Vánoce

22. prosince 2021 14:00

Simona Sedláčková

Perníčky upečte klidně na poslední chvíli. Nejlepší recept na ihned měkkou pochoutku

Vánoční perníčky chybí na vánočním stole jen v málokteré rodině, ale často se s nimi hospodyňky pěkně nazlobí. Po upečení vypadají i chutnají náramně, ale do rána bývají tvrdé jako kámen. Máme pro vás recept, podle kterého můžete péct perníčky klidně i den před Štědrým dnem.

Také každý rok tvrdíte, že vánoční perníčky snad raději koupíte hotové, od šikovných profesionálních pekařů, protože se obáváte, že vaše úsilí nebude korunováno úspěchem? Většina receptů, i když se v nich tvrdí, že perníčky do Vánoc zaručeně změknou, jen musíte dodržet přesný postup, vás zklamala? Dejte šanci našemu receptu!

Těsto můžete zadělat na poslední chvíli, klidně v kuchyňském robotu, a na odležení mu stačí pouhá jedna hodina v lednici.

Co budete potřebovat a ihned měkké perníčky

  • 800 g hladké mouky
  • 280 g cukru moučka
  • 5 lžiček perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 250 g másla
  • 4 vejce
  • 3 velké lžíce medu

Pokud chcete, aby perníčky byly pěkně tmavé a bílá nebo jinak barevná poleva na nich vynikla, přidejte do těsta 50 g kakaa, ale zároveň přidejte i jednu lžíci medu navíc. Kakao totiž vysušuje.

Jak budete postupovat při pečení vánočních perníčků

  • Hladkou mouku prosejte přes jemné síto.
  • Důkladně promíchejte všechny sypké přísady, tedy mouku, cukr moučku, perníkové koření a jedlou sodu.
  • Přidejte máslo, vejce a med a zadělejte těsto. Můžete pracovat ručně, ale v kuchyňském robotu je to práce na pár minut.
  • Hotové těsto má konzistenci dětské plastelíny, je měkké, tvárné a v rukou se vůbec nelepí.
  • Těsto nechte v lednici, zabalené do mikrotenového sáčku, nejméně jednu hodinu.
  • Po uplynutí času těsto vyndejte z lednice a po menších částech rozvalujte na vále, lehce posypaném hladkou moukou.
  • Rozválená placka na vykrajování tvarů by měla být vysoká asi ½ cm.

  • Vykrájené tvary pečte na plechu, lehce vymazaném papírem od másla nebo na pečicím papíře.
  • Perníčky pečte v troubě, vyhřáté na 180 °C, asi 10 minut, podle jejich velikosti.
  • Upečené perníčky ihned natírejte rozšlehaným vajíčkem, aby se krásně leskly.
  • Vychladlé perníčky můžete zdobit bílkovou polevou.


Přečtěte si také