, letošní trendy vás dozajista nezklamou. Zlaté lampy a lustry, skovy, ale také pastelové tóny – to vše bude v koupelnách k vidění.

Kterou cestou se vydáte a do jakého stylu budete osvětlení ve své koupelně ladit? Zlákalo vás chytré osvětlení, LED pásky, rostliny v koupelně, extravagantní lustry a svítidla nebo snad styl vintage?

Sdílejte článek

Přečtěte si také