Perníčky upečte klidně na poslední chvíli. Nejlepší recept na ihned měkkou pochoutku
Vánoční perníčky chybí na vánočním stole jen v málokteré rodině, ale často se s nimi hospodyňky pěkně nazlobí. Po upečení vypadají i chutnají náramně, ale do rána bývají tvrdé jako kámen. Máme pro vás recept, podle kterého můžete péct perníčky klidně i den před Štědrým dnem.
Také každý rok tvrdíte, že vánoční perníčky snad raději koupíte hotové, od šikovných profesionálních pekařů, protože se obáváte, že vaše úsilí nebude korunováno úspěchem? Většina receptů, i když se v nich tvrdí, že perníčky do Vánoc zaručeně změknou, jen musíte dodržet přesný postup, vás zklamala? Dejte šanci našemu receptu!
Těsto můžete zadělat na poslední chvíli, klidně v kuchyňském robotu, a na odležení mu stačí pouhá jedna hodina v lednici.
Co budete potřebovat a ihned měkké perníčky
- 800 g hladké mouky
- 280 g cukru moučka
- 5 lžiček perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- 250 g másla
- 4 vejce
- 3 velké lžíce medu
Pokud chcete, aby perníčky byly pěkně tmavé a bílá nebo jinak barevná poleva na nich vynikla, přidejte do těsta 50 g kakaa, ale zároveň přidejte i jednu lžíci medu navíc. Kakao totiž vysušuje.
Jak budete postupovat při pečení vánočních perníčků
- Hladkou mouku prosejte přes jemné síto.
- Důkladně promíchejte všechny sypké přísady, tedy mouku, cukr moučku, perníkové koření a jedlou sodu.
- Přidejte máslo, vejce a med a zadělejte těsto. Můžete pracovat ručně, ale v kuchyňském robotu je to práce na pár minut.
- Hotové těsto má konzistenci dětské plastelíny, je měkké, tvárné a v rukou se vůbec nelepí.
- Těsto nechte v lednici, zabalené do mikrotenového sáčku, nejméně jednu hodinu.
- Po uplynutí času těsto vyndejte z lednice a po menších částech rozvalujte na vále, lehce posypaném hladkou moukou.
- Rozválená placka na vykrajování tvarů by měla být vysoká asi ½ cm.
- Vykrájené tvary pečte na plechu, lehce vymazaném papírem od másla nebo na pečicím papíře.
- Perníčky pečte v troubě, vyhřáté na 180 °C, asi 10 minut, podle jejich velikosti.
- Upečené perníčky ihned natírejte rozšlehaným vajíčkem, aby se krásně leskly.
- Vychladlé perníčky můžete zdobit bílkovou polevou.