Jak ušetřit

16. listopadu 2023 07:00

Lenka Valjentová

Skořápky vlašských ořechů nevyhazujte. Udělejte z nich čaj proti kašli nebo výživu pro vlasy

Podzim patří vlašským ořechům. Zužitkovat se dají nejen jádra, ale taky skořápky, které bohužel dost často končí v koši. A to je škoda. Možná nevíte, že jimi uděláte radost svému půvabu a zdraví. Nechte se inspirovat našimi tipy, jak skořápky využít.

Skořápky vlašských ořechů jsou bohaté na jód, fosfor, draslík, sodík, železo, zinek, mangan, vápník, hořčík a měď. V lidovém léčitelství je odvar ze skořápek vlašských ořechů už po staletí známý jako prostředek proti chorobám z nachlazení a hlavně na usnadnění vykašlávání.

  • Pozor, na čaj používejte výhradně plísní nezasažené skořápky bez tmavých skvrn! Před použitím je důkladně očistěte a několikrát propláchněte vodou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sklizeň vlašských ořechů je tady. Jak vlašáky správně skladovat, aby do Vánoc nezplesnivěly

Ořechový čaj proti kašli

Ingredience

  • 10–12 skořápek z vlašských ořechů
  • 500 ml vody
  • kousek celé skořice
  • asi 10 šípků

Příprava

Vybereme čisté skořápky bez tmavých skvrn a propláchneme je. Zdravé skořápky zalijeme studenou vodou, přidáme skořici a šípky a necháme 12 až 24 hodin macerovat. Potom je přivedeme k varu a zhruba 8 minut povaříme. Scedíme a necháme částečně zchladnout. Odvar pijeme vlažný. Můžeme ho i osladit medem.

Užívání

Čaj pijeme dvakrát denně nebo dáme do termosky a popíjíme během dne. Tento chutný zlatohnědý odvar je výborným lékem na suchý i vlhký kašel a pomáhá k odhlenění. Čaj je výborný i pro posílení imunity a zlepšení trávení. Obsahuje hodně jóduproto je vhodný (bez skořice a šípků) pro všechny, kteří trpí jeho nedostatkem.

Ořechový odvar na vlasy i zuby

Ingredience

  • 3 hrnky ořechových skořápek
  • asi 3 hrnky vody

Příprava

Skořápky zalijeme vodou tak, aby byly všechny ponořené a pomalu přivedeme k varu, vaříme asi 20 minut, zakryjeme a necháme vychladnout. Pak scedíme a přelijeme do uzavíratelné lahvičky.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Vlašské ořechy patří k nejzdravějším potravinám. Jak pěstovat ořešák královský

Použití na zuby

Ořechovým odvarem si můžeme také čistit zuby. Stačí do něj kartáček na chvíli namočit a následně zuby s kartáčkem čistit alespoň 5 minut ráno i večer. Díky tomuto odvaru se můžeme šetrně zbavit zubního kamene a plaku.

Použití na vlasy

Odvar funguje i proti lupům, regeneruje kořínky vlasů, a tak dokáže zastavit jejich vypadávání, tónuje vlasy do jemně hnědé až měděné barvy. Vlasy si umyjeme standardním způsobem. Odvar ze skořápek vetřeme do vlasů a již neoplachujeme.

Přírodní peeling

Ze skořápek je skvělý přírodní peeling, který rozzáří pokožku. Stačí, když skořápky rozemeleme, rozmixujeme nebo nadrtíme na co nejjemnější prášek. Zalijeme ho trochou olivového nebo kokosového oleje a vmasírujeme do pokožky. Na obličeji vynecháme oblast kolem očí. Poté opláchneme.

  • Prášek můžete přidat i do zubní pasty

Vánoční dekorace

Dalším důvodem, proč ořechové skořápky nevyhazovat, je fakt, že se velmi hodí při výrobě různých dekorací. Kromě využití pro zdraví a krásu si můžete pár pěkných skořápek schovat na Vánoce, jelikož jsou odedávna důležitou součástí štědrovečerních tradic a používají se jako lodičky, které věští budoucnost. Vyrobit z nich můžete i ozdoby na stromeček, krabičky na malé dárky nebo věnce a věnečky na stůl i vchodové dveře.

Zdroje: www.jaktak.cz, kupi.cz, genialne.pl


Přečtěte si také