reklama

Perníčky upečte klidně na poslední chvíli. Nejlepší recept na ihned měkkou pochoutku

Simona Sedláčková
22. prosince 2021
Vánoční perníčky chybí na vánočním stole jen v málokteré rodině, ale často se s nimi hospodyňky pěkně nazlobí. Po upečení vypadají i chutnají náramně, ale do rána bývají tvrdé jako kámen. Máme pro vás recept, podle kterého můžete péct perníčky klidně i den před Štědrým dnem.
reklama

Také každý rok tvrdíte, že vánoční perníčky snad raději koupíte hotové, od šikovných profesionálních pekařů, protože se obáváte, že vaše úsilí nebude korunováno úspěchem? Většina receptů, i když se v nich tvrdí, že perníčky do Vánoc zaručeně změknou, jen musíte dodržet přesný postup, vás zklamala? Dejte šanci našemu receptu!

Těsto můžete zadělat na poslední chvíli, klidně v kuchyňském robotu, a na odležení mu stačí pouhá jedna hodina v lednici.

Co budete potřebovat a ihned měkké perníčky

  • 800 g hladké mouky
  • 280 g cukru moučka
  • 5 lžiček perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 250 g másla
  • 4 vejce
  • 3 velké lžíce medu

Pokud chcete, aby perníčky byly pěkně tmavé a bílá nebo jinak barevná poleva na nich vynikla, přidejte do těsta 50 g kakaa, ale zároveň přidejte i jednu lžíci medu navíc. Kakao totiž vysušuje.

Jak budete postupovat při pečení vánočních perníčků

  • Hladkou mouku prosejte přes jemné síto.
  • Důkladně promíchejte všechny sypké přísady, tedy mouku, cukr moučku, perníkové koření a jedlou sodu.
  • Přidejte máslo, vejce a med a zadělejte těsto. Můžete pracovat ručně, ale v kuchyňském robotu je to práce na pár minut.
  • Hotové těsto má konzistenci dětské plastelíny, je měkké, tvárné a v rukou se vůbec nelepí.
  • Těsto nechte v lednici, zabalené do mikrotenového sáčku, nejméně jednu hodinu.
  • Po uplynutí času těsto vyndejte z lednice a po menších částech rozvalujte na vále, lehce posypaném hladkou moukou.
  • Rozválená placka na vykrajování tvarů by měla být vysoká asi ½ cm.

  • Vykrájené tvary pečte na plechu, lehce vymazaném papírem od másla nebo na pečicím papíře.
  • Perníčky pečte v troubě, vyhřáté na 180 °C, asi 10 minut, podle jejich velikosti.
  • Upečené perníčky ihned natírejte rozšlehaným vajíčkem, aby se krásně leskly.
  • Vychladlé perníčky můžete zdobit bílkovou polevou.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama